Skip to main content
01 10 2015 | 13:13

Κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία πλήττονται από τα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου

Κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία πλήττονται από τα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου

Κατά «κύματα» θα ξεσπούν τα προαπαιτούμενα στην Βουλή -υπό το άγρυπνο βλέμμα των δανειστών που απαιτούν την εφαρμογή τους- δοκιμάζοντας την συνοχή της Κυβέρνησης: Πέρα από το φορολογικό και το ασφαλιστικό έρχεται και «κύμα» ανατροπών στο καθεστώς μιας σειράς επαγγελμάτων.

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν σαφής: Αυτό που επεσήμανε προς την Αθήνα ούτε λίγο –ούτε πολύ ήταν «όλα καλά με την συμφωνία, ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε τα όσα έχουμε πει»!

Πλέον «μάχη» με τον χρόνο και με αρκετές επαγγελματικές ομάδες οι οποίες επηρεάζονται από το τρίτο Μνημόνιο πρέπει να δώσει η Κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί το καλοκαίρι, ώστε να εκταμιευθεί η νέα υποδόση των 3 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των ομάδων που επηρεάζονται από τις ανατροπές είναι αυτές των φαρμακοποιών, των εμπόρων, των κτηνοτρόφων, και φυσικά των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών και των δικαστικών επιμελητών, επαγγέλματα τα οποία ανοίγουν, και των φορτηγατζήδων.

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ την οποία έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση προβλέπει την απελευθέρωση των προσφορών και των εκπτώσεων, μέτρο που ακουμπάει τους εμπόρους και δη τους μικρομεσαίους. Την ίδια ώρα η περαιτέρω επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του «φρέσκου» γάλακτος, αναμένεται να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες τόσο στον κτηνοτροφικό κλάδο όσο και στη γαλακτοβιομηχανία.

Αναφορικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές το θέμα αυτό έχει παγώσει μέχρι νεωτέρας, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πάντως το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την Κυβέρνηση αναμένεται να είναι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι μπορεί να «έσωσαν» τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, καθώς δεν θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, το επάγγελμα τους όμως ανοίγει.

Με βάση τον σχεδιασμό έως τον Δεκέμβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να θεσπίσουν νομοθεσία για να εφαρμόσουν τη σύσταση του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη για τον ανταγωνισμό, όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα, με ισχύ από τον Ιούνιο του 2016.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση συνεπειών του νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι: «με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδειας άσκησης επαγγέλματος»

Εν τω μεταξύ έως τον Ιούνιο του 2016, οι αρχές θα θεσπίσουν ένα γενικό σχέδιο για τις μεταφορές και την εφοδιαστική στην Ελλάδα που θα καλύπτει όλους τους τρόπους μεταφοράς (οδικούς, σιδηροδρομικούς, θαλάσσιους, εναέριους και συνδυαστικούς). Επίσης προβλέπεται περαιτέρω απελευθέρωση των φορτηγών.

Συγκεκριμένα παύει να ισχύει ο έλεγχος της απόδειξης της πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων ως προϋπόθεσης για την χορήγηση άδειών κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ή για τη μεταβολή των όρων κυκλοφορίας τους.

Από εκεί και πέρα βέβαια, υπάρχει και ένα πακέτο μέτρο που πρέπει να κλείσει μέσα στο επόμενο δίμηνο, που περιλαμβάνει:

Τη δεύτερη φάση μεταρρυθμίσεων του Ασφαλιστικού, που φέρνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως επίσης την κατάργηση του ΕΚΑΣ με άμεση εφαρμογή για περίπου 70.000 συνταξιούχους.

Τη νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, με αυξημένους συντελεστές λόγω της ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς και πιθανή μείωση του αφορολογήτου.

Την αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν τα έσοδα του 2016 από την επικείμενη αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης κατά 35%.

Την αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα πάει στο 15% (από 11% σήμερα) και για τα μεγαλύτερα στο 35% (από 33% σήμερα)

Την αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες, οι οποίοι από την 1η Οκτωβρίου θα πληρώνουν και ακριβότερο πετρέλαιο. Από το 13% ο συντελεστής θα ανέβει στο 20% σε πρώτη φάση κι εν συνεχεία θα σκαρφαλώσει στο 26%.

Την αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, με στόχο το 2016 να το πάρουν τελικά μόνο οι μισοί.

Την επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία ή τη λήψη ισοδύναμων.

Την κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων για τις επιχειρήσεις.

Την αύξηση του φόρου στη ναυτιλία.

Τη ψήφιση νέου Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο και την επέκταση του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Βασικό του γνώρισμα θα είναι οι μειώσεις αποδοχών για τους νεοεισερχόμενους και τα ειδικά bonus σε συνάρτηση με τις θέσεις ευθύνης και την απόδοση. Το Νοέμβριο θα πρέπει να «κλειδώσουν» και οι νέες μισθολογικές κλίμακες για το «ψαλίδισμα» των αποδοχών και σε ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίες θα εφαρμοστούν το 2017.

Το «πλαφονάρισμα» της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο ως το 2019.