Skip to main content
06 03 2019 | 12:21

Ο ΕΛΓΟ απαντά στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας για τη μονάδα που «πιάστηκε» στην τσιμπίδα του «Άρτεμις»

Ο ΕΛΓΟ απαντά στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας για τη μονάδα που «πιάστηκε» στην τσιμπίδα του «Άρτεμις»

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με την οποία παραπέμπεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα κτηνοτροφική επιχείρηση για διερεύνηση τυχόν ποινικών παραβάσεων και με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση Κτηνοτροφικών Συλλόγων, η οποία δημοσιεύτηκε στον τύπο σύμφωνα με την οποία η διεξαγωγή της έρευνας για παραβάσεις εξαντλείται σε κτηνοτροφικές και όχι σε τυροκομικές επιχειρήσεις ο Οργανισμός διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Η ανάγκη ελέγχου της συγκεκριμένης κτηνοτροφικής επιχείρησης, προέκυψε μέσω διασταυρωτικών έλεγχων που συνεχώς διεξάγονται στο σύστημα «Άρτεμις», από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι οι ποσότητες γάλακτος που παρέδωσε προς τυροκόμηση είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με το δηλωθέν ζωικό της κεφάλαιο.

Η συγκεκριμένη κτηνοτροφική επιχείρηση σύμφωνα με τις ποσότητες γάλακτος που φέρεται να παρέδωσε, δεν είναι μια συνηθισμένη μέση κτηνοτροφική μονάδα της χώρας μας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι μας να ταυτίζονται με τέτοιες περιπτώσεις.

Σε ότι αφορά τις εμπλεκόμενες τυροκομικές επιχειρήσεις που παρέλαβαν τις συγκεκριμένες ποσότητες γάλακτος και ήδη μία εξ αυτών παραπέμφθηκε στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων, ενώ εντός των ημερών θα ακολουθήσει και η παραπομπή της δεύτερης τυροκομικής επιχείρησης.

Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ συνεχίζει τους συστηματικούς και αδιάλειπτους ελέγχους για τη διασφάλιση της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων από ελληνική πρώτη ύλη με στόχο την προστασία τόσο των κτηνοτρόφων, όσο και του καταναλωτικού κοινού.»

Η επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας της 27ης Φεβρουαρίου αναφέρει τα εξής:

«Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την τελευταία συνάντηση μελών της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τέσσερις εβδομάδες από την πρώτη συνάντηση στην Ζootechnia και ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων και τα πρόστιμα που προτίθεστε να επιβάλετε. Σε λίγο καιρό θα έχει περάσει το μεγαλύτερο ποσοστό της γαλακτικής περιόδου και είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν. Μόνο εξαγγελίες και κανένα αποτέλεσμα.

Άραγε η πολυδιαφημισμένη τροπολογία για νέα πρόστιμα που προβλέπει μέχρι και κλείσιμο τυροκομείων και έχετε εξαγγείλει από τον Οκτώβριο του 2018 έχει εκδοθεί; Τα πρόστιμα στις 24 γαλακτοκομικές επιχειρήσεις που όλο το 2017 δεν δήλωσαν ούτε ένα κιλό γάλα έχουν επιβληθεί και ποιά είναι; Στην συνάντηση στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρθηκε ο κ. Κατής ότι υπάρχουν και κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν ελεγχθεί και βρέθηκαν να εμφανίζουν ισοζύγιο γάλακτος μεγαλύτερο από την ικανότητα του κοπαδιού τους. Εκεί καταδικάσαμε οποιονδήποτε παραβαίνει τον νόμο και ζητήσαμε την παραδειγματική τιμωρία.

Αν πρόκειται όμως να κυνηγήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μόνο τους «εύκολους» παραβατικούς κτηνοτρόφους και μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση οι τυροκόμοι και οι γαλακτοβιομηχανίες που από το 2017 δεν έχουν δηλώσει ούτε ένα κιλό αιγοπρόβειο γάλα πραγματικά θα γίνει χαμός. Τι φοβάστε και δεν κάνετε κάτι; Εδώ και τρία χρόνια ισχυρίζεστε ότι κάνετε ελέγχους αλλά δεν έχουμε δει κανένα αποτέλεσμα.

Επίσης το τελευταίο διάστημα μας έχει αναφερθεί κρούσμα σε κτηνοτρόφο όπου έχει δημοσιοποιήσει τα τιμολόγια πώλησης με τις τιμές και αυτόματα ο τυροκόμος σταμάτησε να του παίρνει το γάλα και κανένας άλλος τυροκόμος δεν του έπαιρνε το γάλα δημιουργώντας ένα εμπάργκο. Τέτοιες συμπεριφορές τις καταδικάζουμε απερίφραστα και σας ρωτούμε τι προτίθεστε να κάνετε ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Αυτές οι συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα των «αποτελεσματικών» ελέγχων που κάνετε στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τέλος θεωρούμε ότι λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών που έχουμε φέτος τον χειμώνα μπορείτε να επισπεύσετε την πληρωμή της συνδεδεμένης στο αιγοπρόβειο γάλα και αντί για το τέλος Μαΐου αυτήν να γίνει αρχές Απριλίου».