Skip to main content
21 11 2016 | 12:00

«Μακεδονικό συνταγολόγιο» δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

«Μακεδονικό συνταγολόγιο» δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Συνταγές διακοσίων χρόνων από όλες τις περιοχές της Μακεδονίας περιλαμβάνει το «Μακεδονικό συνταγολόγιο» που δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να συμπεριλάβει τις γεύσεις και τα αρώματα της τοπικής κουζίνας σε ένα αναπτυξιακό εργαλείο.

Ο σχετικός κατάλογος που αριθμεί πάνω από χίλιες σελίδες, παρουσιάζεται για πρώτη φορά μέσα από την 32η διεθνή έκθεση τουρισμού «Philoxenia» και στο εξής θα βρίσκεται στη διάθεση κάθε εστιατορίου και ξενοδοχείου της Κεντρικής Μακεδονίας, που επιθυμεί να εντάξει τις συνταγές στο μενού του. Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και για να προωθήσει την πρωτογενή παραγωγή του τόπου στο εξωτερικό.

Μια γεύση από τις τρεις γαστρονομικές διαδρομές της Περιφέρειας που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του συνταγολογίου, θα μπορεί να πάρει ο επισκέπτης της «Philoxenia», όπου επιχειρείται η απευθείας σύνδεση της «Μακεδονικής κουζίνας» με τον τουρισμό.

«Για τον γαστρονομικό περίπατο στην Πιερία, την Πέλλα και την Ημαθία, έχουμε επιλέξει να μαγειρέψουμε μαύρο χοίρο, για τις ενότητες του Κιλκίς, των Σερρών και της περιοχής που βρίσκεται πάνω από τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, διαλέξαμε βουβάλι, μαγειρευτό σε διάφορες παραλλαγές, ενώ για την περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου και τη Χαλκιδική, θα προβληθούν τα περιβόητα μύδια του τόπου, μαγειρεμένα αχνιστά, αλλά και σε μυδοπίλαφο» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Μαστροδημήτρης. Η παρουσίαση των εδεσμάτων αυτών θα γίνει αύριο, από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα, ενώ για το απόγευμα της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση τυροκομικών προϊόντων και διαφορετικών ειδών κρασιού. Η σημερινή λίστα περιλαμβάνει ελιές Χαλκιδικής, τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, αγιοτύρι, σταθώρι και γραβιέρες Ακάνθου και Κάκκαβου.

«Το Μακεδονικό Συνταγολόγιο έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο μέσα από την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη και την αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας και τη συνεργασία τους με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό έχουν πιστοποιηθεί οι συνταγές της Μακεδονίας, ενώ προηγήθηκε μια μεγάλη έρευνα που διήρκησε τρία χρόνια» προσθέτει ο κ. Μαστροδημήτρης.

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να παρουσιάσουμε την παράδοση και τη γαστρονομία κάθε τόπου δίπλα στον μύθο, τη φύση και την ιστορία του. Πολλοί από εμάς, όταν φέρνουμε στο νου μας τις διακοπές μας και τους τόπους που επισκεφθήκαμε, θυμόμαστε τα εδέσματα που δοκιμάσαμε και τη γαστρονομική παράδοση κάθε περιοχής. Θέλουμε πλέον να δώσουμε μια εξωστρέφεια και στην παραγωγική διαδικασία, μέσα από τις γεύσεις, την παράδοση και τις συνταγές από την μακεδονική γη» τονίζει από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρινίζει ότι ο διαχωρισμός της Περιφέρειας σε γαστρονομικές διαδρομές έγινε ανάλογα με τα προϊόντα που παράγονται σε κάθε περιοχή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είτε στον τρόπο παραγωγής, είτε στις συνταγές. «Εδώ υπάρχουν παραδόσεις από διάφορα μέρη και επιρροές από την ποντιακή κουζίνα, τις τοπικές κουλτούρες, τα στοιχεία που έφεραν οι πρόσφυγες» προσθέτει και φέρνει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις γεύσεις του μελιού της Χαλκιδικής, της μπουγάτσας των Σερρών και των παραδοσιακών γλυκών της Πιερίας.

Αναφέρεται, εξάλλου, σε ένα νέο brand name που έχει δημιουργηθεί για την μακεδονική κουζίνα και θα χρησιμοποιηθεί για την προβολή των προϊόντων της μακεδονικής γης στο εξωτερικό, ώστε να αποκτήσει εξωστρέφεια και ο τομέας της αγροτικής παραγωγής.

Με αφορμή τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην «Philoxenia», ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζει σε δήλωσή του ότι οι επισκέπτες του περιπτέρου της Περιφέρειας θα μπορέσουν να γνωρίσουν τον γαστρονομικό μας θησαυρό και να μυηθούν στις δυνατότητες που δίνει για προσέλκυση επισκεπτών, τόσο από την υπόλοιπη Ελλάδα, όσο κι από το εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