Skip to main content
03 09 2018 | 07:15

Κόκκαλης στη Γιορτή Μήλου: Αλλάζουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ για να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες

Κόκκαλης στη Γιορτή Μήλου: Αλλάζουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ για να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες

Στη διαβεβαίωση πως σύντομα θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των παραγωγών, ιδιαίτερα υπό τις πιεστικές συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, προχώρησε από την Αγιά όπου βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Χαιρετίζοντας την έναρξη της 23ης Γιορτής Μήλου, ο κ. Κόκκαλης τόνισε μεταξύ άλλων πως «τα Μήλα Αγιάς αποτελούν σήμα κατατεθέν της περιοχής και ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία της και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα τόσο στη Θεσσαλία όσο και στο σύνολο της επικράτειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην όμορφη περιοχή σας καλλιεργείται το 20% της παραγωγής μήλων στην Ελλάδα (70% στο πράσινο μήλο), μεγέθη ενδεικτικά της δυναμικότητας της καλλιέργειας και της εμπειρίας που έχετε αποκτήσει. Από τα αγαπητά σε όλους φιρίκια, προχωρήσατε στα ντελίτσια, τους ρενέδες, ενώ μετά ακολούθησαν τα Golden και τα Granny Smith.

Το μήλο, είναι γνωστό σε όλους για τις ευεργετικές του ιδιότητες και δεν θα μείνω μόνο στο κλασικό ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, αλλά θα προχωρήσω στην ευκολία που η φύση του φρούτου και η αντοχή του δίνει σε χιλιάδες εργαζόμενους να μεταφέρουν ένα υγιεινό πρόγευμα στις εργασίες τους. Επίσης, είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα ελκυστικό για τα παιδιά και όλοι ξέρουμε τη συμβολή των φρούτων στην οικοδομή υγιών συνηθειών στα νέα παιδιά».

Ο Λαρισαίος υφυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια από τα ολοένα και περισσότερο εμφανιζόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, υπενθυμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των παραγωγών ιδιαίτερα υπό τις πιεστικές συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή».

Μίλησε επίσης για τις πιέσεις που δημιουργεί στην παραγωγή η παράταση του ρωσικού εμπάργκο, διαβεβαιώνοντας ότι «ως κυβέρνηση κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε την εξωστρέφεια των γεωργικών μας προϊόντων και το εισόδημα του κατά κύριο επάγγελμα παραγωγού».

Ο κ. Κόκκαλης εστίασε επίσης στα «χρήσιμα εργαλεία που υπάρχου στα χέρια του αγρότη σήμερα, να βρει τη θέση που του αξίζει στη γεμάτη προκλήσεις σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας».

Απευθυνόμενος δε, στους αγρότες της επαρχίας Αγιάς, σημείωσε ότι «καλείστε να απενδυθείτε το προφίλ του εργάτη γης και να υποστηρίξετε το μοντέλο του σύγχρονου αγρότη επιχειρηματία, ο οποίος αναζητεί τις ευκαιρίες κατάρτισης ώστε έχοντας κατανοήσει τα οφέλη της ενσωμάτωσης των καινοτόμων προϊόντων της εφαρμοσμένης έρευνας, να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά προϊόντα που παράγει με φιλότιμο και μεράκι σε αυτή τη γη που αγαπά».

Κόκκαλης

Μια ακόμη πρόκληση, κατά τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η στήριξη του φυτογενετικού δυναμικού της πατρίδας μας και η επιλογή εκείνων των ποικιλιών μέσω των οποίων θα καλύπτεται μεγαλύτερο ημερολογιακό εύρος στις αγορές και οι οποίες θα προσαρμόζονται άριστα στις τοπικές συνθήκες. «Ως Υφυπουργός, συνέχισε, έχω ήδη έμπρακτα εκφράσει το ενδιαφέρον μου για τη στήριξη του πολλαπλασιαστικού υλικού μέσω του Προγράμματος Νέων Ποικιλιών που θα εξαγγελθεί σύντομα αλλά και μέσα από την πρωτοβουλία μου να στηριχθούν οι δομές των διατηρητών και των ερευνητών, ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί στην πράξη το νέο μοντέλο αγρότη-επιχειρηματία. Χωρίς σύζευξη με την εφαρμοσμένη έρευνα ο αγρότης δεν θα μπορέσει ποτέ να σταθεί αυτοδύναμα στον ανταγωνιστικό διεθνή περίγυρο».

Κόκκαλης

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην οργάνωση των παραγωγών σε Ομάδες και Οργανώσεις, «στα πλαίσια μιας νέας αντίληψης του συνεταιρίζεσθαι, που μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην καλύτερη διαπραγμάτευση με τους εμπόρους και στην βέλτιστη αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν από τα προγράμματα προώθησης, τα επιχειρησιακά προγράμματα και τα σχέδια βελτίωσης».

Κλείνοντας, το κυβερνητικό στέλεχος, συνεχάρη τους διοργανωτές «για την ευκαιρία που μας δίνετε να γιορτάσουμε το αγαπητό Μήλο της Αγιάς και να θυμίσω σε όλους σας ότι οι πόρτες του Υπουργείου είναι ανοικτές και βρισκόμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε μαζί σας το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής γεωργίας».

Ο δήμαρχος Αγιάς κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων

Απευθυνόμενος σε πλήθος κόσμου που από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής κατέκλυσε στην Αγιά κάθε γωνιά του κέντρου της και τον Ιερό Ναό των πολιούχων θαυματουργών Αγίων Αντωνίων, Αντωνίου του Μεγάλου του ασκητή της ερήμου και Αντωνίου του Νέου του εν Βεροίας, όπου συμμετείχε με κατάνυξη στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη τους, και επισημαίνοντας πως «με την ελπίδα να μας φωτίσουν οι Άγιοι, να μας θυμίσει η Γιορτή Μήλου πως μόνο με δουλειά κερδίζουμε και να μας διδάξει η απελευθέρωση της περιοχής μας από τους Τούρκους πως όταν οι Έλληνες είμαστε μονιασμένοι πετυχαίνουμε άθλους και γράφουμε έπη» ο δήμαρχος της Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, κήρυξε χθες βράδυ την έναρξη του ετήσιου τοπικού ιστορικού πανηγυριού, της 23ης κατά σειρά Γιορτής Μήλου και των πολυήμερων πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων που τα συνοδεύουν και θα διαρκέσουν ως την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου.

Της ομιλίας του δημάρχου προηγήθηκαν ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και το θείο κήρυγμα από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, όπως και η περιφορά των ιερών εικόνων στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης με τη συνοδεία Φιλαρμονικής.

Στην ομιλία του, κατά τα εγκαίνια, ο κ. Γκουντάρας αναφέρθηκε στα προϊόντα της περιοχής που την κάνουν ξεχωριστή σε όλη την Ελλάδα λέγοντας: «Την οικονομία του τόπου μας σε μεγάλο ποσοστό τη στηρίζει η αγροτική παραγωγή. Το μήλο που τιμούμε και γιορτάζουμε, το κάστανο, η ελιά, το κεράσι, το ακτινίδιο, προϊόντα ξακουστά σ’ όλες τις γωνιές του κόσμου. Αυτά είναι η ανάσα και η δύναμή μας κι είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, για να δυναμώσει αυτή η ανάσα, να εδραιωθεί η δύναμή μας.

Όλοι μαζί ενωμένοι, με προμετωπίδα το αγροτικό κίνημα, έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο, εθνικό ή ευρωπαϊκό, προκειμένου να δώσουμε υπεραξία στα προϊόντα μας, να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε ανταγωνιστικά να εισέλθουμε σε νέες αγορές».

Κάλεσε τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε συνεταιριστικές δομές ακούγοντας τα κελεύσματα και τις ανάγκες της εποχής, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τα έργα που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, επιστημονικούς φορείς και Κράτος, γίνονται προς ενίσχυση του αγροτικού τομέα.

Μίλησε, επίσης, για τη νέα ΚΑΠ και τις προτεραιότητες που αυτή φέρνει, ζήτησε από τους παραγωγούς να επιμείνουν στην ποιότητα και στην τυποποίηση, στάθηκε ιδιαίτερα στο δίπτυχο «γεωργία και τουρισμός» τονίζοντας πως είναι οι δύο πυλώνες που στηρίζουν την οικονομία του τόπου και διαμορφώνουν τον κοινωνικό ιστό και ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση «Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και σας καλώ να συνεχίσουμε μαζί, με σταθερά βήματα και σοβαρότητα, την προσπάθεια να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τον τόπο μας. Μπορούμε και το αξίζει».

