Skip to main content
10 10 2016 | 11:36

Κατάληψη, 24ωρη απεργία και αποχή από εκτιμήσεις ζημιών από τους εργαζομένους του ΕΛΓΑ

Κατάληψη, 24ωρη απεργία και αποχή από εκτιμήσεις ζημιών από τους εργαζομένους του ΕΛΓΑ

Κατάληψη της Κεντρικής Διοίκησης και των Περιφερειακών Υποκαταστημάτων του ΕΛ.Γ.Α. σήμερα Δευτέρα, εικοσιτετράωρη απεργία για αύριο Τρίτη 11 Οκτωβρίου και στη συνέχεια αποχή από το εκτιμητικό έργο, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ, εξαιτίας των «ανυπέρβλητων δυσκολιών στις μετακινήσεις του προσωπικού», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Κύριοι της Κυβέρνησης, οι μετακινήσεις των Γεωτεχνικών με ΚΤΕΛ, τρένα, ταξί, κ.λ.π. στα χωράφια, υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ΄Ελληνες αγρότες, καθιστώντας δυσχερή έως αδύνατη την διεκπεραίωση του εκτιμητικού έργου.

Είναι αυτονόητο ότι πολλαπλασιάζονται οι μέρες εργασίας των εκτιμήσεων, υποβαθμίζεται η ποιότητα και αποδοτικότητα των εκτιμήσεων και το κόστος εκτινάσσεται στα ύψη. Εδώ πλέον μιλάμε για κατασπατάληση και διασπάθιση των χρημάτων των αγροτών» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Παράλληλα για την κατάσταση αυτή επιρρίπτει ευθύνες και στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, χαρακτηρίζοντας την ανήμπορη να αντιδράσει, «παρακολουθώντας μόνο τις εξελίξεις».

Τέλος το Δ.Σ., καλεί την κυβέρνηση να ενσκύψει στα προβλήματα του οργανισμού, «που η ίδια δημιούργησε, διασφαλίζοντας και θωρακίζοντας τη βιωσιμότητα του ΕΛ.Γ.Α., αναλαμβάνοντας την πολιτική της ευθύνη» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛ.Γ.Α., μετά και τις τελευταίες συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και την παράστασή του στο Δ.Σ. του ΕΛ.ΓΑ., συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, αποφάσισε:

α) Την κατάληψη της Κεντρικής Διοίκησης και των Περιφερειακών Υποκαταστημάτων του ΕΛ.Γ.Α. τη Δευτέρα 10/10/2016.

β) Την προκήρυξη24ωρης απεργίας την Τρίτη 11/10/2016 και

γ) Την αποχή από το εκτιμητικό έργο, λόγω των ανυπέρβλητων δυσκολιών στις μετακινήσεις του προσωπικού του ΕΛ.Γ.Α..

Οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές στο χώρο της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε εξαθλίωση.

Η λαίλαπα του φορολογικού και ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού, έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στην αγροτιά, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη και συρρίκνωση του αγροτικού τομέα και τη συγκέντρωση της γης στα χέρια ολίγων.

Ο ΕΛ.Γ.Α. ως ο μόνος γεωργοασφαλιστικός Οργανισμός με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, χωρίς την οικονομική στήριξη του Κράτους, με μοναδικά έσοδα τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και τα καταβαλλόμενα απ’ αυτούς τέλη εκτίμησης για τις μετακινήσεις των γεωτεχνικών για τη διενέργεια του εκτιμητικού έργου, προστατεύει την αγροτική δραστηριότητα από φυσικούς κινδύνους, παρέχοντας υπηρεσίες στήριξης του εισοδήματος των αγροτών.

Οι εργαζόμενοι του ΕΛ.Γ.Α., παρά την αφαίμαξη των εισοδημάτων τους που έχουν υποστεί κι αυτοί από τις ακολουθούμενες μνημονιακές πολιτικές και παρά το αναποτελεσματικό, δυσλειτουργικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μετακινήσεις τους, απαξιώνοντας το εκτιμητικό έργο και υπονομεύοντας την υπόσταση του Οργανισμού, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από αυτές τις αντίξοες και εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας.

Κύριοι της Κυβέρνησης, οι μετακινήσεις των Γεωτεχνικών με ΚΤΕΛ, τρένα, ταξί, κ.λ.π. στα χωράφια, υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ΄Ελληνες αγρότες, καθιστώντας δυσχερή έως αδύνατη την διεκπεραίωση του εκτιμητικού έργου.

Είναι αυτονόητο ότι πολλαπλασιάζονται οι μέρες εργασίας των εκτιμήσεων, υποβαθμίζεται η ποιότητα και αποδοτικότητα των εκτιμήσεων και το κόστος εκτινάσσεται στα ύψη.

Εδώ πλέον μιλάμε για κατασπατάληση και διασπάθιση των χρημάτων των αγροτών…..

Γίνεται αντιληπτό σε όλους ότι με την εφαρμογή αυτών των πολιτικών από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τρίζουν τα θεμέλια του Οργανισμού, καθίσταται αδύνατη η λειτουργία του ΕΛ.Γ.Α., με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας και κατ΄ επέκταση της Ελληνικής γεωργίας.

Η πολιτική ευθύνη βαραίνει και τη Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., η οποία ανήμπορη να αντιδράσει ουσιαστικά παρακολουθεί τις εξελίξεις ……

Η προτεινόμενη τροπολογία ρύθμισης των μετακινήσεων των Γεωτεχνικών του ΕΛ.Γ.Α. που με διακομματική συναίνεση προωθείται η κατάθεσή της προς ψήφιση στην Βουλή, είναι η μόνη λύση επαναφοράς του Οργανισμού στην κανονικότητα.

Η αντεργατική συμπεριφορά της Κυβέρνησης και του Υπουργού ΥΠ.Α.Α.Τ., εξαντλείται με την μη έγκριση της συναφθείσας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τα συμβαλλόμενα μέρη (Σύλλογος – Διοίκηση ΕΛ.Γ.Α.), παρά τις αλλεπάλληλε ςδιαμαρτυρίες του Συλλόγου μας προς τη Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. και την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ..

Η στάση τους αυτής υποδηλώνει ξεκάθαρα τα σχέδιά τους για βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι του ΕΛ.Γ.Α. υπερασπιζόμαστε τα δίκαια αιτήματά μας που κατακτήθηκαν με αγώνες και δηλώνουμε ότι με αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα γεωργοασφαλιστικό σύστημα με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, που θα παρέχει προστασία στην αγροτική παραγωγή και θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της Ελληνικής γεωργίας.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να ενσκύψει στα προβλήματα του ΕΛ.Γ.Α., που η ίδια δημιούργησε, διασφαλίζοντας και θωρακίζοντας τη βιωσιμότητα του ΕΛ.Γ.Α., αναλαμβάνοντας την πολιτική της ευθύνη.

Το Δ.Σ. του Π.Σ.Ε. ΕΛ.Γ.Α.