Skip to main content
29 03 2018 | 13:29

Πλημμύρισαν 45.000 στρέμματα στον Έβρο και το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη

Πλημμύρισαν 45.000 στρέμματα στον Έβρο και το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη

Στις 45.000 υπολογίζονται τα στρέμματα που έχουν πλημμυρίσει στον νομό Έβρου μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Η πλημμύρα αυτών των εκτάσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο σε τοπικά νερά (από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις) και κατά ένα μικρό μέρος στην τεχνητή κατάκλυση που έγινε την περασμένη Κυριακή στον κάμπο του Πυθίου και πλημμύρισε έκταση 7.000 στρεμμάτων και στη θραύση του αναχώματος (του παλιού) των Ψαθάδων που πλημμύρισε μία έκταση 3.000 στρεμμάτων.

Το τοπικά νερά δυσχεραίνουν την κατάσταση μιας και δεν επιτρέπουν την παροχέτευση των ποτάμιων υδάτων στις όχθες, με αποτέλεσμα όλος ο υδάτινος όγκος να "στριμώχνεται" πιέζοντας τα αναχώματα.

Στο κόκκινο τα σταθμήμετρα - "Στέλνουν" νερά οι Βούλγαροι

Από χθες το πρωί τα σταθμήμετρα σε όλα τα ποτάμια του γειτονικού νομού (Έβρος, Άρδας, Ερυθροπόταμος) είναι στο κόκκινο ενώ στους σταθμούς μέτρησης Πυθίου και Πετάλου η στάθμη έχει ανέβει κατά μισό μέτρο πάνω από το όριο συναγερμού. Παράλληλα με την "ντόπια" κατάσταση, οι Βούλγαροι έχουν ανοίξει το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ, όπως ενημέρωσαν με ρηματική διακοίνωση την Περιφέρεια ΑΜΘ, διπλασιάζοντας την παροχέτευση των υδάτων στον ποταμό Άρδα και στέλνοντας του 750 κμ νερού / δευτερόλεπτο (σε κανονικές συνθήκες στέλνουν περίπου 300). Την ίδια ώρα ο Εργίνης και ο Τούντζας -οι ποταμοί της Τουρκίας που εκβάλλουν στον ποταμό Έβρο- φέρνουν επίσης πολύ μεγάλες ποσότητες υδάτων, αφού και οι δικές τους παρόχθιες περιοχές είναι γεμάτες.

Αυτό σημαίνει ότι όλο το βάρος της κατάστασης μετατοπίζεται στο Δέλτα του Έβρου, εκεί όπου καταλήγει το ποτάμι στη θάλασσα και ευχή όλων είναι η ροή να συνεχίσει να είναι ομαλή και να μην συμβεί κάποιο ατύχημα, ήτοι θραύση αναχώματος που θα απελευθερώσει μεγάλη ποσότητα νερού με ορμή (σ.σ. ο Έβρος θεωρείται πλέον "πλημμυρισμένος" νομός).

"Έκτακτη ανάγκη" ζητούν οι δήμοι του Έβρου

Εν τω μεταξύ, οι συσκέψεις των Συντονιστικών Οργάνων και των Δήμων και της ΠΕ Έβρου είναι συνεχείς για να εκτιμάται η κατάσταση ανά πάσα στιγμή. Τα Συντονιστικά Όργανα των δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου έστειλαν ήδη αίτημα για την ένταξη κάποιων περιοχών τους σε καθεστώς "έκτακτης ανάγκης" καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις, τις οποίες δεν μπορούν να κάνουν εύκολα σε κανονικές συνθήκες (π.χ. άμεσες μισθώσεις οχημάτων έργου για αποκατάσταση βλαβών σε αναχώματα). Θεωρείται δε, δεδομένο ότι το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι δύο δήμοι του ηπειρωτικού τμήματος του Έβρου. Το Πύθιο, αλλά και όλη την παρέβρια περιοχή που είναι πλημμυρισμένη επιθεώρησε χθες το μεσημέρι ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς

Το μόνο θετικό στοιχεία -μέχρι την ώρα σύνταξης του παρόντος- είναι ότι δεν έχει καταγραφεί θραύση κάποιου από τα μεγάλα αναχώματα του Έβρου.

Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ Έβρου: Πλημμύρες 2018… στο ίδιο έργο θεατές

Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά ο εφιάλτης των πλημμυρών ξαναχτυπά τις παρέβριες περιοχές, τις κοιλάδες του Άρδα και του Ερυθροπόταμου, με τεράστιες τις καταστροφές σε καλλιέργειες, υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία κλπ.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο νομός Έβρου παραμένει ανοχύρωτος μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική του θωράκιση είναι ανεπαρκής. Σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε στις δεκαετίες του 1950 και 1960 με τις δυνατότητες και τα μέσα εκείνης της εποχής και από τότε μόνο μπαλώματα. Τα δε αποστραγγιστικά δίκτυα παραμένουν για δεκαετίες ακαθάριστα.

Την κύρια ευθύνη γι’ αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, άλλωστε ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος, αλλά η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ και τώρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μια πολιτική δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα. Άλλωστε οι επιλογές της ΕΕ, που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίθετα η ΕΕ με την πολιτική της επιδιώκει την μείωση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι’ αυτό και έργα όπως, αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά κλπ κρίνονται μη επιλέξιμα.

Μεγάλες είναι διαχρονικά και οι ευθύνες των στελεχών τους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση που από τη μια στηρίζουν τις αντιαγροτικές πολιτικές και από την άλλη κλαψουρίζουν για τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Οφείλουν να απαντήσουν γιατί η αρμόδια υπηρεσία (ΕΔΥΕ) είναι υπό διάλυση; Γιατί οι κοίτες των ποταμών για δεκαετίες είναι ακαθάριστες; Γιατί τα αποστραγγιστικά δίκτυα είναι επίσης ακαθάριστα για δεκαετίες εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των υδάτων;

Η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και μαζί με την διεκδίκηση της αποκατάστασης των όποιων καταστροφών, την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την πλήρη, καθολική και έγκαιρη απόδοση των αποζημιώσεων, να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κομμάτων της χώρας μας και να απαιτήσουν άλλη πολιτική.Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για την διαχείριση των υδάτινων πόρων με:

  • Τη δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού μας.
  • Την ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για την διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Έβρου και του Άρδα.
  • Τον σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.
  • Τη συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής και των προβλημάτων που δημιουργούν οι χείμαρροι.
  • Ένα νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για ένα κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο.

Απαιτούμε άμεσα:

  • Την άμεση αποζημίωση κάθε ζημιάς, άσχετα αν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
  • Πλήρη αποζημίωση της φυτικής παραγωγής, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου.