Skip to main content
23 09 2016 | 11:13

Με επιστολή προς τον Τσίπρα προσπαθεί ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού να βγει από τον κλοιό των συσσωρευμένων χρεών

Με επιστολή προς τον Τσίπρα προσπαθεί ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού να βγει από τον κλοιό των συσσωρευμένων χρεών

Mια σειρά προτάσεων που αποτελεί κραυγή απόγνωσης για την λειτουργία και κυρίως την σωτηρία του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, κατέθεσε εγγράφως προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Νίκος Φάμελος.

Στην επιστολή του αναφέρει τα εξής: «Οι συσσωρευμένες οφειλές της τελευταίας δεκαετίας έχουν φέρει τον οργανισμό σε μεγάλη οικονομική αδυναμία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες που απαιτούνται και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για την συντήρηση και την λειτουργία του εγγειοβελτιωτικού έργου με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της παλαιότητάς του (45 περίπου έτη λειτουργίας). Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί και νέα δεδομένα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, την αλλαγή των καιρικών συνθηκών με τα συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα και την δημιουργία πλημμυρών (Οκτώβριος 2011 στην βόρεια Ηλεία, Φεβρουάριος 2012 περιοχή Πύργου-Αρχ. Ολυμπίας, Οκτώβριος 2015 βόρεια Ηλεία, Ιούνιος 2016 ίδια περιοχή και πρόσφατα στις περιοχές Πύργου-Αμαλιάδας).

Πέραν των συσσωρευμένων υποχρεώσεων του οργανισμού με τις οφειλές στο ΙΚΑ, στην ΔΕΗ, προμηθευτές, υπαλλήλους, δεν υπάρχει ούτε καν η δυνατότητα να ανταποκριθούμε στα τρέχοντα ζητήματα (προμήθεια ανταλλακτικών εξοπλισμού για την λειτουργία των αντλιοστασίων, κίνηση οχημάτων και μηχανήματος, καθαρισμοί, μισθοδοσία υπαλλήλων κ.λ.π).

Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις περίπου κατά 40% άρα είναι μειωμένα και τα έσοδα των ΤΟΕΒ με αποτέλεσμα να προκρίνουν πρώτα την ηλεκτρική ενέργεια για την άρδευση των εκτάσεων και δευτερευόντως τα ανταποδοτικά τέλη προς το ΓΟΕΒ.

Επίσης, έχει μειωθεί και η εισπραξιμότητα των παγίων τελών που δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά γενικώς τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων εντός αναδασμού λόγω της κρίσης και κυρίως της ανεργίας. Αυτή η μείωση υπολογίζεται στο 48%.

Η παύση της λειτουργίας του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού θα είναι και παύση της παραγωγής στον νομό καθώς και παύση της προστασίας των πολιτών από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το ΔΣ του ΓΟΕΒ που ορίστηκε με την 83044/3288/8-7-15 απόφαση του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την είσπραξη των οφειλομένων όχι μόνο από τους ΤΟΕΒ αλλά και τους ΟΤΑ αλλά όπως γνωρίζετε οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Τα χρέη του οργανισμού ανέρχονται στα 3.500.000,00 ευρώ περίπου. Βάσει των παραπάνω προτείνουμε τα εξής:

1) Άμεση διαγραφή των προστίμων του ΙΚΑ και ειδική ρύθμιση ικανή να ανταποκριθεί ο οργανισμός και να λειτουργήσει χωρίς την απειλή της δέσμευσης του λογαριασμού του που αυτό σημαίνει παύση της λειτουργίας του.

2) Διαγραφή μέρους των οφειλών προς την ΔΕΗ, μείωση του τιμολόγιου άρδευσης- αποστράγγισης και ειδική ρύθμιση για την αποπληρωμή της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η αποστράγγιση δεν αφορά μόνο τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά και τις αστικές περιοχές δηλαδή το σύνολο των πολιτών.

3) Άμεση νομοθετική ρύθμιση λειτουργίας των Ο.Ε.Β με κυρίαρχο στόχο την αποτελεσματικότητα, την διαφάνεια και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

4) έκτακτη επιχορήγηση 1.000.000,00 ευρώ για συγκεκριμένες παρεμβάσεις δηλαδή.

Α) 400.000,00 ευρώ για καθαρισμούς τάφρων

Β) 400.000,00 ευρώ για την άμεση συντήρηση των αντλιοστασίων αποστράγγισης και άρδευσης και την συντήρηση των αρδευτικών διωρύγων

Γ) 180.000,00 ευρώ για την προμήθεια περιστρεφόμενης τσάπας και φορτηγού αυτοκινήτου για τις καθημερινές παρεμβάσεις αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων

Δ) 20.000,00 ευρώ για πληροφοριακή, λογιστική και διοικητική οργάνωση

Νομοθετική ρύθμιση για την αμεσότητα της εφαρμογής τους των ανωτέρω προτάσεων –αιτημάτων.

Όπως γνωρίζετε είμαστε άμισθοι και εθελοντές για τον τόπο μας, αλλά θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να αναλαμβάνουμε ευθύνες δεκαετιών και ζητάμε την ανταπόκρισή σας.

Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε άλλο στοιχείο που κρίνεται απαραίτητο.»