Skip to main content
11 12 2018 | 12:53

Οι γαλακτοβιομήχανοι θέλουν να παίξουν τον ρόλο του θεματοφύλακα της φέτας. Μπορούν;

Οι γαλακτοβιομήχανοι θέλουν να παίξουν τον ρόλο του θεματοφύλακα της φέτας. Μπορούν;

Στον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, επετέθη με επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, θεωρώντας τον υπεύθυνο για το «ξεπούλημα» της φέτας. Με αφορμή την αναγόρευσή του, χθες, ως επίτιμο διδάκτορα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο ΣΕΒΓΑΠ απέστειλε στην πρυτανεία την Κυριακή την παρακάτω επιστολή, με την υπογραφή του προέδρου του, Χρήστου Αποστολόπουλου:

Αγαπητοί καθηγητές,

Με μεγάλη έκπληξη, αγανάκτηση και θυμό αλλά και απέραντη απογοήτευση ενημερώθηκα (έμμεσα μόλις χθες) ότι το ΓΠΑ έχει προγραμματίσει για αύριο (σ.σ. Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου) εκδήλωση ανακήρυξης του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Phil Hogan ως επίτιμου διδάκτορα του ΓΠΑ. Το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που συνέβαλε τα μέγιστα στην πιστοποίηση των περισσότερων ΠΟΠ & ΠΓΕ προϊόντων της χώρας μας αποφάσισε να τιμήσει με την υψίστη διάκριση τον πρωτεργάτη του “ξεπουλήματος” της ταυτότητας του πλέον εμβληματικού προϊόντος μας, της Φέτας.

Μου είναι αδύνατον να φανταστώ ότι το Ίδρυμα που έχει υπηρετήσει τόσα πολλά χρόνια την ελληνική γεωργική παραγωγή και παράδοση και που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην βελτίωση τους, να έρχεται σήμερα να εκφράσει την απόλυτη ευαρέσκεια του, με τον ύψιστο τρόπο, στο πρόσωπο ενός κοινοτικού αξιωματούχου που ήταν ο αυτουργός της οριστικής απώλειας της μοναδικής ταυτότητας της Φέτας μέσα από τις διμερείς συμφωνίες που η ΕΕ συνήψε με τον Καναδά, την περιοχή της Ν. Αφρικής , την Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ κτλ. Το χειρότερο δε ολων είναι το γεγονός ότι όχι μόνο δεν έχει μετανιώσει γιαυτες τις ενεργειες του έτσι ώστε να διορθώσει τις επόμενες όσον αφορά της προστασία της Φέτας στις μετέπειτα συμφωνίες αλλά τις έχει επαναλάβει αυτούσιες και δεν διστάζει μάλιστα να ισχυρίζεται ωμα ότι έχει ενεργήσει προστατευτικά προς τα κεκτημένα δικαιώματα της Φέτας!!

Μου είναι αδύνατον να φανταστώ και μάλιστα το Τμήμα της Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης που πρωτοστατεί σε σαυτη την εκδήλωση, να μην γνωρίζει ότι η ανυπολόγιστη ζημιά που προξένησε ο κ. Hogan μέσω των παραπάνω συμφωνιών στο εθνικό μας προϊόν, είναι η απώλεια της ταυτότητας του και η εκχώρηση της σε τρίτους και μάλιστα σε αντίθεση με ολα τα άλλα αντίστοιχα προϊόντα των χωρών της ΕΕ που έτυχαν πλήρους κατοχύρωσης της ταυτότητας τους.

Μπορώ εύκολα να φανταστώ πόσο πολύ χαμηλά μπορεί να πέσει η υπόληψη ενός πρόσωπου το οποίο δρα παράνομα και αθέμιτα με σκοπό το ίδιο προσωπικό όφελος. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ πως ένα ολόκληρο Ίδρυμα αυτής της ιστορίας και αυτού του έργου μπορεί και ξεπουλά τις αξίες του και τις αρχες του με αυτή την συμβολική πράξη που θα λάβει χώρα αύριο.

Προσωπικά αισθάνομαι ντροπή ως απόφοιτος και πρώην μέλος του Συμβουλίου αυτού του Ιδρύματος για την απόφαση αυτή του ΓΠΑ που υπηρετεί σκοπούς και αξίες που δεν θα έπρεπε πότε να βρίσκουν γόνιμο έδαφος στο Πανεπιστήμιο.

Με εκτίμηση,

Δρ. Χρήστος Αποστολόπουλος

Πρόεδρος

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΕΒΓΑΠ έχει ναι μεν δίκιο στην επίθεση κατά του Χόγκαν, διότι ως Επίτροπος έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται κυρίως για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα των βορειοευρωπαϊκών χωρών και από τις νότιες χώρες, μόνο η Ιταλία έχει ευνοηθεί στο θέμα των διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Αλλά δεν παύει η ευθύνη για τη φέτα και την έλλειψη προστασίας της να βαραίνει τόσο τους ίδιους τους γαλακτοβιομήχανους, που δεν επιμένουν στην τήρηση της νομοθεσίας για την προέλευση του αιγοπρόβειου γάλακτος, αλλά και στην πριμοδότηση των Ελλήνων παραγωγών με υψηλές τιμές, όσο και τους Έλληνες ευρωβουλευτές (8 τον αριθμό) που υπερψήφισαν τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά.