Skip to main content
18 10 2019 | 13:24

Κριτική στις προθέσεις της κυβέρνησης για το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών άσκησε ο Αραχωβίτης

Κριτική στις προθέσεις της κυβέρνησης για το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών άσκησε ο Αραχωβίτης

Για προσπάθεια παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου με τις αλλαγές που προωθεί στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα η Νέα Δημοκρατία, μίλησε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας του στο νομό Λάρισας στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

Ο κ. Αραχωβίτης συνοδευόταν από τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλης, από τη βουλεύτρια Λάρισας Άννα Βαγενά και τη βουλεύτρια Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Με κάθε τρόπο ο κ. Αραχωβίτης θύμισε στους παραγωγούς που συνάντησε σε Λάρισα, Ελασόνα και Τύρναβο, το αφορολόγητο όριο που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά σαν να έχει προαποφασίσει τη μείωση του αφορολογήτου.

Ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό κόσμο, «έχουμε κάνει ένα έργο για το οποίο πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι».

Παράλληλα, δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψης στη Λάρισα είναι να υπάρξει επικοινωνία με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, ώστε να παρουσιαστούν τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, σημείωσε πως αυτές τις ημέρες κατατέθηκε τροπολογία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την υπόθεση του καταρροϊκού πυρετού, ενώ αναφορικά με το ζήτημα της απόσταξης του τσίπουρου, ο ίδιος είπε πως «είχαμε λύσει το ζήτημα με υπουργική απόφαση».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τους συνεταιρισμούς, υποστηρίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να πάρει πίσω ορισμένες από τις ρυθμίσεις. «Θα είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα να πάμε πίσω σε λογικές που χρεοκόπησαν τους συνεταιρισμούς».

Σχετικά με τον ΕΛΓΑ, τόνισε πως όταν τον παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οργανισμός πλήρωνε σε 16 με 18 μήνες, ενώ σήμερα πληρώνει για τις ζημιές στους 8 με 10 μήνες.

Επίσης, ο πρώην υπουργός, ανέφερε ότι πρόθεση του Αλ.Τσίπρα ήταν να υπάρξει και η θεσμοθέτηση της προκαταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες, όπου υπάρχει ζημιά, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «αντί να προχωρήσει σε βήματα εκσυχρονισμού του Οργανισμού και αλλαγής του Κανονισμού, βλέπουμε μια εμμονή να βάλει την ιδιωτική ασφάλιση μέσα στην ασφάλιση της πρωτογενούς παραγωγής».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, σημείωσε ότι «νοικοκυρέψαμε πάρα πολλές παθογένειες, βάλαμε στόχους και εφαρμόσαμε πολιτικές για να είναι ανταγωνιστικός ο αγρότης».

Επιπλέον, επιτέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης λέγοντας ότι «απουσιάζει παντελώς σχέδιο για τον αγροτικό τομέα».

Τέλος, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν γνωστές οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό κόσμο, τονίζοντας ότι «τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης είναι ένας θρίαμβος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα

Το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αναφορά στις ενισχύσεις de minimis, στις αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό και τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια υπερασπίστηκε ο κ. Αραχωβίτης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στα γραφεία της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, ενώ προέβλεψε ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει τη λύση που καθόριζε η Υπουργική Απόφαση για το τσίπουρο και φέτος.

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη τονίζοντας πως «αυτό που τη χαρακτηρίζει στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης είναι η απουσία διαλόγου με τον πρωτογενή τομέα και πως επιχειρεί πισωγύρισμα σε πολιτικές που χρεοκόπησαν τους συνεταιρισμούς, ενώ όσον αφορά στον ΕΛΓΑ εμφανίζει μια εμμονή στο να βάλει την ιδιωτική ασφάλιση στον πρωτογενή τομέα».

Σχετικά με το αφορολόγητο και τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Αραχωβίτης είπε: «Ή ήταν ανενημέρωτος όταν μίλησε για φορολόγηση αγροτικού εισοδήματος 7.000 ευρώ, ή υπονοεί πως θα αλλάξει το καθεστώς που ισχύει σήμερα και γλιτώνει από τη φορολογία τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών».

Για τον προγραμματισμό νέων καλλιεργειών και τη συμβολή του υπουργείου σ’ αυτό, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε πως «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πολλά για τις νέες καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και την κλιματική αλλαγή, ωστόσο το σίγουρο είναι πως οι διεθνείς συμφωνίες είναι αυτές που ανοίγουν πόρτες, όπως το πράξαμε με τον κρόκο Κοζάνης».

Όσον αφορά τις χαμηλές τιμές στο βαμβάκι, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του πρώην υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, εστιάζοντας στην τιμή ημέρας, στη δυνατότητα προπώλησης από την άνοιξη, όταν οι τιμές είναι καλύτερες και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που μπορούν να ανεβάσουν την τιμή.

Από την πλευρά της, η κυρία Βαγενά ανέφερε πως είναι θέμα ημερών η λειτουργία του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας με έδρα το Κιλελέρ, υπόθεση που στήριξε σθεναρά η ίδια.

