Skip to main content
24 10 2016 | 13:09

Νέες πλημμύρες "χτύπησαν" πατάτες και στάβλους στην Ηλεία - Σύσκεψη αύριο για τις αποζημιώσεις

Νέες πλημμύρες "χτύπησαν" πατάτες και στάβλους στην Ηλεία - Σύσκεψη αύριο για τις αποζημιώσεις

Απο την πρώτη στιγμή της κακοκαιρίας τα φίδια έζωσαν τους πατατοπαραγωγούς. Και αυτό γιατί πριν απο ένα ακριβώς χρόνο έζησαν τον ίδιο εφιάλτη στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου με τις πλημμύρες. Στις 22 Οκτωβρίου, όταν η καταιγίδα είδαν πως είχε μεγάλη διάρκεια δεν περίμεναν να πάνε στα χωράφια τους. Όταν κόπασε ο καιρός, είδαν μέσα στη λάσπη και τα νερά την απόλυτη καταστροφή. Η πατάτα «αποκαλύφθηκε» από το χώμα και μέσα σε λίγες ημέρες θα πρασινήσει για να ολοκληρωθεί έτσι η εικόνα της καταστροφής.

Με δεδομένη την απεργία – αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ οι πατατοπαραγωγοί δεν ελπίζουν πλέον σε τίποτα. Όμως η οργή ξεχειλίζει ίσως περισσότερο απο ότι τα νερά της βροχής στα πλημμυρισμένα χωράφια, γιατί γνωρίζουν πως ακόμα και αύριο να ξεκινήσουν και πάλι οι εκτιμήσεις για τις εξατομικεύσεις, υπάρχει ένα «βουνό» ζημιών που θα πρέπει να δουν πρώτα οι εκτιμητές γεωπόνοι, από τις καταστροφές που έχουν προηγηθεί απο τον περασμένο Μάιο έως και πριν λίγες ημέρες στον κάμπο.

Παραγωγός στον Κόροιβο ο Αριστείδης Γκριτζάλης τόνισε στο ilialive.gr πως η θεομηνία ήταν μεγάλη. «Τα νερά πλημμύρισαν τις πατάτες, είμαστε εγκατελελειμένοι απο όλους και στο έλεος του Θεού. Πληρώνουμε πάγια και οργανισμό δεν έχουμε. Έχω πληρώσει 3000 ευρώ για να καθαρίσω τα κανάλια του ΓΟΕΒ γύρω στην περιοχή. Καλλιεργώ 100 στρέμματα πατάτας, δεν έχουμε πάρει τίποτα απο την προηγούμενη θεομηνία ως αποζημίωση και τώρα αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα. Μόνο να τους δίνουμε τα λεφτά θέλουν. Εμείς δεν βγαίνουμε, έχουμε να πληρώσουμε, εφορία, φυτοφάρμακα, γεωπόνους, τα πάντα και κανείς δεν ανταποκρίνεται. Όλα τα κανάλια του ΓΟΕΒ τα καθάρισα με δικά μου λεφτά για να μην πλημμυρίσω και όμως δεν γλιτώσαμε. Οι γεωπόνοι κάνουν απεργία γιατί δεν τους δίνουν τα μεταφορικά, τι να πω... να βοηθήσει το κράτος...» είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά και στον Καρδαμά, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όπως όλη η περιοχή της Αμαλιάδας, καλλιέργειες πατάτας καταστράφηκαν. Όπως ανέφερε στο ilialive.gr ο παραγωγός Δημήτρης Σταυρούλιας καλλιέργεια του έκτασης 60 στρεμμάτων χάθηκε απο τα νερά της βροχής, μόλις είκοσι ημέρες πριν γίνει η συγκομιδή...

Πλημμυρισμένες οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Δεκάδες στάβλοι, αποθήκες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν από την προχθεσινή κακοκαιρία στον Κάμπο της Ηλείας. Σε πολλές περιπτώσεις πρόβατα και κατσίκια δεν γλίτωσαν και πνίγηκαν μέσα στο νερό, είτε παρασύρθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους που πέρασαν μέσα από τις στάνες. Σημαντικές είναι οι καταστροφές και στις ζωοτροφές, όπου με μεγάλες ποσότητες είχαν εφοδιαστεί αυτή την εποχή οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι για να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα.

ktinotrofoi1

Στην περιοχή του Κοροίβου, κτηνοτρόφοι βρήκαν τις εγκαταστάσεις τους πλημμυρισμένες, με τα ζωντανά τους, τον εξοπλισμό τους και όλα τα υπόλοιπα να βρίσκονται μέσα στο νερό. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου το ύψος του νερού ξεπέρασε το ένα μέτρο…

Οι κτηνοτρόφοι παραπονέθηκαν για τα ακαθάριστα κανάλια της περιοχής λέγοντας πως έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τον προηγούμενο καθαρισμό, συμπληρώνοντας πως όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

ktinotrofoi2

«Δεν έχει μείνει τίποτα. Ούτε ο σανός, ούτε τα ζώα. Όλα είναι μέσα στο νερό. Κότες, πρόβατα, γουρούνια. Τα άλογα τα βγάλαμε με το τρακτέρ έξω. Συνέχεια γίνεται αυτό και δεν μας ανοίγουν ούτε τάφρους ούτε τίποτα. Σπάει ένας αγωγός ψηλότερα και όλα τα νερό έρχονται σε εμάς. Καταστραφήκαμε τα πάντα είναι μέσα στο νερό» είπε στην "Πρωινή" ο Τάσος Λάλος.

ktinotrofoi4

«Τα τεχνικά που έχουν γίνει στην περιοχή δεν μπορούν να αντέξουν τέτοιο όγκο νερού. Όλα αυτά συγκεντρώνονται και καταλήγουν στο μεγάλο κανάλι στο Στρωμενό, που έχει να καθαριστεί δέκα χρόνια. Είναι όλα κανάλια του ΓΟΕΒ που έπρεπε να τα έχει καθαρίσει. Καθάρισε ότι μπορούσε ο ΤΟΕΒ στη Γαστούνη και ο δήμος, αλλά δεν φτάνει» δήλωσε στην "Πρωινή" ο Σάκης Δουλαβέρης.

Σύσκεψη στην Ανδραβίδα

Οι αγροτικές αποζημιώσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης που συγκαλεί την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην Ανδραβίδα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Η σύσκεψη έχει να κάνει με το νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν οι αγρότες, κάτι που θα αποφασιστεί στη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στη Νίκαια Λάρισας.