Skip to main content
18 01 2017 | 13:40

Μεγαλύτερη συγκέντρωση στο συνεταιριστικό και συνδικαλιστικό αγροτικό κίνημα θέλει ο Μητσοτάκης

Μεγαλύτερη συγκέντρωση στο συνεταιριστικό και συνδικαλιστικό αγροτικό κίνημα θέλει ο Μητσοτάκης

Ιδιωτική ασφάλιση για τις καλλιέργειες και τα ζώα, εθνικό αγροτικό επιμελητήριο αντί για αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα, συνεταιρισμούς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ταχύτερη ενεργοποίηση των προγραμμάτων, κατάργηση του τελευταίου συνεταιριστικού νόμου και συνομιλία της κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις ανά προϊόν και άλλες τέσσερις παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μόλις αναλάβει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Κατά την ομιλία του στην συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή, πριν από λίγη ώρα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι "ο αγροτικός τομέας έχει πέσει θύμα μιας κυβέρνησης που επιμένει να υπερφορολογεί". Επισήμανε, μάλιστα ότι η αξία της αγροτικής παραγωγής και η συμβολή της στην οικονομία βαίνει μειούμενη. Πρόκειται, είπε για το "δόγμα ΣΥΡΙΖΑ όλα προς το χειρότερο, κανένας τομέας της οικονομίας που να είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν το τέλος του 2014".

Αργότερα στην ομιλία του αναφέρθηκε σε εννέα παρεμβάσεις-προτάσεις της ΝΔ για την αναδιάταξη του αγροτικού τομέα:

 1. Απόλυτη προτεραιότητα στην ενθάρρυνση της σύστασης ομάδων παραγωγών ανά προϊόν, με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις ανάγκες της αγοράς.
 2. Ο συνεταιριστικός νόμος που ψηφίσατε θα καταργηθεί. Είναι μνημείο κρατισμού. Οι συνεταιρισμοί θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους.
 3. Ενεργοποιούμε τάχιστα όλα τα μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020, ειδικά εκείνα που αφορούν σε επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών.
 4. Διασφαλίζουμε εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση αγροτικού τομέα, σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο συνεργασίας με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες. Συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της κάρτας του αγρότη.
 5. Προωθούμε την ιδιωτική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και την αποζημίωση από τις ζημιές
 6. Επιταχύνουμε τον προσδιορισμό χρήσεων γης
 7. Συνδέουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της οικονομίας, όχι μόνο τουρισμό και εστίαση, αλλά και βιομηχανία φαρμάκων-καλλυντικών, τροφίμων, χημικών κ.ά.
 8. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ορεινή εκτροφή αιγοπροβάτων και αξιοποιούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα.
 9. Καθιερώνουμε έναν τακτικό γόνιμο διάλογο της κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές ανά προϊόν. Είναι σημαντικό να συνομιλούμε με όλους τους κρίκους της αλυσίδας, εμπόρους κ.λπ.
 10. Δημιουργούμε ένα εθνικό αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας, το οποίο θα αναλάβει θεσμικό ρόλο εκπροσώπησης των αγροτών, με πρώτο του αντικείμενο τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και να σταματήσει η άναρχη διαβούλευση με τα κατά τόπους αγροτικά μπλόκα.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης προέβη σε έναν απολογισμό των ενεργειών της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία είχε ως σκοπό, όπως είπε, "οι αγρότες να συμβάλουν στη δημοσιονομική προσαρμογή" και εξήγησε: "Θεσπίσαμε 7 κλάσεις ασφάλισης για τους αγρότες και εργόσημο για τους εργαζόμενους, θεσπίστηκε η φορολόγηση του εισοδήματος των αγροτών κατά 13% με βάση το λογιστικό προσδιορισμό εισοδήματος, μειώθηκαν ορισμένα ειδικά προνόμια των αγροτών, όπως η επιστροφή ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου και με την πολιτική μας καταφέραμε στο τέλος του 2014 να μην υπάρχει κανένα απολύτως αίτημα από τους δανειστές για μέτρα προς τους αγρότες. Το καταφέραμε χωρίς να υπονομεύσουμε τον αγροτικό τομέα και να διαταράξουμε την κοινωνία στην ύπαιθρο."

Στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε ότι έχει καταφέρει τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, ενώ δεν έλειψαν και οι αιχμές για τις προεκλογικές τοποθετήσεις (πριν το 2015) των Τσίπρα και Αποστόλου:

"Ανεβαίνατε στις καρότσες των αγροτικών το Φεβρουάριο του 2013 στη Βοιωτία και λέγατε: «Μόλις τελειώσουν ξεχνάνε τι λέγανε και μετά κρύβονται πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ. Αυτά λέγατε.»

Κι εσείς κύριε Αποστόλου ονομάζατε δέκα μέτρα ταφόπλακα του αγροτικού τομέα και μετά τα κατάπιατε, τα υπογράψατε κιόλας.

Θεσπίσατε άδικο φόρο στο κρασί. Είχατε προβλέψει 110 εκατ. ευρώ και με το ζόρι θα μαζέψετε 15 εκατ. Χαίρομαι που βλέπω ότι σκέφτεστε να το καταργήσετε.

Αυξήσατε φόρους και εισφορές που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και συρρικνώνουν το αγροτικό προϊόν.

Η κυβέρνησή σας αφήνει παντού πληγές, θα δώσω δύο παραδείγματα:

 1. Η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας προστατεύτηκαν από όλες τις κυβερνήσεις και ήρθατε μέσα σε μία νύχτα να εκχωρήσετε το όνομά τους
 2. Αντί να προλαμβάνετε ασθένειες και ζωονόσους τρέχετε πίσω από την εξάπλωσή τους, λίγο πριν γίνουν επιδημίες."

ΚΑταλήγοντας, περιέγραψε το όραμά του για την ελληνική αγροτική οικονομία:

"Το σκεπτικό μας δεν πρέπει να ξεκινάει από το χωράφι, αλλά από το ράφι, ο Ελληνας παραγωγός πρέπει να είναι επιχειρηματίας.

Πρέπει να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης στο μεντέλο της επιχείρησης, με μεγαλύτερη κερδοφορία και λιγότερη εξάρτηση από το κράτος.

Οι άνθρωποι που μοχθούν κάθε μέρα στα χωράφια είναι μεγάλος πλούτος, θα σταθούμε δίπλα τους και όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσής τους στην ύπαιθρο."