Skip to main content
19 03 2020 | 14:09

Το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία λόγω κορονοϊού θα δημιουργήσει περαιτέρω έλλειψη σε εργάτες γης

Το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία λόγω κορονοϊού θα δημιουργήσει περαιτέρω έλλειψη σε εργάτες γης

Περαιτέρω έλλειψη σε εργάτες γης, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στις δενδρώδεις καλλιέργειες, αναμένεται να δημιουργήσει το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως πληροφορεί το Agro24 ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, «οι λιγοστοί Αλβανοί εργάτες που είχαμε αυτή την περίοδο, μόλις ανακοινώθηκε το κλείσιμο των συνόρων, μας είπαν ότι θα πάνε στην πατρίδα τους, στις οικογένειές τους, μέχρι να περάσει η πανδημία. Εννοείται ότι δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε εδώ. Αυτή την περίοδο κάνουμε τις όποιες καλλιεργητικές εργασίες, ψεκασμούς κ.λπ., μόνοι μας. Μεγάλο πρόβλημα θα προκύψει αν παραμείνουν κλειστά τα σύνορα και τον Μάιο, γιατί αρχές Μαΐου όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί ξεκινούν τη διαδικασία του αραιώματος και τότε χρειάζονται αρκετά χέρια.»

Το ίδιο πρόβλημα βλέπει να υπάρχει και ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων-Πυρηνοκάρπων και Αχλαδιών, Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος μιλώντας στο Agro24 είπε: «Θα έχουμε πρόβλημα με την εύρεση εργατών μέσα στον Μάιο. Κι αυτό γιατί η κυριότερη χώρα προέλευσης εργατών για την περιοχή μας είναι η Αλβανία, η οποία πριν λίγες μέρες έκλεισε τα σύνορα. Παράλληλα, έχουμε αυξημένη έλλειψη εργατών γης από τα προηγούμενα χρόνια και γι' αυτό το λόγο πιέζουμε την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματά μας, κυρίως σε σχέση με τους Αλβανούς εργάτες, καθώς και να αξιοποιήσουμε το δυναμικό των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή μας».

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των αγροτών έρχονται να προστεθούν «οι δυσκολίες που θα προκύψουν από το κλείσιμο των συνόρων και έχουν να κάνουν με την έλλειψη εργατών γης, καθώς στη δενδροκαλλιέργεια απαιτείται μεγάλος αριθμός εργατικών χεριών και το μεγαλύτερο ποσοστό εργατών προέρχονται από τη γειτονική Αλβανία με ό,τι συνεπάγεται αυτό».

Αυτή την περίοδο, πάντως, στην αιχμή της καλλιεργητικής περιόδου βρίσκονται τα φραουλοχώραφα της Ηλείας, ενώ προς το τέλος της περιόδου συγκομιδής βαίνουν τα θερμοκήπια.

Η συγκομιδή της φράουλας, όπως πληροφορούμαστε, γίνεται κανονικά, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά ο αριθμός των διαθέσιμων εργατών γης από την πανδημία, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι προέρχονται από Τρίτες Χώρες και διαμένουν - αν και παράτυπα - μόνιμα στη χώρα μας και εργάζονται. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αττική, όπου η συγκομιδή των κηπευτικών γίνεται όλο τον χρόνο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, Γιώργο Παπαβασίλη, «ακόμα δεν υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες. Τους λέμε συνέχεια τα μέτρα προφύλαξης και είμαστε σε εγρήγορση».

Στην Κρήτη και ειδικότερα στην Ιεράπετρα, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των θερμοκηπίων, η συγκομιδή βρίσκεται προς το τέλος της, για να ατονήσει μετά το Πάσχα. Η πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Κατερίνα Τσικαλουδάκη, μίλησε στο Agro24 και επεσήμανε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρόβλημα με την επάρκεια εργατών. Εξάλλου, μετά τον Απρίλη ησυχάζουμε, σταματάμε τη συγκομιδή. Πιο πολύ μας απασχολεί ότι οι εργάτες γης δεν έχουν χαρτιά, θέλουμε να τους εντάξουμε στις νόμιμες δαπάνες μας, να τους δίνουμε κανονικά εργόσημο, αυτό μας απασχολεί και όχι ο κορονοϊός».

Η ίδια ανέφερε, πάντως, πως υπάρχει ανάγκη για καλύτερη συνεννόηση μεταξύ όλων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, στα γνωστά μέρη όπου οι εργάτες είτε περιμένουν να βρουν δουλειά, είτε να τους παραλάβουν οι εργοδότες τους. Η ενημέρωση στους αλλοδαπούς εργάτες θα πρέπει να ενταθεί, τόνισε, και με τη συμβολή αστυνομικών αρχών, κάτι που ήδη γίνεται και κατ' οίκον από την περασμένη εβδομάδα, ώστε το μήνυμα για μέτρα προφύλαξης να είναι το ίδιο δυνατό όσο και στον κάθε άλλο πολίτη. Κατά τ’ άλλα και οι ίδιοι μετανάστες, τόνισε, φοβούνται εξίσου με όλους τους υπόλοιπους να μην προσβληθούν.