Skip to main content
31 03 2015 | 13:49

Κονδύλι 20 εκατ. ευρώ χρειάζεται για την αποκατάσταση των ζημιών στις Σέρρες

Κονδύλι 20 εκατ. ευρώ χρειάζεται για την αποκατάσταση των ζημιών στις Σέρρες

Συνάντηση αυτή την ώρα - είχε προγραμματιστεί για τις 12.30 - πραγματοποιείται στην πλατεία Βάθης μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, και του Ππεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, με θέμα τις πλημμύρες στις Σέρρες. Στις 14.00 μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη, ο κ. Τζιτζικώστας θα μεταβεί στον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη.

Το απόγευμα της Δευτέρας 30/03 είχε προηγηθεί στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου Σερρών ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Τζιτζικώστα για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις πρόσφατες πλημμύρες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Σερρών, Βισαλτίας, Εμμ.Παπά, Ηράκλειας και Σιντικής καθώς και αντιδήμαρχοι του νομού, εκπρόσωποι των βουλευτών και της υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, οι αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Αγροτικής Οικονομίας της Π.Κ.Μ Στάθης Αβραμίδης και Ιωάννης Ταχματζίδης αντίστοιχα, περιφερειακοί σύμβουλοι των Σερρών, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αντιπεριφέρειας Σερρών, εκπρόσωποι του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ καθώς και εκπρόσωποι των αγροτών, του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την επικείμενη συνάντηση με τους αρμόδιους αναπληρωτές υπουργούς και με δηλώσεις του στον τοπικό τύπο τόνισε:

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας καταστροφής στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Σήμερα ξεκινάει η μεγάλη προσπάθεια για να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση των ζημιών. Αύριο στις 12.30 μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη θα έχουμε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου από τον οποίο θα ζητήσουμε αφενός να αποζημιωθούν πάση θυσία και όσο το δυνατόν συντομότερα οι αγρότες του νομού Σερρών που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τις πλημμύρες και αφετέρου να μην χάσουν τις ενισχύσεις οι αγρότες που δεν είχαν προλάβει να καλλιεργήσουν, ενόψει και της νέας ΚΑΠ.

Ακολούθως στις 14.00 θα μεταβούμε στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όπου θα συναντήσουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη διεκδικώντας επιτακτικά είκοσι εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Στρυμόνα. Είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε όλες τις μελέτες, τώρα ήρθε η ώρα ο καθένας ν’ αναλάβει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην επίλυση των παραπάνω ζητημάτων. Αυτή η καταστροφή δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει έτσι».

Παράλληλα ο Απόστολος Τζιτζικώστας κάλεσε την Σερραία Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, όλους τους βουλευτές και όλους τους δημάρχους του νομού να δώσουν επίσης το παρόν στις συναντήσεις με τους υπουργούς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, ζήτησε τη συμπαράσταση όλων των φορέων σ’ αυτή τη δυναμική προσπάθεια διεκδίκησης για την αποκατάσταση των ζημιών και τόνισε πως η Αντιπεριφέρεια Σερρών βρίσκεται επί ποδός και αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες πλημμύρες. Επίσης ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα (30/03) παρατηρείται μείωση του όγκου του νερού που εισρέει από τη Βουλγαρία και επομένως μπορεί να ελέγχεται ευκολότερα η στάθμη της λίμνης Κερκίνη.

Στην σύσκεψη πήραν το λογο αρχικά οι δήμαρχοι, όπου έκαναν μια περίληψη της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή τους και στη συνέχεια οι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα απο τις πλημμύρες. Η γενική εικόνα είναι πως υπάρχει συνεννόηση μεταξυ των φορέων, ενώ απο την πλευρά της Περιφέρειας ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αποζημειώσης των αγροτών απο την Περιφέρεια, και ούτε χρήματα για τις παρεμβάσεις που χρειάζονται σε Στρυμόνα και Κερκίνη και αυτά θα πρέπει να αναζητηθούν απο την Κυβέρνηση.

Η κατάσταση στους δήμους

Την επιδείνωση της πλημμυρικής κατάστασης στο δήμο Βισαλτίας Σερρών, ανέφερε η δήμαρχος Αγνή Δουβίτσα με δηλώσεις της στο ΑΠΕ: «Η κατάσταση στο δήμο επιδεινώνεται, ενώ αύριο αναμένεται έξαρση του φαινομένου». Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Βισαλτίας συνεχίζεται η κατασκευή πρόχειρων αναχωμάτων, προκειμένου να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αγροτικές εκτάσεις από τις πλημμύρες, ενώ πραγματοποιήθηκε και διάνοιξη καναλιού, σε σημείο που βρίσκεται κοντά στον οικισμό του Αχινού.

Παρόμοια κατάσταση βιώνει και ο δήμος Εμμανουήλ Παππά, με τη δημοτική αρχή να βρίσκεται σε επιφυλακή όλο το εικοσιτετράωρο. Ο δήμαρχος, Δημήτρης Νότας, ανέφερε: «Η στάθμη του νερού ανέβηκε περίπου σαράντα εκατοστά, ενώ ο ποταμός έχει υπερχειλίσει σε πολλά σημεία παρά τις άμεσες επεμβάσεις που γίνονται». Από τη πλευρά της λίμνης Κερκίνης, ο δήμαρχος Ηράκλειας Σερρών, Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, δήλωσε: «Η λίμνη αυτή την ώρα έχει σταθεροποιηθεί , η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά η στάθμη των νερών δεν παρουσιάζει αύξηση. Όσα νερά έρχονται τόσα διοχετεύονται στον ποταμό Στρυμόνα».