Skip to main content
25 05 2016 | 09:41

Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ζημιές από τις πλημμύρες

Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ζημιές από τις πλημμύρες

Ενόψει της σημερινής και αυριανής επίσκεψης του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής, κυρίως σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Καρδίτσα, το Agro24 κατέγραψε σε συνεργασία με επαρχιακά ενημερωτικά portal, τα σημεία που καταγράφηκαν ζημιές.

Εικόνα από δορυφόρο: Λίμνη η Φαρκαδόνα

Ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) Δρ Σωτήρης Βαλκανιώτης – Γεωλόγος, με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας παραθέτει την πρώτη διαθέσιμη εικόνα του δορυφόρου Landsat 7ETM+ από το πρωινό της Δευτέρας 23/5/2016 η οποία αποτυπώνει το μέγεθος και την έκταση των ακραίων καιρικών φαινομένων του σαββατοκύριακου 20-22 Μαΐου και σχολιάζει:

Εικόνα από δορυφόρο-Λίμνη η Φαρκαδόνα!!!

«Για την Δυτική Θεσσαλία, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα, οι εκτάσεις που είναι πλήρως ή μερικώς πλημμυρισμένες ξεπερνούν τα 56.000 στρέμματα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι μεγαλύτερες σε έκταση ζημιές εντοπίζονται στην κεντρική και ανατολική πεδιάδα της Δυτικής Θεσσαλίας, με την κοιλάδα του Πηνειού στην περιοχή Φαρκαδόνας-Πηνειάδος να εμφανίζει σχεδόν πλήρη κάλυψη από τα πλημμυρικά νερά. Οι δορυφορικές εικόνες μας επιτρέπουν πλέον την χαρτογράφηση των πληγέντων εκτάσεων με ακρίβεια και ταχύτητα. Ένα εθνικό σύστημα ελέγχου με βάση δορυφορικά δεδομένα και τεχνολογία που ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό και μπορεί να υποστηριχτεί πλήρως από το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό, θα μπορούσε να πραγματοποιεί αυτοματοποιημένο έλεγχο και επικύρωση των ζημιών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δίνοντας στους αρμόδιους ελεγκτικούς οργανισμούς (ΕΛΓΑ) λιγότερο χρόνο, άμεση απόκριση, χωρική ακρίβεια και σημαντικό περιορισμό της ανάγκης επί τόπου ελέγχων».

Αίτημα προς την Περιφέρεια για να κηρυχθεί ο Δήμος Παλαμά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Δήμαρχος Παλαμά έστειλε αίτημα προς τη Περιφέρεια Θεσσαλίας για να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των τεράστιων προβλημάτων και ζημιών που έχουν δημιουργηθεί στις καλλιέργειες και στις υποδομές του Δήμου εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης του Σαββατοκύριακου. Αναλυτικά το αίτημα αναφέρει τα εξής:

Η σφοδρή βροχόπτωση που άρχισε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 21-5-2016 και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 22-5-2016, δημιούργησε και δημιουργεί ακόμα τεράστια προβλήματα στο αγροτικό οδικό δίκτυο, στο δίκτυο άρδευσης όπως επίσης και σε πάνω από 65.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα.

Συγκεκριμένα:

Στη Δ.Ε. Φύλλου το βράδυ του Σαββάτου υπερχείλισε ο ποταμός Ενιπέας στο ύψος της Υπέρειας Φαρσάλων, αφού έσπασε σε ένα σημείο το προστατευτικό ανάχωμα, με αποτέλεσμα χιλιάδες κ.μ. νερού να πλημμυρίσουν αγρούς της περιοχής και να καταστρέψουν καλλιέργειες και αγροτικό οδικό δίκτυο. Ο Ενιπέας μετά το ύψος του φράγματος του εμπλουτισμού που έχει κατασκευαστεί στην Υπέρεια παρέσυρε όλα τα πρόχειρα φράγματα που είχε κατασκευάσει ο Δήμος κατά μήκος του όπως επίσης παρακείμενα αντλητικά συγκροτήματα και παράλληλα κατέκλεισε με νερό τα παρακείμενα χωράφια. Έγιναν τεράστιες καταστροφές στις Τ.Κ. Λεύκης, Ορφανών, Φύλλου, Συκεώνας, Ιτέας και Πετρίνου. Τα νερά είναι εγκλωβισμένα ακόμα μέσα στους αγρούς μιας και όλα τα αποστραγγιστικά ή αρδευτικά κανάλια είναι γεμάτα νερό και δεν έχουν από κάπου να εκτονωθούν.

