Skip to main content
31 07 2015 | 10:49

Πώς η κρίση επηρεάζει την ελληνική παραγωγή κρασιού

Πώς η κρίση επηρεάζει την ελληνική παραγωγή κρασιού

Λιτότητα, capital control, απίθανα επίπεδα χρέους και διαδηλώσεις. Όποια λέξη εκφράζει την οικονομική καταστροφή, μπορείς να τη συναντήσεις στην Ελλάδα. Το οικονομικό δράμα που ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα φαίνεται να μην έχει τέλος, είτε πρόκειται για τη διάσωση των τραπεζών, είτε για σκηνές όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες δημοσίως προσβάλουν ο ένας τον άλλον για το πακέτο διάσωσης.

Κι όμως, ενώ οι πολίτες διαδηλώνουν και οι ηγέτες συζητούν εάν η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει ή να φύγει από την Ευρωζώνη, κάποια μέλη του εμπορίου του κρασιού καταθέτουν μία θετική πλευρά της κρίσης.

"Το να βρίσκεται η Ελλάδα συνεχώς στην πρώτη σελίδα είναι δημοσιότητα", λέει ο Στέλιος Μπουτάρης, διευθυντής του οινοποιείου "Κτήμα Κυρ-Γιάννη" στη Νάουσα. "Ο κόσμος αναζητά καλές ελληνικές ιστορίες. Το κρασί είναι μία από αυτές".

Αυξανόμενες εξαγωγές

Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, το 2009 και η εσωτερική κατανάλωση έπεσε κατακόρυφα, τα ελληνικά οινοποιεία στράφηκαν προς τις αγορές του εξωτερικού. Οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2% από την αρχή του 2014 μέχρι τον Νοέμβριο, φτάνοντας τα 83 εκατ. δολάρια. Η διεθνής ανταπόκριση στα κρασιά ήταν θετική, με πολλά μεγάλλα ΜΜΕ, όπως τους New York Times και το Forbes να δημοσιεύουν διθύραμβους.

Ο κ. Μπουτάρης λέει πως οι εξαγωγές από το οινοποιείο του σχεδόν διπλασιάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν τα ελληνικά κρασιά. "Πολλοί έχουν εκπλαγεί θετικά, καθώς ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι έχει γίνει επανάσταση στην ποιότητα. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να τους δείξουμε ότι τα κρασιά μας έχουνγ ίνει πολύ καλύτερα".

Ο Περικλής Δράκος, διευθυντής εξαγωγών της Τσάνταλης Α.Ε. συμφωνεί, λέγοντας ότι η εταιρεία του είδε αύξηση των εξαγωγών της κατά 8% την προηγούμενη χρονιά. "Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος", είπε, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές ήδη έχουν αυξηθεί κατά ένα επιπλέον 5%. “Παρά τα κακά νέα, οι πελάτες μας στο εξωτερικό συνεχίζουν να αγοράζουν κρασιά, αναζητώντας το ελληνικό προϊόν και την αυθεντικότητα".

Προβλήματα πληρωμών

Η επιβολή, όμως, του capital control από το τέλος Ιουνίου έχει δημιουργήσει προβλήματα γιατί δυσκολεύει την πληρωμή των προμηθευτών για απαραίτητα υλικά, όπως είναι οι φιάλες, τα βαρέλια και τα πώματα. "Όλα εισάγονται στην Ελλάδα και τίποτα δεν παράγεται εδώ", μας λέει ο Γιώργος Ζάχαρης, εμπορικός διευθυντής του "Κτήμα Λαζαρίδη", που εξάγει το 50% της παραγωγής του.

Τα μεγαλύτερα οινοποιεία αναφέρουν ότι μπορούν να διαπραγματευτούν με τους προμηθευτές, λόγω των μακροχρόνιων σχέσεων. Άλλοι λένε ότι τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα, ειδικά μετά από τις σκληρές διαπραγματεύσεις του προηγούμενου σαββατοκύριακου σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. "Οι προμηθευτές είναι πραγματικά ανελαστικοί", είπε ένας διευθυντής εξαγωγών: "Δεν το συζητούν - είτε πληρώνουμε μπροστά ή τίποτα δε θα φορτωθεί, ακόμα κι αν με αυτούς κτους ανθρώπους έχουμε συνεργαστεί πολλά χρόνια".

Ο κ. Μπουτάρης μας λέει ότι αν και οι δικοί του προμηθευτές "είναι ΟΚ για 2-3 μήνες, είναι ερώτημα το τι θα συμβεί μετά. Ένας ένας οι προμηθευτές, κάθε μέρα και περισσότερο, ζητούν για προπληρωμές". Πιστεύει όμως ότι θα βρεθεί τρόπος να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις με τον έλεγχο διακίνησης κεφαλαίων.

Πηγή: Felicity Carter, meininger.de