Skip to main content
06 04 2015 | 15:08

Μία αγρότισσα, δύο συγγραφείς και μία ηθοποιό, τίμησε η Πανθεσσαλική Στέγη

Μία αγρότισσα, δύο συγγραφείς και μία ηθοποιό, τίμησε η Πανθεσσαλική Στέγη

Την Θεσσαλή αγρότισσα τίμησε η Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ», σε μια ιδιαίτερη βραδιά, την οποία απογείωσαν οι παρευρισκόμενοι Θεσσαλοί και οι φίλοι τους, με τη ζεστασιά, τη γνησιότητα και τον αυθορμητισμό τους.

Η τιμητική ημερίδα-εκδήλωση, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Θεσσαλή αγρότισσα στον χώρο και το χρόνο», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Μαρτίου, στο κατάμεστο Θέατρο «Μεταξουργείο» και ήταν ένας συμβολικός φόρος τιμής και ύμνος στις γυναίκες της Θεσσαλικής υπαίθρου, τις γυναίκες της γης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη Βασιλική Καρακώστα, η οποία τραγούδησε (a cappella) τα παραδοσιακά τραγούδια (και ουσιαστικά μας τα ξανασύστησε με το δικό της χαρακτηριστικό τρόπο) «Τώρα τα πουλιά», «Πέρα στον πέρα Μαχαλά», «Καραγκούνα», προετοιμάζοντας το κοινό για μια γιορτή που τα περιείχε όλα. Τέχνη, ομιλίες, αναφορές, σχολιασμούς και πηγαίες παρεμβάσεις.

Συνέχισαν οι: Έφη Ασλάνη και Ελευθερία Παπαδοπούλου, οι οποίες ανάγνωσαν από το βιβλίο: «Γυναίκες της Γης» της Μαρούλας Κλιάφα, ιστορίες γυναικών («Αγορίτσα», «Βαΐτσα», «Ελένη», «Λεμονιά», «Δέσποινα», «Αρετούλα») ενώ υπήρξε παράλληλη προβολή φωτογραφιών από τη ζωή των γυναικών της Θεσσαλικής υπαίθρου την οποία επιμελήθηκε η Μαρούλα Κλιάφα, με τον τίτλο «Στιγμιότυπα από τη ζωή της Θεσσαλής αγρότισσας».

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ.: Δρ. Στέφανος Κούτρας (Πρόεδρος Πανθεσσαλικής Στέγης) και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας.

Για την Θεσσαλή αγρότισσα μίλησαν οι κ.κ.: Μαίρη Μπλάνη, Κοινωνιολόγος, με θέμα «Η συμβολή της Θεσσαλής αγρότισσας στην οικονομία, τη κοινωνία, τον πολιτισμό», Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια, επιστημονική συνεργάτις Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Τοπικότητα (Locality) και αγροτική ανάπτυξη. Γυναικεία επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλία», Μαρούλα Κλιάφα, συγγραφέας, πρόβαλε και σχολίασε φωτογραφίες, τις οποίες επέλεξε η ίδια, με τον τίτλο «Από το όργωμα στην συγκομιδή», Σωτήριος Ρουσιάκης, Φιλόλογος–Γλωσσολόγος «Γλωσσική συμπεριφορά γυναικών στη Θεσσαλική ύπαιθρο-Επισημάνσεις».

Η Πανθεσσαλική Στέγη βράβευσε στο πρόσωπο της αγρότισσας-βιοκαλλιεργήτριας κ. Αλεξάνδρας Ραχμάνη, τη γυναίκα της γης για την συμβολή και συνεισφορά της στην οικονομία, τη κοινωνία και τον πολιτισμό του τόπου καθώς και τις κ.κ.: Μαρούλα Κλιάφα (συγγραφέα), Βάσα Σολωμού-Ξανθάκη (συγγραφέα), Άννα Βαγενά (ηθοποιό) για την συμβολή τους στη διάσωση, προβολή και προώθηση του Θεσσαλικού πολιτισμού. Τις βραβεύσεις πραγματοποίησαν τα μέλη του Δ.Σ. της Πανθεσσαλικής Στέγης κ.κ.: Απόστολος Ζαφειρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Αγχιαλιτών Αθήνας «Η Αγχίαλος», Αχιλλέας Ντούλιας, πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Λουτριωτών Καρδίτσας, Κώστας Τσιώρας, αντιπρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Χαϊδαρίου "Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ", δρ Στέφανος Κούτρας (Πρόεδρος Πανθεσσαλικής Στέγης).

