Skip to main content
08 02 2018 | 13:25

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Δήμο Ιεράπετρας με αφορμή τις καταστροφές

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Δήμο Ιεράπετρας με αφορμή τις καταστροφές

Με αφορμή τις καταστροφές θερμοκηπιακών καλλιεργειών και άλλων υλικών ζημιών σε περιοχές της νοτιοανατολικής Κρήτης, λόγω ισχυρών ανέμων που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, κλιμάκια της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ, πραγματοποίησαν περιοδείες, την Κυριακή 4/2 και Δευτέρα 5/2, σε περιοχές των Δήμων Βιάννου και Ιεράπετρας.

Στο Δήμο Βιάννου πραγματοποιήθηκε περιοδεία στα χωριά Ψαρή Φοράδα και Άρβη, όπου εκδηλώθηκαν οι περισσότερες καταστροφές καλλιεργειών, θερμοκηπίων και κατασκευών με τις πρώτες καταγραφές να μιλάνε για ολική καταστροφή περίπου 100 στρ. και 250 στρ. μερική καταστροφή. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους κατοίκους των χωριών, καθώς και επίσκεψη στο δημοπρατήριο κηπευτικών προϊόντων Ψαρής Φοράδας, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Διοίκηση και ανοιχτή συζήτηση με τους παραγωγούς.

Στο Δήμο Ιεράπετρας κατά την περιοδεία στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, εκτός από τις καταστροφές σε παραγωγή και θερμοκήπια (περίπου 250 στρ. ολική και 600 στρ. μερική καταστροφή) καταγγέλθηκαν και άλλες υλικές ζημιές, όπως στο σχολικό συγκρότημα και το νηπιαγωγείο Μακρύ Γιαλού. Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τους αντιδημάρχους αγροτικής πολιτική και παιδείας, καθώς και με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας, καθώς και με μέλη της Διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε κατεστραμμένα θερμοκήπια, ενώ έγιναν παρεμβάσεις στους ραδιοφωνικούς σταθμούς “ράδιο Λασίθι” και “Planet”.

Έγινε εκτενής συζήτηση με παραγωγούς, αλλά και κατοίκους των περιοχών. Οι παραγωγοί που βρίσκονται σε απόγνωση, απαρίθμησαν τα σοβαρά προβλήματα που τους ωθούν στο ξεκλήρισμα, την αβάσταχτη φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, κ.ά., ξεχωρίζοντας τον αντιαγροτικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, ο οποίος ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς ποτέ δεν τους αποζημιώνει, είτε λόγω των προϋποθέσεων που θέτει για αποζημιώσεις, είτε γιατί δεν ασφαλίζει καθόλου εγκαταστάσεις ή δεν ασφαλίζει την παραγωγή για συγκεκριμένες αιτίες καταστροφών, όπως είναι οι ισχυροί άνεμοι. Είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί πως η συνολική ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη αν πάρουμε υπόψη ότι πολλοί παραγωγοί δεν πάνε να δηλώσουν ζημιές αποθαρρυμένοι για τη στάση του ΕΛΓΑ

Οι παραγωγοί εξέφρασαν την αγωνία τους για την πολιτική της ΕΕ στην αγροτική παραγωγή, και έθεσαν προβληματισμούς για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, σε σχέση με την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, αλλά και τους τρόπους αντίδρασής της μικρομεσαίας αγροτιάς απέναντι στις αιτίες καταστροφής της.

Ο Μανώλης Συντυχάκης ανάδειξε τη συνολική παρέμβαση του ΚΚΕ για το ζήτημα της προστασίας της αγροτικής παραγωγής από καιρικά και άλλα φαινόμενα, όπως τη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αναδεικνύει την ανάγκη άμεσων μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης για άμεση εκτίμηση των ζημιών και πλήρη αποζημίωσή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης, αναφέρθηκε στη διαχρονική τοποθέτηση του ΚΚΕ απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που εξειδικεύουν και υλοποιούν την ΚΑΠ της ΕΕ και στο ζήτημα της ασφάλισης της παραγωγής. Ανέφερε ότι και από την πολιτική του ΕΛΓΑ, που εντάσσεται στη συνολική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, στην ΚΑΠ της ΕΕ, που υπηρετεί τη στρατηγική της συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε μεγάλες καπιταλιστικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων παραγωγών.

Ο βουλευτής του Κόμματος ανάπτυξε τη θέση του ΚΚΕ σχετικά με την πολιτική της ΕΕ, την ανάγκη να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ, με προϋπόθεση την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και τον κεντρικό, πανεθνικό σχεδιασμό, στα πλαίσια της εργατικής εξουσίας, η οποία μπορεί να λύσει το πρόβλημα της αγροτικής παραγωγής, αξιοποιώντας το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής και της χώρας, το διατροφικό πρόβλημα, την ανεργία, με προσανατολισμό χιλιάδων εργαζομένων στην αγροτική παραγωγή με όρους και συνθήκες που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Τους επεσήμανε πως ο δρόμος για επιβίωση, αλλά και παραπέρα, την προοπτική που φωτίζει το ΚΚΕ, περνάει μέσα από τη λαϊκή οργάνωση, την ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, τη συμμαχία με της εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στα μονοπώλια, την εξουσία του κεφαλαίου, και τον καπιταλισμό.

Πηγή: anatolh.com