Χαιρετισμός του περιφερειάρχη

Χαιρετισμό απηύθηνε κι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός λέγοντας πως είναι αισιόδοξα τα μηνύματα για τη φετινή παραγωγή με χαρακτηριστικά το ποιοτικό προϊόν και τις δυναμικές εξαγωγές.

«Ως Περιφέρεια» τόνισε «στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες συνεργασίας των παραγωγών, ενίσχυσης των ομάδων παραγώγων ή και τη δημιουργία καινούργιων ομάδων, προκειμένου το μήλο Αγιάς να βρει τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές, ώστε να ενισχυθεί η προστιθέμενη αξία του στην τοπική οικονομία της περιοχής.

Συμβάλαμε ενεργά στην ανοδική πορεία που επιδεικνύουν οι εξαγωγές του προϊόντος στηρίζοντας με κάθε τρόπο την παρουσία συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγής της περιοχής σε διεθνείς εκθέσεις, δημιουργώντας ισχυρές βάσεις εξωστρέφειας.

Παράλληλα, έγιναν βήματα προς την κατεύθυνση της ομαδοποίησης των αγροτών, μια τάση που πρέπει να ενισχυθεί και να ενταθεί τα επόμενα χρόνια καθώς αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση του πρωτογενή τομέα. Είναι γνωστό και κοινά αποδεκτό ότι με την ένταξη των παραγώγων σε συλλογικά σχήματα, συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, μπορούν να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και καλύτερες τιμές μέσω της μαζικής πώλησης της παραγωγής, ενώ με την καθετοποίησή της μπορεί να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία για κάθε παραγωγό». Ο κ. Αγοραστός ολοκλήρωσε επισημαίνοντας: «Βεβαίως μιας και τις ημέρες αυτές είναι στην επικαιρότητα το θέμα της τυπικής ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου, θέλω από εδώ από την «καρδιά» της αγροτικής παραγωγής να επισημάνω ότι η νομική ολοκλήρωση ενός προγράμματος θα έχει νόημα, θα έχει αξία, θα έχει σημασία για τον κάθε Έλληνα πολίτη μόνο όταν την αισθανθεί στην τσέπη του, στο πορτοφόλι του. Το τονίζω εδώ ενώπιόν σας. Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι η έξοδός τους από τα δεσμά της υπερφορολόγησης και των εξοντωτικών ασφαλιστών εισφορών. Αυτή την έξοδο χρειάζονται».

Βράβευση μαθητή

Των ομιλιών ακολούθησε βράβευση του μαθητή του Γενικού Λυκείου Αγιάς Δήμου Αναστάση που συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια μεταξύ των συνυποψήφιών του από το Επαγγελματικό και Γενικό Λύκειο Αγιάς που διαγωνίστηκαν για πρώτη φορά φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Του απονεμήθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Καραμπάτσα το μόλις πρόπερσι θεσμοθετημένο «Βραβείο Ευαγγέλου Κ. Καραμπάτσα» και του επιδόθηκε το ποσό των 1.000 ευρώ που συνοδεύει αυτό και διατίθεται από τα παιδιά του αείμνηστου εκπαιδευτικού.

Εν συνεχεία, έγιναν τα εγκαίνια της Γιορτής, ξεναγήθηκαν οι επίσημοι στα περίπτερα της έκθεσης που για πρώτη φορά στήθηκε δίπλα στην Κεντρική πλατεία και ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν τους από τον Σύλλογο Γυναικών Αγιάς στο Πνευματικό Κέντρο.

Στα περίπτερα προβάλλεται η διατροφική αξία του μήλου, η καλλιέργεια, η τυποποίηση, η εμπορία του, καθώς και δράσεις συλλόγων και συνεταιρισμών.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Κατσιαντώνης, Κώστας Μπαργιώτας, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας, υποστράτηγος Ιωάννης Τόλιας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων και πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Σοφολόγης, η πρώην βουλευτής Βάσω Αλεξανδρίδου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Σωτήρης Μάρκου, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Σμυρλής, Βασίλης Λέτσιος και Στέλιος Τσιώνης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας, δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι, πρόεδροι συλλόγων και διευθυντές υπηρεσιών.