Skip to main content
06 02 2018 | 14:05

Πλήρης ημερών και έργου έφυγε από τη ζωή το ιδρυτικό μέλος του Α.Σ. "Νέστωρ", Παναγιώτης Κατσούλας

Πλήρης ημερών και έργου έφυγε από τη ζωή το ιδρυτικό μέλος του Α.Σ. "Νέστωρ", Παναγιώτης Κατσούλας

Απεβίωσε στις 31 Ιανουαρίου στο νοσοκομείο Καλαμάτας από ανακοπή ο Παναγιώτης Κατσούλας. Η κηδεία του έγινε στον Ιερό Ναό Γενέσιον της Θεοτόκου στον Πύργο Τριφυλίας το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.

Ο Παναγιώτης Κατσούλας γεννήθηκε το 1927 στο Πύργο Τριφυλλίας του Ν. Μεσσηνίας, πρωτότοκος γιός οικογένειας μεγαλογαιοκτημόνων, παραγωγών σταφυλιών, οίνου και λαδιού. Πολύ νωρίς φάνηκε πως είχε ένα ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα και ήταν ερωτευμένος με τη ζωή. Αποφοίτησε από το Σχολαρχείο στη Πύλο Μεσσηνίας. Σε ηλικία 14 ετών, έρχεται η κατοχή των Γερμανών, το 1940.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία προτάσσοντας το εμπορικό του πνεύμα, με ένα δικό του κάρο μεταφέρει εμπορεύματα και ανθρώπους (λόγω καταστροφής των δρόμων) προς την Καλαμάτα, την Πύλο, και τον Νομό Ηλείας. Με αυτή την δουλειά κατόρθωσε να συντηρήσει μαζί με το πατέρα του την οικογένεια κατά την περίοδο της κατοχής.

1946 Ηλικίας 19 ετών, γίνεται πρόεδρος της Αγροτολέσχης του Υπουργείου Γεωργίας στην περιοχή του που απαριθμεί 1500 άτομα, το οποίο Υπουργείο διδάσκει στους αγρότες μεθόδους καλλιέργειας.

1946-1950 Γίνεται αρχηγός των Προσκόπων στη περιοχή του, οργανώνοντας δυο ομάδες: ενήλικων των 30 ατόμων και λυκόπουλων των 25 παιδιών. Δημιουργεί θεατρική ομάδα με τους προσκόπους και ανεβάζουν θεατρικά έργα, κρατώντας και ο ίδιος ρόλο. Δίνουν παραστάσεις δωρεάν στο νομό Μεσσηνίας (Πύλο, Καλαμάτα, Μεσσήνη, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνοι) δίνοντας χαρά στους ταλαίπωρους μετά τον πόλεμο  συντοπίτες του, αποδίδοντας έργα των: Μελά  όπως «Αρραβωνιάσματα», «Στέλλα Βιολάντη», «Μαύρο Ασπρο», «Χαλασμένο Σπίτι» & Περσιάδη όπως «Γκόλφω», «Σκλάβα», «Αθανάσιος Διάκος».

1948-1950 Ηλικίας 21 ετών, ανοίγει κρεοπωλείο στην πλατεία του χωριού του και κάνει εμπόριο κρεάτων αγοράζοντας ο ίδιος από την ευρύτερη περιοχή του.

Το 1952 Παντρεύεται τη Γεωργία Χρονοπούλου και αποκτούν δύο παιδιά, τον Αντώνη και την Δέσποινα.

1947- 1957 Ανοίγει στο κέντρο του χωριού του στη πλατεία μαγαζί με χονδρεμπόριο έχοντας δεξαμενές λαδιού 5000 οκάδων. Εμπορικό ανήσυχο πνεύμα ασχολείται με την παραγωγή και την εμπορία ελαίων,σταφίδας, σταφυλιών και κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης ασχολείται με αγοροπωλησίες μεγάλων αγροτικών εκτάσεων στη περιοχή του και ακινήτων.

1957-1982 Εχει στην ιδιοκτησία του μεγάλο σύγχρονο για την εποχή του ελαιουργείο στο χωριό του και παράλληλα συνεχίζει να ασχολείται και με το εμπόριο ελαίων, σταφίδας, σταφυλιών και κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό ταξιδεύοντας συχνά.

1959 Ενώνει μια μικρή ομάδα παραγωγών στην Μεσσηνία και πρωτοστατεί στην ίδρυση οινοποιητικού συνεταιρισμού με την επωνυμία «ΝΕΣΤΩΡ». Το 1960, χρονιά που οι παραγωγοί σταφυλιών πετούσαν στη χωματερή την παραγωγή τους βρήκε την ευκαιρία να τους ενώσει. Στον συνεταιρισμό αυτό διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. για μία εικοσαετία (1974-1994).

1961 Νοικιάζει ο ίδιος από τον ΑΣΟ (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός),  εργοστάσιο στη περιοχή της Γιάλοβας Πύλου μαζί με δεξαμενές και αγοράζει 1.500 τόνους σταφύλια και τα οινοποιεί για πρώτη φορά για λογαριασμό του συνεταιρισμού «ΝΕΣΤΩΡΑ».

1965-1967 Γίνεται εκπρόσωπος Ν. Μεσσηνίας στην «ΑΣΟ» (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός), που την εποχή εκείνη έφερνε στην Ελλάδα με τις εξαγωγές σε σταφίδα πολύ συνάλλαγμα. Ήταν μέλος της διοικούσης επιτροπής και του υπηρεσιακού Συμβουλίου.

1967-1977 Εμπορεύεται και ελαιοπυρήνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

1967 Αρχίζει να ασχολείται ενεργά με το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

1967-1975 Είναι μέτοχος κατ;a 50% στη εταρία «ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε» (στην οδό Ευρυπίδου, στην Αθήνα) που ασχολείται με την εισαγωγή, τυποποίηση της ζάχαρης LUX που κυκλοφορεί μέχρι σήμερα και αποικιακών ειδών με διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

1967-1980 Δημιουργεί την μεγαλύτερη μονάδα δενδρυλλίων ελιάς στο Ν. Μεσσηνίας και Ηλείας εκμεταλλευόμενος το αγροτικό πρόγραμμα επιδότησης καλλιεργητών ελαιοδέντρων. Παρήγαγε 12.000 δενδρύλια ελιάς Καλαμάτας ετησίως τα οποία πουλούσε στους καλλιεργητές σε χονδρική και λιανική πώληση.

1969-1975 Γίνεται αντιπρόσωπος της εταιρίας «ΕΤΕΛ» στη Μεσσηνία θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, έχει στη κατοχή της 8 πυρηνελαιουργεία και αγοράζει για λογαριασμό του από παραγωγούς της Μεσσηνίας και του Νομού Ηλείας λάδια ακόμα και σε δημοπρασίες.

1969-1983 Πουλάει κατά αποκλειστικότητα στην εταιρεία «ΕΛΑΙΣ» το λάδι και τους ελαιοπυρήνες που παράγονται στη Μεσσηνία και στην Ηλεία, επίσης στην εταιρία «ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ» και σε μεγαλοεμπόρους των Αθηνών οι οποίοι το εξήγαγαν στο εξωτερικό.

1972-1974 Με έδρα το Περιστέρι Αττικής, είναι μέτοχος κατά 33% της εταιρείας «ΤΟΝΑ PLAST ΕΠΕ» η οποία από πρώτη ύλη πλαστικού κατασκευάζει πλαστικές τσάντες αγορών και έχει πελάτες μεγάλα καταστήματα  των Αθηνών «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ», «ΚΑΤΡΑΤΖΟΣ», « ΜΑΥΡΟΣ», «ΜΑΝΤΖΩΡΗΣ» κ.λπ. και της επαρχίας.

1974-2009 είναι ιδιοκτήτης και εκδότης της επαρχιακής εφημερίδας «ΜΑΧΗ».

1974 εκλέγεται αντιπρόσωπος του συνεταιρισμού «ΝΕΣΤΩΡ» στην ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος) η οποία ήταν τριτοβάθμια οργάνωση με μέλη 24 μεγάλους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς εκείνη την εποχή.

1974-1994 εκλέγεται πρόεδρος του Συνεταιρισμού Οινοπαραγωγών Μεσσηνίας «ΝΕΣΤΩΡ»  και στη διάρκεια της θητείας του:

  • 1974 επεκτείνει το οινοποιείο στην Πύλο με δεξαμενές απο 2.000 τόνους σε 11.000 τόνους,
  • 1980 αγοράζει σε δημοπρασία 60 στρέμματα παραθαλάσσιας γης μαζί με δεξαμενές 22.000 τόνων στην περιοχή Γιάλοβας Πύλου.

