Skip to main content
09 12 2014 | 10:17

Νέος πρόεδρος στη λέσχη «Φίλαιος» ο Βαγγέλης Διβάρης

Νέος πρόεδρος στη λέσχη «Φίλαιος» ο Βαγγέλης Διβάρης

Νέος πρόεδρος της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς «Φίλαιος» εξελέγη, κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες της 3/12/2014, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης, ο Ευάγγελος Διβάρης. Ο απερχόμενος πρόεδρος, Παναγιώτης Νίκας, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος της Λέσχης, Νίκος Σκουλάς, ανακηρύχθηκαν ομόφωνα Επίτιμοι Πρόεδροι της Λέσχης.

Ο κ. Διβάρης, οικονομολόγος, πρώην Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του: «Το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη της Λέσχης θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα συμβάλλουμε στην περαιτέρω προβολή και προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου και των ανθρώπων που το υπηρετούν - παραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, εξαγωγείς. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τροφή ευεργετική και αποδεδειγμένα υγιεινή, προϊόν ταυτισμένο με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας και τη μεσογειακή διατροφή, αποτελεί την κορωνίδα των εθνικών μας προϊόντων και ως τέτοιο θα το αναδείξουμε.»

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τα μέλη που συμμετείχαν κατέθεσαν τις απόψεις τους για τις δράσεις της Λέσχης το 2015 και εντός των προσεχών ημερών θα προσδιορισθεί το χρονοδιάγραμμα για τη νέα χρονιά.

Στη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς “ΦΙΛΑΙΟΣ" μπορούν να εγγραφούν ως μέλη φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται στον τομέα, αλλά και απλοί καταναλωτές.

Η πλήρης σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

 • Πρόεδρος Διβάρης Ευάγγελος
 • Α΄ Αντιπρόεδρος Ντούτσιας Γεώργιος
 • Β΄ Αντιπρόεδρος Καμβύσης Βασίλειος
 • Γεν. Γραμματέας Πλεμμένος Ανδρέας
 • Αν. Γεν. Γραμματέας Καραντώνης Παναγιώτης
 • Ταμίας Οικονόμου Γεώργιος
 • Αν. Ταμίας Στάμου Χριστιάνα
 • Μέλος Χριστοπούλου Ευσταθία
 • Μέλος Κασελίμης Κων/νος

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Βαγγέλης Διβάρης γεννήθηκε το 1954 στο πρώην Βελγικό Κονγκό από Κεφαλονίτες γονείς, όπου έζησε μέχρι 6 ετών. Τελείωσε τις σχολικές του σπουδές στη Θεσσαλονίκη και είναι πτυχιούχος από το 1976 του Οικονομικού Τμήματος της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Μεταπτυχιακά στα πανεπιστήμια του Kent του Ηνωμένου Βασιλείου (Management) και Λουβαίνης στο Βέλγιο (Ευρωπαϊκές Σπουδές).

Από το 1980 ως το 1981 έκανε την άσκησή του στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στον τομέα του καπνού της Γεν Διεύθυνσης Γεωργίας.

Από το 1982 έως το 1989 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης και μόνιμος εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ στα ευρωπαϊκά όργανα.

Από το 1989 έως και το 2009 εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας όπου υπήρξε υπεύθυνος του τομέα ελέγχου των δαπανών για τους τομείς των σιτηρών, ζάχαρης και οπωροκηπευτικών (1989- 1996), υπεύθυνος του τομέα του ελαιολάδου και του βαμβακιού (1996-2003) και αναπληρωτής προϊστάμενος της Μονάδας που ασχολείται με τα προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου για τη Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Υπήρξε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επιτροπές όπως η Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ' ΚΠΣ και διεθνείς οργανισμούς όπως το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Έχει πάρει μέρος σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια με θέματα σχετικά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τους τομείς των οποίων είχε την ευθύνη.

Από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 χρημάτισε Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προΐστατο του Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών.

Σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Προστασία της Φύσης (European Center for Nature Conservation) που εδρεύει στο Tilburg της Ολλανδίας.

Είναι παντρεμένος με τη Micheline Διβάρη – Lambert, έχει δυο παιδιά και τρία εγγόνια.

Λίγα λόγια για τη Λέσχη «Φίλαιος»

Η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ» ιδρύθηκε το 1998 από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ελαιολάδου, προερχόμενοι από τον ελαιουργικό τομέα και την επιστημονική και γαστρονομική κοινότητα.

Στους βασικούς στόχους της ΦΙΛΑΙΟΣ περιλαμβάνεται η ανάδειξη του ελαιολάδου και των άλλων προϊόντων της ελιάς ως εθνικών προϊόντων, η αναγνώριση της διατροφικής τους αξίας και της συμβολής τους στην υγιεινή διατροφή καθώς και η προβολή του ιστορικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού τους χαρακτήρα αλλά και την προώθησή τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων της Λέσχης ξεχωρίζει και η γευσιγνωστική της ομάδα η οποία λειτουργεί από το 2007 με αναγνωρισμένους και εμπειρότατους γευσιγνώστες. Η Ομάδα γευσιγνωσίας της ΦΙΛΑΙΟΣ είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση των ελληνικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων τα οποία προκρίνονται για να συμμετέχουν στην Β' φάση του Διεθνή Διαγωνισμού Βιολογικών ελαιολάδων ΒIOL INTERNATIONAL, ενώ από το 2008 έχει καθιερώσει το βραβείο Ποιότητας και συσκευασίας “ΚΟΤΙΝΟΣ".

Οι μέχρι σήμερα κατηγορίες δράσεων της ΦΙΛΑΙΟΣ είναι οι παρακάτω:

 • διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, σεμιναρίων γευσιγνωσίας, συνεδρίων, διαλέξεων και εκθέσεων με συνεργασία και διατήρηση συνεχών επαφών με αρμόδιους κρατικούς φορείς, ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς, Πανεπιστήμια και ιδρύματα, επαγγελματικούς φορείς.
 • διοργάνωση εκδηλώσεων γαστρονομικού, επιμορφωτικού και εορταστικού χαρακτήρα, η προκήρυξη επιστημονικών εργασιών, την επιμέλεια - ενημερωτικών εντύπων και περιοδικών και h δημοσίευση εκλαϊκευμένων άρθρων.
 • ομιλίες και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, καθιέρωση βραβείων, διπλωμάτων ή μεταλλίων που απονέμονται σε πρόσωπα τα οποία επιδεικνύουν αξιόλογη δράση, αφιερώνοντας πολύ χρόνο και εργασία στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας σχετικά με τις ιδιαίτερες ιδιότητες του ελαιολάδου και τη συμβολή του στην υγιεινή διατροφή, η συμβολή στην προβολή και αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου.