Skip to main content
12 06 2019 | 14:17

Κατηγορητήριο για απάτες με επιδοτήσεις αντιμετωπίζει πλέον ο δολοφόνος του κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού

Κατηγορητήριο για απάτες με επιδοτήσεις αντιμετωπίζει πλέον ο δολοφόνος του κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού

«Λαβράκια» για τη δράση του 46χρονου εμπόρου κρεάτων, Δήμου Δήμου, που έχει προφυλακιστεί από την περασμένη εβδομάδα για τη δολοφονία του κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού το Νοέμβριο του 2016, φαίνεται ότι βρήκαν οι διωκτικές αρχές κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας για τον εντοπισμό του μέχρι τότε εξαφανισμένου κτηνοτρόφου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας της Θεσσαλονίκης «Karfitsa», εντοπίστηκαν στοιχεία, που ήδη ελέγχονται, ότι παρουσίαζε άρρωστα ζώα προκειμένου να οδηγούνται στη σφαγή και να εισπράττει επιδοτήσεις. Ως εκ τούτου, ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει νέα έρευνα σε βάρος του 46χρονου, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την προηγούμενη υπόθεση που είχε απασχολήσει το 2013, όταν είχε καταγγείλει κτηνιάτρους για δωροδοκία, με συνέπεια δύο να οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορούμενου παρ' ότι αρνούνταν και μιλούσαν για «παγίδα», όμως αθωώθηκαν. Τότε οι κτηνίατροι πραγματοποιούσαν ελέγχους στην κτηνοτροφική μονάδα του 46χρονου και ο ίδιος ανέβαλε διαρκώς τους ελέγχους, όταν διαπίστωσε πως έγινε αντιληπτός με την αλλαγή ενωτίων στα αυτιά των ζώων που παρουσίαζε ως άρρωστα.

Τουλάχιστον αυτό αναφέρει η δικαστική απόφαση αθώωσης των κτηνιάτρων που αποκάλυψε η «Karfitsa». Μάλιστα, στην απόφαση τονίζεται πως όταν ο έμπορος κρεάτων ήταν βέβαιος πως οι κτηνίατροι θα αποκάλυπταν την αλήθεια, τότε τους κατήγγειλε για δωροδοκία. Ενδεικτικό είναι πως το ποσό των 12.000 ευρώ που είχε προσημειωθεί και βρέθηκε στα χέρια του ενός κτηνίατρου, αμφισβητήθηκε από την απόφαση ότι ζητήθηκε, ενώ και αστυνομικός που κατέθεσε στο δικαστήριο είπε πως δεν είδε συναλλαγή.

Η δίωξη ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της έρευνας για τον εντοπισμό του Δ. Γραικού είχε επικεντρωθεί στον 46χρονο, ο οποίος ήταν καιρό βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του κτηνοτρόφου.

Πώς εξαπατούσε τις αρχές

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο Δ. Δήμου έδινε συγκεκριμένη ουσία στα ζώα του για να πρήζονται και να παρουσιάζονται ως άρρωστα κατά τον έλεγχο των κτηνιάτρων που ήταν προγραμματισμένος. «Ηταν τόσο αστείο, όμως, όπως γινόταν, ώστε αμέσως έγινε αντιληπτό», έλεγαν πηγές των εισαγγελικών αρχών που γνωρίζουν την πορεία της έρευνας. Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι πώς ο 46χρονος έμπορος κρεάτων, παρ' ότι όλα τα φώτα της έρευνας είχαν επικεντρωθεί στο πρόσωπό του για μία υπόθεση που είχε γίνει σίριαλ και συγκέντρωσε όλα τα φώτα της δημοσιότητας, ασχολούνταν ακόμη και με την εξαπάτηση του κρατικού μηχανισμού για την είσπραξη επιδοτήσεων, τουλάχιστον σύμφωνα με το αντικείμενο της έρευνας που είναι σε εξέλιξη. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που τονιζόταν στη δικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης που αθώωσε τους δύο κτηνιάτρους: «Δεν έχει αναστολές στο να μετέλθει ακραία μέσα (τεχνάσματα) που στηρίζονται στη σκηνοθεσία υποτιθέμενων αξιόποινων πράξεων». Τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν από το τμήμα δίωξης ανθρωποκτονιών της ασφάλειας στην Εισαγγελία από τον περασμένο χρόνο, καθώς από τον περσινό Σεπτέμβριο οι έρευνες είχαν επικεντρωθεί στην περιοχή κοντά στην κτηνοτροφική μονάδα του 46χρονου.

Διπλή πολιτική αγωγή

Η ανάκριση για τη δολοφονία του Δημήτρη Γραικού συνεχίζεται και πλέον ο 46χρονος έμπορος κρεάτων θα έχει ν' αντιμετωπίσει διπλή πολιτική αγωγή. Την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά την απολογία και την προφυλάκισή του, κατατέθηκαν παραστάσεις πολιτικής αγωγής από την πλευρά των συγγενών του. Συγκεκριμένα, κατατέθηκε από τον αδερφό του και ξεχωριστά από τη σύζυγο του άτυχου κτηνοτρόφου. Η πλευρά των συγγενών του 59χρονου κτηνοτρόφου ζητεί στο πλαίσιο της ανάκρισης να εξεταστούν και άλλα στοιχεία που ενδεχομένως να οδηγούν και στην εμπλοκή άλλων προσώπων εκτός του 46χρονου. Από την αστυνομική έρευνα πάντως αμέσως μετά την αποκάλυψη του σημείου όπου έθαψε τον κτηνοτρόφο και το αυτοκίνητο, δεν προέκυψε τέτοιο στοιχείο.

Αρνείται τις κατηγορίες

Ο Δ. Δήμου αρνείται πως είχε πρόθεση να σκοτώσει τον Δημήτρη Γραικό και υποστηρίζει ότι ο θάνατός του προήλθε από αμέλεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την τετράωρη απολογία του, ο ίδιος επανέλαβε ότι ουδεμία οικονομική διαφορά είχε με το θύμα, επιβεβαιώνοντας πάντως ότι προηγήθηκε οικονομική συναλλαγή μεταξύ τους που αφορούσε την αγοροπωλησία ζώων.

«Θεώρησε ότι ήταν "ριγμένος" και ήρθε στους στάβλους να μου ζητήσει το λόγο» φαίνεται να ανέφερε περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016, ημέρα κατά την οποία χάθηκαν τα ίχνη του κτηνοτρόφου. Όταν διαπίστωσε το θάνατό του, φέρεται να απολογήθηκε ότι πανικοβλήθηκε, οπότε αποφάσισε να ενταφιάσει τη σορό του 59χρονου όπως επίσης και το αγροτικό του αυτοκίνητο. Οι ισχυρισμοί του όμως, δεν έπεισαν την ανακρίτρια και την εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων, που ομόφωνα αποφάσισαν την προσωρινή του κράτηση. 

Η υπόθεση ξεκίνησε ως έρευνα αναζήτησης ενός ανθρώπου που είχε εξαφανιστεί και σύμφωνα µε την εκτίμηση του συγγενικού του περιβάλλοντος, φερόταν πως είχε φύγει οικειοθελώς µε χρήματα που εισέπραξε από την πώληση των ζώων του, για να αρχίσει µια νέα ζωή στο εξωτερικό. Ενισχυτικά στην εκδοχή αυτή λειτούργησε ακόµα και πληροφορία από την Interpol για εντοπισµό του σε γειτονική χώρα, η οποία αποδείχτηκε λανθασµένη και ανακλήθηκε.

Η έρευνα των Αρχών, που στο µεσοδιάστηµα πέρασε από το Τµήµα Αναζητήσεων σε αυτό του Τµήµατος Εγκληµάτων κατά Ζωής, κινήθηκε ταυτόχρονα σε πολλές κατευθύνσεις, µε έναν µεγάλο κύκλο υπόπτων, ανάµεσα στους οποίους ήταν από την αρχή και ο έµπορος κρεάτων.

Ο τελευταίος αποπροσανατόλιζε συνεχώς τις έρευνες, ενώ οι αστυνοµικές Αρχές συνέχισαν την έρευνα ακόµα και µετά τη διαβίβαση του φακέλου της υπόθεσης στην κύρια ανάκριση και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία από πρόθεση τον περασµένο Φεβρουάριο, µε παρέµβαση του αντεισαγγελέα Εφετών, Βασίλη Φλωρίδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιατροδικαστικής έκθεσης, ο Γραικός φέρει κακώσεις, κατάγματα στο πρόσωπο και στον θώρακα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει ξυλοκοπηθεί άγρια, ενώ δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο αντικείμενο, κάποιο όπλο ή κάποιο μαχαίρι, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές.

Ερευνήθηκαν διάφορες εκδοχές µε βάση πληροφορίες που έφταναν στην Ασφάλεια: Από αυτή που έφερε ως πιθανούς δράστες κάποιους Ρουµάνους ληστές που δρούσαν στην περιοχή µέχρι τα κυκλώµατα µε «κοπτήρια» αυτοκινήτων (έγιναν έρευνες σε 40 µάντρες αυτοκινήτων σε Θεσσαλονίκη και γειτονικούς νοµούς), και από το σενάριο της εµπλοκής του συγγενικού περιβάλλοντος του αγνοούµενου µέχρι αυτό της οικειοθελούς του αποχώρησης, που παρέµενε ανοικτό.