Skip to main content
19 06 2017 | 10:19

ΕΟΑΣΝΛ: Καταρρέει η κτηνοτροφία, απλήρωτοι οι καπνοπαραγωγοί

ΕΟΑΣΝΛ: Καταρρέει η κτηνοτροφία, απλήρωτοι οι καπνοπαραγωγοί

Τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της τιμής στο γάλα, απόρροια των ανεξέλεγκτων εισαγωγών αλλά και των καπνοπαραγωγών της επαρχίας Ελασσόνας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τη βιομηχανία «Μιχαηλίδη» τόνισαν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», στελέχη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα «η κατάσταση στην κτηνοτροφία είναι απογοητευτική. Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές γάλακτος έχουν οδηγήσει τις τιμές σε συνεχή πτωτική τιμή. Τα συμβόλαια από τις βιομηχανίες δεν τηρούνται και η τιμή έχει μειωθεί στα 92-94 λεπτά/κιλό. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις αποζημιώσεις από τον καταρροϊκό που δεν έχουν καταβληθεί, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί ο ένας μετά τον άλλον εγκαταλείπουν την κτηνοτροφία».

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, ο κ. Μαρούδας ανέφερε ότι «σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν σε βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, σιτάρι, καλαμπόκι. Οι οικονομικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες. Ζητούμε να υπάρξει άμεση και δίκαιη εκτίμηση της ζημιάς και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος για να καλύψουν τις οικογενειακές ανάγκες τους. Με τον υπάρχοντα όμως κανονισμό μόνο δίκαιες δεν θα είναι οι αποζημιώσεις και γι’ αυτό επιμένουμε ότι ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του».

Επιπλέον ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ ζήτησε την έναρξη του προγράμματος της δακοκτονίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΣ Τσαριτσάνης, Γιώργος Αποστόλου αναφέρθηκε αναλυτικότερα στα προβλήματα των κτηνοτρόφων, τονίζοντας τα εξής: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μειώνονται συνεχώς οι τιμές στο γάλα, και πώς γίνονται τόσο μεγάλες εισαγωγές γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φέτας και θέτουν σε κίνδυνο τον εθνικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου προϊόντος. Στα παραπάνω να προσθέσουμε την εκκρεμότητα με τη διαχείριση των βοσκοτόπων και τα συνεχή χαράτσια που μας βάζουν. 100 ευρώ για την καταλληλότητα των βυτίων μεταφοράς γάλακτος, 75 ευρώ η πιστοποίηση για τα ψεκαστικά, περιμένουμε το τέλος άρδευσης για να κοστολογήσουν και τα υδρόμετρα, ενώ ακολουθεί και το χαράτσι για τα τροχήλατα. Μόνο τον αέρα που αναπνέουμε δεν έχουν φορολογήσει ακόμη».

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η διοίκηση της ΕΟΑΣΝΛ για να καταρτίσει το χρονοδιάγραμμα δράσης το τελευταίο 10ήμερο του μήνα, το οποίο θα περιλαμβάνει καταλήψεις σε υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και ίσως του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου της 16ης Ιουνίου παρέστησαν ακόμη ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σαρανταπόρου Γιάννης Παπαδημητρίου και ο Τυρναβίτης κτηνοτρόφος Άρης Γαϊτάνης.

Πηγή: Γιώργος Ρούστας, eleftheria.gr