Συγκινητική ήταν η αυθόρμητη παρέμβαση της πολύτεκνης αγρότισσας από το Αργύρι Αργιθέας, μητέρα της Μαίρης Μπλάνη.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση «Ο ΓΑΜΟΣ» της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη, με την Άννα Βαγενά. Ακολούθησε μικρή δεξίωση.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης και την παρουσίαση είχε η κ. Θεοδώρα Τσιτσιπά, Οικονομολόγος-Δημοσιογράφος, Μέλος του Δ.Σ. της Πανθεσσαλικής Στέγης-Υπ/νη Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.

Απέστειλαν χαιρετισμό οι κ.κ.: Παναγιώτα Δριτσέλη, βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ, Νότης Μαριάς, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος Ομάδας Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παρευρέθησαν εκπρόσωποι και μέλη των Συλλόγων-Μελών της Πανθεσσαλικής Στέγης καθώς και πλήθος Θεσσαλών και φίλοι τους. Ανάμεσα τους ξεχωρίσαμε την πρώην βουλευτή Καρδίτσας Ν.Δ. κ. Ασημίνα Σκόνδρα, τον κ. Ευάγγελο Καραμανέ, δ/ντή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Γενικό Γραμματέα της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλών (ΙΛΕΘ), τη ζωγράφο κ. Χούλια Γκερέρο, τον πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Δημητρίου κ. Ρήγα Τζαμτζή, τους κ.κ.: Θωμά Ζούμπο, πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Μαυροματιανών "ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ" Καρδίτσας, Αθανάσιο Σακκά, πρόεδρο του Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Χαϊδαρίου "Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ", Ολυμπία Διαμαντοπούλου, πρόεδρο του Συλλόγου Μουζακιωτών Αθήνας «Ο ΓΟΜΦΕΥΣ», Ελένη Τσεσμελή, πρόεδρο της Θεσσαλικής Ένωσης Θριασίου Πεδίου, Σουλτάτη Βάγια, πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας, Μενέλαο Παπαδημητρίου, Πρόεδρο του Συλλόγου Ανθηριωτών Αθήνας «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», Παναγιώτη Παπαγεωργίου, Μέλος Δ.Σ. του Φιλικού Συνδέσμου «Η ΤΡΙΚΚΗ», Λάζαρο Καραούλη, Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Αττικής "Ο ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ", Θύμιο Τσούκα, μέλος Δ.Σ. Πανθεσσαλικής Στέγης και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας.

Η Πανθεσσαλική Στέγη οφείλει ευγνωμοσύνη στους εθελοντές κ.κ.: Ηλία Προβόπουλο (δημοσιογράφο-φωτορεπόρτερ), Κώστα Τσιάκαλο (ιδιοκτήτη του ιστότοπου www.katafylli.gr), Ανέστη Νάκο (βίντεο) και τους χορηγούς: ΚΤΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, Κώστα Νιζάμη, «ΗΛΙΟΓΕΝΝΗΜΑ», ΤΣΙΑΝΑΒΑΣ ΑΒΕΕ (ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΪΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ), Domain Messenikolas by G. Karamitros, Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, Εκδόσεις ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗ, Εκδόσεις ΒΑΣΔΕΚΗ.

Μπορείτε να δείτε βίντεο της εκδήλωσης εδώ

https://www.youtube.com/watch?v=p4BIVlfNN0w