Κάλεσμα στη Νέα Δημοκρατία να συνεχίσει το πλούσιο έργο που άφησε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η προηγούμενη κυβέρνηση, απηύθυνε ο κ. Κόκκαλης. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει τον διάλογο με τους αγρότες, ο οποίος θα συνεχιστεί και από τον Σταύρο Αραχωβίτη και από εμένα – εγώ ξεκινώ τις επόμενες ημέρες περιοδεία στην Πελοπόννησο. Ό,τι κάναμε ως κυβέρνηση, θα το κάνουμε κι ως αντιπολίτευση. Στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην Ελασσόνα, διαπιστώσαμε πάρα πολλά πράγματα. Το σημαντικότερο είναι πως αναδείξαμε το κυβερνητικό έργο, γιατί κάναμε πάρα πολλά για τα οποία είμαστε υπερήφανοι. Νοικοκυρέψαμε πάρα πολλές παθογένειες και βάλαμε στόχους. Άλλους τους πετύχαμε κι άλλους όχι. Εφαρμόσαμε πολιτικές για να είναι ανταγωνιστικός ο αγρότης. Τι διαπιστώσαμε; Ότι εκτός από τα προβλήματα όπως π.χ. ο καταρροϊκός πυρετός και η εξισωτική αποζημίωση των ετών 2013 – 2014, από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και τέσσερις μήνες δεν έχει γίνει μία ζώσα, πραγματική διαδικασία σε έναν συνεταιρισμό… δεν υπάρχει ο διάλογος με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα κι απουσιάζει παντελώς το σχέδιο… Δεν μας έχει πει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τη θέση της για το ποια θα είναι η ελληνική θέση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ή για το πώς μπορεί να είναι ανταγωνιστικός ο αγρότης μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής, εάν θα στηρίξουν συνεργατικά σχήματα και ποια είναι τα μακροπρόθεσμα μέτρα που θα πάρει για να βγει οριστικά από την κρίση ο Έλληνας αγρότης.

Εμείς βάλαμε τα θεμέλια και είπαμε ότι θέλουμε έναν παραγωγό, ο οποίος θα είναι εκπαιδευμένος. Κάναμε πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν βλέπουμε το ίδιο από την τωρινή κυβέρνηση. Θέλει τέτοιους αγρότες; Θέλει οργανωμένους αγρότες; Τι θέλει; Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου με τους Έλληνες κτηνοτρόφους και τους αγρότες, διότι η δύναμή μας είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα.Το έργο που κάναμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι σημαντικό και θα απαιτήσουμε από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου να συνεχιστεί. Εάν το κάνει θα την επικροτήσουμε, διαφορετικά θα μας βρει μπροστά της».

Σημειώνεται τέλος πως συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα στην περιοδεία είχε η στάση στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, για την οποία ο κ. Κόκκαλης προχώρησε ως υφυπουργός το σχέδιο πλήρους επαναλειτουργίας της, εν αναμονή της τοποθέτησης του υπουργείου στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση του Λαρισαίου πρώην υφυπουργού.

Τύρναβος

Με θερμή χειραψία και ανοιχτή την κεντρική είσοδο του Δημαρχείου υποδέχτηκε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας τον κ. Αραχωβίτη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αραχωβίτης επισκέφθηκε ένα από τα πλέον σύγχρονα ποιμνιοστάσια της περιοχής των Ζήση και Χρήστου Παρλίτση στον Αμπελώνα, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τη διαδικασία της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος, ενώ λόγω εποχής παρακολούθησαν και τα γεννητούρια των μικρών αρνιών.

Στη συνέχεια, ο κ. Αραχωβίτης και η αντιπροσωπεία του κόμματος είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Δημαρχείο Τυρνάβου με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Κόκουρα για θέματα του Δήμου και κυρίως του πρωτογενούς τομέα, όπως είναι οι αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας. Συζήτηση έγινε επίσης και για το ζήτημα του τσίπουρου, ενώ με παρεμβάσεις του δημάρχου κ. Γιάννη Κόκουρα οι αμβυκούχοι παραγωγοί θα βράσουν και φέτος τσίπουρο όπως και πέρυσι.

Στη συνάντηση στο Δημαρχείο Τυρνάβου παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Δήμου κ. Αλέξανδρος Τσάτσος, οι αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Γκάτσος, Λάσκος Μανδηλάς, Γιώργος Σακούτσιος και Χριστόφορος Κατσαρός.

Ελασσόνα

Στη σύντομη συζήτηση με τον δήμαρχο Ελασσόνας συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της αγροτικής παραγωγής, των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα και των πολιτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Γάτσας προσέφερε στον πρώην υπουργό το έμβλημα του Δήμου Ελασσόνας και ένα ιστορικό λεύκωμα αφιερωμένο στην απελευθέρωση της πόλης, ενώ ο κ. Αραχωβίτης διαβεβαίωσε τα στελέχη της δημοτικής αρχής ότι ο ίδιος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας θα βρίσκονται στο πλευρό τους, για να προωθήσουν τα αιτήματα του δήμου στα αρμόδια Υπουργεία.

Με κτηνοτρόφους

Μετά την επίσκεψή του στη μονάδα των αδερφών Παρλίτση, ο κ. Αραχωβίτης ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Instagram την παρακάτω φωτογραφία με το αντίστοιχο σχόλιο: