Skip to main content
27 01 2015 | 15:28

Βαγγέλης Αποστόλου και Παναγιώτης Σγουρίδης παίρνουν θέση στην πλατεία Βάθη

Βαγγέλης Αποστόλου και Παναγιώτης Σγουρίδης παίρνουν θέση στην πλατεία Βάθη

Ο υπεύθυνος του Αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ και επί πολλά χρόνια βουλευτής Εύβοιας, Βαγγέλης Αποστόλου, αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στο νέο υπερ-υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα είναι ο Παναγιώτης Σγουρίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους ΑΝΕΛ το 2014 και οινοποιός-αμπελουργός στην Ξάνθη.

Προεκλογικά, να θυμίσουμε ότι ο Βαγγέλης Αποστόλου εισήγαγε τον όρο «παραγωγική ανασυγκρότηση» μιλώντας στην εφημερίδα «Αυγή», σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωτογενή τομέα.

Συνέντευξη Βαγγέλη Αποστόλου στην «Αυγή» στις 16 Ιανουαρίου

1. Υπήρξα υποψήφιος στις εθνικές και περιφερειακές εκλογές από το 1996 μέχρι σήμερα αρκετές φορές. Όμως ποτέ δεν συνάντησα τέτοιο πολιτικό κλίμα για την παράταξή μας και τέτοια καθημερινά αυξανόμενα αισιόδοξα μηνύματα για την εκλογική αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Η περίπτωση της αυτοδυναμίας όσο πλησιάζουν οι εκλογές όλο και ζυγώνει. Είναι φανερό πλέον σε σημαντικό πλειοψηφικό κομμάτι της κοινωνίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα είναι το πρώτο κόμμα, αλλά και ότι χρειάζεται την αυτοδυναμία ως μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την σωτηρία του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας μας. Επιπλέον η σταθερή και αταλάντευτη θέση του για ευρύτατες συνεργασίες -ακόμη και με αυτοδυναμία- με στόχο τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει πρόσθετη βεβαιότητα συγκέντρωσης πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την επιτυχία του στόχου μας. Είναι βέβαια ξεκάθαρο ότι συνεργασία με αυτούς που οδήγησαν τη χώρα μας στα σημερινά χάλια δεν είναι δυνατή. Εμείς θα υλοποιήσουμε αταλάντευτα όλα όσα έχουμε δεσμευτεί για να ανασάνει η κοινωνία και να προχωρήσει η χώρα με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά την Εύβοια, θέλω να σημειώσω ότι μαζί με τους πολίτες θα αγωνιστούμε για την βελτίωση των τεχνικών υποδομών (διαμήκεις οδικοί άξονες, νέα ζεύξη, χωροταξικός σχεδιασμός ΒΙΠΕ κ.ά.), την προστασία των εδαφικών και υδατικών πόρων και του Ευβοϊκού, την απορρύπανση επιβαρυμένων περιοχών, την ορθολογική αξιοποίηση της θάλασσας και των ορεινών όγκων, τη δημιουργία Πρότυπου Περιβαλλοντικού Ενεργειακού Κέντρου στο Αλιβέρι, την αναβάθμιση των υποδομών Υγείας και Παιδείας και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων.

2. Είναι ξεκάθαρη η δέσμευσή μας και προσωπικά του προέδρου μας ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η φορολογική δικαιοσύνη, η αντιμετώπιση της ανεργίας και ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος, είναι τα πρώτα μέτρα που θα πάρει η νέα κυβέρνηση.

Θα ήθελα να αναφερθώ επίσης και στον αγροτικό χώρο, που είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς μοχλούς ανάπτυξης και μπορεί να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας προς όφελος του μικρομεσαίου παραγωγού και την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων. Αποτελεί ένα πολυδιάστατο παραγωγικό σύνολο, που συνδυάζει τη διασφάλιση της επιβίωσης ενός λαού, την απορρόφηση εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, την ανάπτυξη συνεργιών με άλλους κλάδους και τομείς της πραγματικής οικονομίας για την εξασφάλιση πρώτων υλών, εισροών, μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταποίησης - διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων, την παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων και την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Για όλα αυτά προσεγγίζουμε τον χώρο με συγκεκριμένους στόχους και πολιτικές κατά κλάδο και περιφέρεια μέσα από ένα σχέδιο άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων, που είναι ενταγμένο στο ευρύτερο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου, της οποίας έχω την ευθύνη του συντονισμού, και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη χώρα μας.

3. Σίγουρα η κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα από τον Ιούνιο του 2012 απεικονίζεται εν μέρει στα ποσοτικά στοιχεία που είναι δημοσιευμένα (πάνω από 70 ομιλίες, 315 ερωτήσεις, 225 συμμετοχές σε επιτροπές και 30 αναφορές). Όμως δεν είναι αυτό μόνο το κύριο, κατά την άποψή μου. Μεταξύ των σημαντικότερων προσπαθειών μου, για τις οποίες αισθάνομαι ότι έκανα το καθήκον μου ως βουλευτής της Εύβοιας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

* Ότι έφερα και αγωνίστηκα στη Βουλή για τις απόψεις και τις προτάσεις της ευβοϊκής κοινωνίας και του αγροτικού χώρου.

* Ότι έβαλα ένα λιθαράκι στη συλλογική προσπάθεια για την απαρχή της ιστορικής αλλαγής για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

* Ότι συνέβαλα μέσα και έξω από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μαζί με εκατοντάδες μέλη, στελέχη και φίλους μας -που δούλεψαν με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση- στην τεκμηρίωση, εμβάθυνση και εξειδίκευση του κυβερνητικού μας προγράμματος.

Ζητώ τη μαζική προσέλευση των Ευβοιωτών στις κάλπες και σε ό,τι με αφορά να μου δώσουν με την ψήφο τους τη δύναμη να εκπροσωπήσω με καθαρή στάση ευθύνης την ευβοϊκή κοινωνία στη νέα ιστορική περίοδο για τη χώρα μας.

Βιογραφικό

Ο Βαγγέλης Αποστόλου γεννήθηκε στους Παπάδες Εύβοιας και ζει μόνιμα στη Χαλκίδα. Σύζυγός του είναι η δικηγόρος Ζωή Κεμανέ και έχουν δύο κόρες, την Έλενα, δικηγόρο και τη Μαρία, φιλόλογο. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει και βουλευτής Εύβοιας με Συνασπισμό και ΣΥΡΙΖΑ.

Σπούδασε Δασολογία και εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα.

Διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ από το 2004 έως το 2010 και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από το 1998 ως σήμερα.

Ως βουλευτής ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα, έχοντας την αναγνώριση όλων, ακόμα και των κοινοβουλευτικών συντακτών, ως ένας από τους παραγωγικότερους βουλευτές τόσο στο νομοθετικό έργο όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Παράλληλα ήταν συνεχώς παρών στους χώρους γέννησης των προβλημάτων σε κάθε γωνιά της Εύβοιας αλλά και όλης της χώρας.

Ως μέλος της Π.Γ. είχε το συντονισμό των θεμάτων Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης του κόμματος και κατόπιν των θεμάτων Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής.

Το 2014 θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 θέτει πάλι υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καταφέρνει να επανεκλεγεί.