Στη Δ.Ε. Παλαμά ο μεγάλος όγκος νερών που συσσωρεύτηκαν στους ποταμούς Σοφαδίτη, Λείψιμο, Ιταλικό, Φερσαλίτη, Καλέτζη και Μέγα, τους έκανε να υπερχειλίσουν και να δημιουργήσουν τα ίδια με παραπάνω προβλήματα σε καλλιέργειες, πρόχειρα φράγματα και αγροτικό δίκτυο, αντλίες άρδευσης και πίνακες αγροτικού εξηλεκτρισμού.

Τα ίδια προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην Δ.Ε. Σελλάνων από την υπερχείλιση του ποταμού Μέγα (τα προβλήματα ήταν πιο έντονα και από την κατασκευή της Ε65 μιας και δεν έχουν ολοκληρωθεί τα παράλληλα έργα) και των χειμάρρων Βουβουλίνας και Ξυλάστρας και Βελά.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους ζητάμε να κηρυχθεί ο Δήμος Παλαμά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο Δήμος Αλμυρού

Αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας – δια της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας και Σποράδων – να κηρυχθεί ο Δήμος Αλμυρού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για χρονικό διάστημα έξι μηνών, εξαιτίας των ζημιών που υπέστη από την πρόσφατη κακοκαιρία, αποφάσισε να υποβάλει ο Δήμος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό πρακτικό, συνέπεια της έντονης κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή ιδιαίτερα την 21η Μαΐου, ήταν να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή και να υποστούν μεγάλες και εκτεταμένες καταστροφές, το επαρχιακό, το δασικό και το αγροτικό οδικό δίκτυο, καθώς και πολλές γεωργικές εκτάσεις και καλλιέργειες.

Ειδικότερα, οι περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές είναι:

1. Επαρχιακή οδός Αλμυρού – Ανάβρας από το ύψος του οικισμού της Νεράϊδας μέχρι την Τοπική Κοινότητα Ανάβρας.

2. Επαρχιακή οδός Αλμυρού – Φυλάκης σε τμήματα του οδοστρώματος καθώς επίσης και στην γέφυρα του χειμάρρου Χολορέματος

3. Επαρχιακή οδός Αλμυρού – Κωφών

4. Επαρχιακή οδός Αλμυρού – Κοκκωτών

5. Εθνική οδός τριτεύοντος δικτύου (Π.Ε.Ο Βόλου Αθηνών) µε διαδρομή µέσω Αλμυρού – Πλατάνου – Σούρπης – Πτελεού – Αγίων Θεοδώρων

6. Γαύριανης σύνορα µε το Νομό Φθιώτιδος.

7. Επαρχιακή οδός Σούρπης – Ιερά Μονή Ξενιάς – Βρύναινας – Άνω Ιεράς Μονής Ξενιάς

8. Ολόκληρο το αγροτικό οδικό δίκτυο του Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού

9. Οι δασικοί δρόµοι στις Τοπικές Κοινότητες και τους Οικισµούς Κωφοί – Νεοχωράκι – Κοκκωτοί – Βρύναινα – ∆ρυµώνα – Φυλάκη – Άγιος Ιωάννης

10. Οι δασικοί δρόμοι της Όθρυος έχουν καταστραφεί και είναι απροσπέλαστοι µε συνέπεια τον αποκλεισμό των κτηνοτρόφων.

11. Υπερχείλιση ρεμάτων µε αποτέλεσμα εναπόθεση εντός και εκτός των οικισμών μεγάλης ποσότητας φερτών υλικών

Λαχτάρισε το Αϊδίνι στον Αλμυρό

Ρεκόρ εικοσαετίας κατέγραψε η στάθμη του νερού και στους δυο χειμάρρους εκατέρωθεν του Αϊδινίου από την ισχυρή καταιγίδα το βράδυ της 21-5-2016. Στον έναν από τους δυο, το ύψος του νερού ξεπέρασε και την γέφυρα ύψους περίπου 15 μέτρων, διακόπτοντας την κυκλοφορία στην Ε.Ο. Αλμυρού-Βόλου. Εκκενώθηκαν προληπτικά κατοικίες υπό το φόβο κατάρρευσής της, αφού επί 2 ώρες συσσωρεύθηκαν στα τοιχία της χιλιάδες τόνοι νερού.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Τοπ. Κοινότητας, ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι και διερχόμενοι οδηγοί.Στο σημείο μετέβησαν άμεσα, κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βόλου, κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο αρμόδιος για τις κοινότητες Αντιδήμαρχος Βόλου Μαλαματίνης Απόστολος, η Αντιδήμαρχος Καντόλα Βιολέτα, ο υπεύθυνος του Πολυδύναμου Δ.Ε Ν.Αγχιάλου Δράγνης Στέλιος, ο αρμόδιος Μηχανικός της Περιφέρειας Θεσσαλίας Κουβαρδάς Μιχάλης, κλιμάκιο της Πυροσβεστικής και περιπολικό της Αστυνομίας.

Εκτός από τις ανυπολόγιστες, ακόμη, ζημιές σε αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, ζημιές προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο πλησίον της γέφυρας όπου οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μέχρι της οριστικής του αποκατάστασης (απότομα στένεμα του δρόμου) ενώ αποκαλύφθηκαν καλώδια τηλεπικοινωνιών όλων των εταιριών που χρησιμοποιούν το πλάι της ασφάλτου για τη διέλευσή τους (η άσφαλτος αποκολλήθηκε σε αυτά τα σημεία και παρέσυρε και τμήμα της οχύρωσης της γέφυρας).

Η ροή του χειμάρρου έσπασε το τοιχίο στο Κοιμητήριο Αϊδινίου όπου προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε αυτό και στον παρακείμενο, ιστορικό, παλαιό Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στεφόπουλος Χρήστος δρομολόγησε άμεσα τις απαραίτητες εργασίες από συνεργεία και προσωπικό του Δήμου Βόλου, ώστε το Κοιμητήριο να είναι πάλι προσβάσιμο και σε πλήρη λειτουργία.

Μεγάλες ζημιές από την καταιγίδα στη Γλύφα Φθιώτιδας

Ζημιές άφησε στην Γλύφα η καταιγίδα του Σαββάτου. Πολλοί αγροτικοί δρόμοι καταστράφηκαν ενώ ένα ρέμα φούσκωσε και υπερχείλισε.

glifazimies4

Τα ορμητικά νερά κατέβασαν μέχρι την παραλία χώματα και φερτές ύλες δημιουργώντας προβλήματα στους κατοίκους.

Ο πρόεδρος του χωριού Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ήδη απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Στη Βουλή οι πλημμύρες στα Φάρσαλα

Μετά από αίτημα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Λάρισας οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ.κ. Τζελέπης και Κεγκέρογλου έφεραν στη βουλή το θέμα των πρόσφατων πλημμυρών στα Φάρσαλα, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Οι πρόσφατες πλημμύρες σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Φαρσάλων έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και σε ορισμένες περιπτώσεις ζημιές και σε σπίτια.

Για να μπορέσουν οι πληγέντες αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απαιτούνται άμεσες ενέργειες εκτίμησης των ζημιών και έγκαιρης πληρωμής των αποζημιώσεων.

Συγχρόνως απαιτείται ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βλάβες στους επαρχιακούς δρόμους και να ενισχυθεί το σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτίμησης των ζημιών και πληρωμής των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να υποστηρίξει την προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των ζημιών βασικών υποδομών στις πληγείσες περιοχές;»

Ερώτηση για τα Τρίκαλα

Οι πρόσφατες πλημμύρες σε διάφορες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Για να μπορέσουν οι πληγέντες αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απαιτούνται άμεσες ενέργειες εκτίμησης των ζημιών και έγκαιρης πληρωμής των αποζημιώσεων.

Συγχρόνως απαιτείται ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βλάβες στους επαρχιακούς δρόμους και να ενισχυθεί το σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτίμησης των ζημιών και πληρωμής των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να υποστηρίξει την προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των ζημιών βασικών υποδομών στις πληγείσες περιοχές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Τζελέπης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ερώτηση για την Καρδίτσα

Οι πρόσφατες πλημμύρες σε διάφορες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Για να μπορέσουν οι πληγέντες αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απαιτούνται άμεσες ενέργειες εκτίμησης των ζημιών και έγκαιρης πληρωμής των αποζημιώσεων.

Συγχρόνως απαιτείται ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βλάβες στους επαρχιακούς δρόμους και να ενισχυθεί το σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτίμησης των ζημιών και πληρωμής των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να υποστηρίξει την προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των ζημιών βασικών υποδομών στις πληγείσες περιοχές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Τζελέπης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος