Skip to main content
28 04 2016 | 11:22

Παρατείνεται η προθεσμία για την κτηματογράφηση στους δήμους Ελασσόνας, Τεμπών και Τυρνάβου

Παρατείνεται η προθεσμία για την κτηματογράφηση στους δήμους Ελασσόνας, Τεμπών και Τυρνάβου

Μέχρι τις 17 Ιουνίου παρατάθηκε η προθεσμία για την κτηματογράφηση περιοχών των Δήμων Ελασσόνας, Τεμπών και Τυρνάβου.

Η παράταση ήταν αναμενόμενη καθώς η ανταπόκριση των πολιτών λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας, δεν ήταν αναμενόμενη με αποτέλεσμα το έργο της κτηματογράφησης να βρίσκεται στον "αέρα". Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η κτηματογράφηση, από τα 260.000 δικαιώματα, που αντιπροσωπεύουν ισάριθμα αστικά ακίνητα και αγροτεμάχια των περιοχών αυτών, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα δεν είχαν δηλωθεί ούτε... τα 13.000. Με δεδομένη την απεργιακή κινητοποίηση των δικηγόρων, η συνεισφορά των οποίων στη συμπλήρωση των δηλώσεων ήταν πολλάκις αναγκαία, την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετώπιζαν οι ιδιοκτήτες τη διαδικασία, καθώς τη θεωρούν ως πρόσθετο "χαράτσι", αλλά και τα πολλά προβλήματα με τα συμβόλαια που ανέκυψαν, υποχρέωσε την ΕΚΧΑ να παρατείνει την προθεσμία, που κανονικά έληγε στις 4 Μάιου, για ενάμιση περίπου μήνα. Η παράταση, για την οποία ήδη είχε προϊδεάσει η "Ε" με σχετικό δημοσίευμα, αφορά στους κατοίκους του εσωτερικού καθώς η προθεσμία για τους κατοίκους του εξωτερικού που έχουν ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές λήγει κανονικά την 1η Αυγούστου.

Θυμίζουμε πως οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Όπως είναι γνωστό τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν θα καταγράφονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, η οποία διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια, υπάρχει μια προθεσμία 5 ετών (ή 7 για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού) για τη διόρθωσή τους από «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε «γνωστού». Με την επιβολή βεβαίως προστίμου ανάλογου με το είδος και την αξία του ακινήτου και αφού θα έχει προηγηθεί ένας αγώνας δρόμου για τη συγκέντρωση όλων εκείνων των δικαιολογητικών που θα αποδεικνύουν την κυριότητά του. Αν δε γίνει και τότε αυτή η "διόρθωση", το ακίνητο θα περάσει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Τότε όμως οι ιδιοκτήτες, θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο. Επίσης για οποιαδήποτε μεταβίβαση, θα απαιτείται το πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου. Άρα, ακίνητο που δεν έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο δεν μπορεί να πωληθεί, να μεταβιβαστεί με γονική παροχή, να κληροδοτηθεί, ούτε επίσης να εκδοθεί από τον ιδιοκτήτη του οικοδομική άδεια...

Σημειώνεται πως οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία είναι τα εξής:

* ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ): ΑΖΩΡΟΥ (ΒΟΥΒΑΛΑΣ), ΑΚΡΗΣ, ΑΜΟΥΡΙΟΥ, ΒΑΛΑΝΙΔΑΣ, ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΗΣ, ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙΟΥ, ΓΑΛΑΝΟΒΡΥΣΗΣ, ΓΕΡΑΝΙΩΝ, ΓΙΑΝΝΙΩΤΩΝ, ΔΟΛΙΧΗΣ, ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ, ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ (ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ), ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ), ΚΑΡΥΑΣ, ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΥ, ΚΡΑΝΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ, ΚΡΥΟΒΡΥΣΗΣ, ΛΙΒΑΔΙΟΥ, ΛΟΥΤΡΟΥ (ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ), ΛΟΦΟΥ, ΛΥΚΟΥΔΙΟΥ, ΜΑΓΟΥΛΑΣ, ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΠΡΑΙΤΩΡΙΟΥ, ΠΥΘΙΟΥ, ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟΒΟΥΝΟΥ, ΣΥΚΑΜΙΝΕΑΣ, ΣΥΚΕΑΣ, ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ, ΦΛΑΜΠΟΥΡΟΥ. Το γραφείο Κτηματογράφησης βρίσκεται στην Μητροπολίτου Ιακώβου Μακρυγιάννη και παρόδου 6ης Οκτωβρίου (τηλ. 24930 24260.

* ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ( ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ): ΑΙΓΑΝΗΣ, ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ, ΓΟΝΝΩΝ, ΕΛΑΤΕΙΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ (ΛΑΡΙΣΗΣ), ΙΤΕΑΣ, ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ, ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΡΑΝΕΑΣ (ΤΥΡΝΑΒΟΥ), ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ, ΝΕΣΣΩΝΟΣ, ΟΣΣΗΣ, ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ, ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ, ΠΥΡΓΕΤΟΥ, ΡΑΨΑΝΗΣ, ΣΠΗΛΙΑΣ, ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ, ΤΕΜΠΩΝ. Το γραφείο Κτηματογράφησης βρίσκεται στο δημοτικό κατάστημα Πυργετού τηλ. 24950 41550

* ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ (ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: ΒΡΥΟΤΟΠΟΥ, ΔΑΜΑΣΙΟΥ, ΔΕΛΕΡΙΩΝ, ΔΕΝΔΡΩΝ (ΤΥΡΝΑΒΟΥ), ΡΟΔΙΑΣ. Το γραφείο Κτηματογράφησης βρίσκεται στην Αγίου Δημητρίου και Παύλου Μελά, τηλ. 24920 - 23206.