Ταξιδεύει σε όλο το κόσμο και με δική του ιδέα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας και οινολόγους εισάγει πρώτη φορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα για καλλιέργεια στον Ν. Μεσσηνίας ξενικές ποικιλίες αμπελιών. Φυτεύτηκαν στη περιοχή με επιτυχία 260.000 τεμάχια κληματόβεργων 16 Γαλλικών ποικιλιών (όπως Cabernet Sauvignon, cabernet Frame, Grenache Rouge και Grenache Blanc και πολλά άλλα). Οι ποικιλίες αυτές των αμπελιών αργότερα μοιράστηκαν σε όλη την Ελλάδα σε όλους τους οινοπαραγωγούς, συνεταιριστές και ιδιώτες. Ετσι σήμερα παράγουμε στην Ελλάδα κρασί από ποικιλία Cabernet Sauvignon. Επίσης μετέφερε προς δοκιμαστική καλλιέργεια στη Μεσσηνία ποικιλίες κλημάτων από άλλες περιοχές στην Ελλάδα (π.χ. Τυρνάβου, Ιωαννίνων).

1981 δημιουργώντας μια ομάδα ελαιοπαραγωγών στον συνεταιρισμό «ΝΕΣΤΩΡΑ» κατορθώνει να εισπράξει πρώτος σε όλη την Ελλάδα την πρώτη επιδότηση ελαίου γεγονός που τιμάται παρουσία του υπ. Γεωργίας Αθ. Κανελλόπουλου και του υπ. Εμπορίου Καλαντζάκου στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού (που καταφθάνουν με ελικόπτερο). Το γεγονός – γιορτή προβλήθηκε και στα Μ.Μ.Ε.

1982 Κατοχυρώνει με δική του παρέμβαση υπέρ των οινοπαραγωγών την οινοποίηση για την παραγωγή BRANDY αμπελουργικού οινοπνεύματος και όχι γεωργικού με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού ΟΙΝΟΥ & ΑΜΠΕΛΟΥ.

1988 Απορροφώντας την α’ επιδότηση στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (70% επιδότηση, 30% κεφάλαια του συνεταιρισμού) προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό και κατασκευάζει και τελειώνει μέσα σε 2 χρόνια με προσωπική επιστασία το υπερσύγχρονο οινοποιείο «ΝΕΣΤΩΡ» στο χωριό του, προυπολογισμού 1.800.000.000 δρχ. -αντίστοιχα μεγάλο όπως του «ΚΟΥΡΤΑΚΗ» στην Αττική και της «ΠΑΤΡΑΙΚΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ» στην Πάτρα.

Σχέδια και υποδομή ήταν εν μέρει δικού του σχεδιασμού χρησιμοποιώντας στοιχεία που παρέπεμπαν  στο αρχαίο ανάκτορο του Νέστωρα που βρίσκεται πολύ κοντά στο  σημείο της κατασκευής. Μια κατασκευή  έκτασης 3000 τ.μ. στεγασμένων χώρων σε 100 στρέμματα ιδιόκτητης γης που αγοράζει. Οσοι ξένοι επισκέφτηκαν το οινοποιείο και κυρίως Ευρωπαίοι το ονόμασαν «Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ». Ασχολήθηκε προσωπικά με τον εξοπλισμό του οινοποιείου, την επιλογή και τοποθέτηση δεξαμενών 250.000 λίτρων, αποστακτηρίων  κ.λπ. και εισήγαγε από τη Γαλλία δρύινα βαρέλια κρασιού για την παλαίωση.

Το οινοποιείο «ΝΕΣΤΩΡ» παράγει  και εξάγει: στη Γαλλία, στην Ιταλία, στο Καναδά και σε όλο το κόσμο έως την Ακτή Ελεφαντοστού στην Αφρική (40.000 τόνους κρασί). Εχει κερδοφόρους ισολογισμούς και τζίρους ύψους 4-5 δισ. δραχμών.

Απασχολεί εργάτες, υπαλλήλους, γεωπόνους, χημικούς, δικηγόρους, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και  δίνοντας πνοή στη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του αγοράζει από αμπελουργούς σε όλη την Ελλάδα την αζήτητη παραγωγή τους και έτσι δίνει έσοδα στους αμπελουργούς και φροντίζει να κρατά σταθερή τιμή η παραγωγή τους (δέχεται επαίνους από τους υπουργούς Γεωργίας της εποχής).

1989 απονέμεται στον συνεταιρισμό βραβείο από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, ως αυτός  με τη μεγαλύτερη εμπορική εξαγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά και ο μόνος συνεταιρισμός στην Ελλάδα που δεν οφείλει στις τράπεζες.

Στα 20 χρόνια της θητείας του Παναγιώτη Κατσούλα ως Προέδρου, ο συνεταιρισμός παρουσιάζεται κερδοφόρος, αποκτά μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι δε συνεταιριστές λαμβάνουν σημαντικά μερίσματα από την επιτυχή δραστηριότητα του.

Κατά την αποχώρησή του από το Συνεταιρισμό-Οινοποιείο «ΝΕΣΤΩΡ» το 1994 παρέδωσε:

Α) Ταμείο 250.000.000 δρχ.

Β) 13.000 Τόνους κρασί στις δεξαμενές τρέχουσας αξίας 500.000.000 δρχ.

Γ) Καμία υποχρέωση προς τράπεζες και τρίτους

1978-1983 Εκλέγεται πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος) με 150 μέλη, μεγάλους συνεταιρισμούς οινοπαραγωγών ανάμεσα τους της Πάτρας, Πεζών Κρήτης, Ηρακλείου, Χανίων, Μαρκοπούλου Αττικής, Νεμέας Κορινθίας, Πύργου Ηλείας, Τυρνάβου, Σαντορίνης, Ρόδου (CAIR), Λήμνου, Ζακύνθου, Λευκάδας κ.ά.

Έκτοτε αρχίζει για την ΚΕΟΣΟΕ μια λαμπρή πορεία, στα θέματα του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου συγκαταλέγονται και τελικά πραγματοποιούνται:

- ίδρυση πρατηρίου διάθεσης εμφιαλωμένων συνεταιριστικών κρασιών στην Αθήνα που θα λειτουργεί με τη μορφή εκθετηρίου για τη γευστική δοκιμή από εμπόρους η καταναλωτές

- αγορά κτηρίου 930 τ.μ.  στην οδό Λ. Ριανκούρ στη Πανόρμου-Αθήνα για εγκατάσταση των κεντρικών γραφείων (σήμερα έχει αναρτηθεί αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα εμπρός από τα γραφεία προς τιμήν του με το όνομα του)

- δημιουργία αποθηκευτικών κέντρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

- ενοικίαση συνοικιακών πρατηρίων για τη διάθεση των συνεταιριστικών κρασιών.

- εμφιαλώσεις των συνεταιριστικών κρασιών που μέχρι την εποχή εκείνη ήταν χυδην.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, παρακολουθώντας τα προγράμματα της Ευρωπαικής Κοινότητας (μεταφρασμένα από τη Γαλλική Γλώσσα) εφήρμοσε τους Κοινοτικούς Κανονισμούς απορροφώντας το 100% των επιδοτήσεων για λογαριασμό των συνεταιριστών.

Βαθύς γνώστης του αμπελο-οινικού τομέα έκανε σεμινάρια με την «ΠΑΣΕΓΕΣ» σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος στους αμπελοκαλλιεργητές ούτως ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στους όρους και κανονισμούς της  Ευρωπαίκής Κοινότητας.

Μάλιστα, για να κάμψει την έντονη άρνηση των Γάλλων συνεταιριστικών παραγωγών κρασιού για την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά με δικά του έξοδα μετέβη στο Bοrdaux της Γαλλίας όπου δική του αντιπροσωπία οινοπαραγωγών συναντήθηκε με τον αντίστοιχο πρόεδρο και κατάφερε να δημιουργήσει θετικό κλίμα και ψήφο προς την Ελλάδα.

Το 1994 εξακολουθεί πιο ενεργά την ενασχόλησή του με το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ και συνεχίζει να εμπορεύεται λάδι, κρασί, σταφύλια, σταφίδες και να καλλιεργεί ελιές, αμπέλια και συκιές.

Το 2000 μετατρέπει μέρος της καλλιέργειας ελαιών σε βιολογική και παράγει βιολογικό λάδι, πιστοποιημένο από τον οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προιόντων «ΔΗΩ».

Το 2001 αγοράζει μετοχές της εταιρίας «ΦΑΡΟΣ» και μετά γίνεται πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

2006-2009 Γίνεται πρόεδρος της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας δ’ Εθνικής «ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ»  την οποία και χρηματοδοτεί με σκοπό να φέρει κοντά στον αθλητισμό τα παιδιά του χωριού του.

Ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη Γυναικολογική Κλινική «ΗΡΑ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε» στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, όπως επίσης και μέτοχος αυτής με ποσοστό 79,528% επί του κεφαλαίου της.

Σε ηλικία 91 ετών, συνταξιούχος, τυπικά συνέχιζε να ασχολείτο με την καλλιέργεια συκής και την παραγωγή σύκων, τα οποία προωθούσε στην κατανάλωση αποξηραμένα σε αποξηραντήριο που διαθέτει ο ίδιος. Επίσης ασχολείτο με την καλλιέργεια φραγκοσυκιάς με σκοπό την εξαγωγή τυποποιημένου του καρπού της, τα δε φύλλα της προωθούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Συντηρούσε την καλλιέργεια βιολογικού λαδιού και ελαίων στην γενέτειρά του καθώς και τους αμπελώνες του, τον καρπό των οποίων προωθούσε στους συνεταιρισμούς της περιοχής και κυρίως στον συνεταιρισμό ΝΕΣΤΩΡ.Τον ελεύθερο χρόνο του τον διέθετε σε διάβασμα, κυρίως ιστορικών βιβλίων και στην ενασχόλησή του με το διαδίκτυο.

Έχαιρε εκτιμήσεως όχι μόνον απο την τοπική κοινωνία αλλά και πανελλαδικώς. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Μπουτάρη σε  επίσκεψή του στην Καλαμάτα (Οκτώβριος 2015), όπου μιλώντας για τους Μεσσήνιους που γνωρίζει, αναφέρθηκε στον ιστορικό πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Νέστωρ», Τάκη Κατσούλα, τον οποίο γνώρισε από την ενασχόλησή του με την οινοποιία.

Η συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ

«Παναγιώτη Κατσούλα αντίο,

Θα σε θυμόμαστε  και θα ακολουθούμε αταλάντευτα τον δρόμο που χάραξες στα αμπελοοινικά συνεταιριστικά πράγματα της χώρας μας.

Υπήρξες ο μεγαλύτερος μεταπολιτευτικός υπερασπιστής του μόχθου και της αγωνίας των Ελλήνων αμπελουργών.

Από την θέση του προέδρου της ΚΕΟΣΟE, εφάρμοσες πολιτικές που αναβάθμισαν χωρίς προηγούμενο τον ρόλο της κορυφαίας τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης.

  • Εκσυγχρόνισες τις δομές της
  • Ανέπτυξες τις δράσεις της
  • Εκπροσώπησες επάξια και αποτελεσματικά την συνεταιριστική οινοβιομηχανία
  • Διασφάλισες με τις παρεμβάσεις σου ένα ουσιαστικό και αξιοπρεπές εισόδημα στον Έλληνα αμπελοκαλλιεργητή

Και στην ιδιαίτερή σου πατρίδα πρωτοστάτησες.

  • Δημιούργησες δομές μοναδικές και σύγχρονες (οινοποιείο ΝΕΣΤΩΡΑ)
  • Άλλαξες και αναβάθμισες την ποικιλιακή διάρθρωση στο σύνολο του μεσσηνιακού αμπελώνα
  • Έδωσες εισοδήματα στους ντόπιους αμπελουργούς που και μόνο γι αυτό θα σε μνημονεύουν

Αγαπητέ μας πρόεδρε Παναγιώτη Κατσούλα,

Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΚΕΟΣΟΕ, των εργαζομένων σ΄αυτή και των Ελλήνων Αμπελουργών, σου απευθύνουμε με βαθύ σεβασμό ένα «μεγάλο ευχαριστώ» για την ανεκτίμητη προσφορά σου στα αμπελοοινικά ζητήματα της χώρας.

Αιωνία σου η μνήμη, πρόεδρε Κατσούλα»

Χρήστος Γ. Μάρκου