Skip to main content
12 09 2017 | 14:39

Καρασμάνης: Εμπαιγμός των ροδακινοπαραγωγών Πέλλας

Καρασμάνης: Εμπαιγμός των ροδακινοπαραγωγών Πέλλας

Συνεχίζει την επίθεση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Πέλλας, κ. Καρασμάνης και με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση σχετικά με το θετικό πόρισμα για τις βροχοπτώσεις αναφέρει σε δελτίο τύπου τα έξης:

"Καινούργια αυλαία στο σήριαλ του απροκάλυπτου εμπαιγμού των ροδακινοπαραγωγών που βιώνουν ίσως τη χειρότερη περίοδο τα τελευταία χρόνια, άνοιξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτή τη φορά από τη Θεσσαλονίκη στη συνάντησή του προχθές με την Διεπαγγελματική του κλάδου.

Δύο μήνες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή από τις τριήμερες άκαιρες βροχοπτώσεις του Ιουλίου, ανακοίνωσε – περίπου ως... παροχή – ότι η επιτροπή που συγκρότησε, εξέδωσε "θετικό πόρισμα" για τη δίκαιη απαίτησή τους να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν. Ένα δίμηνο για ένα ¨θετικό πόρισμα¨, γιατί; Για το προφανές και αυτονόητο. Μια επιτροπή, στην οποία συμμετείχε το εγκυρότατο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων της Νάουσας, το οποίο, αμέσως μετά την καταστροφή είχε απερίφραστα γνωματεύσει ότι η θεομηνία ήταν το αποκλειστικό αίτιο, κάτι που φυσικά ήταν αυταπόδεικτο και οφθαλμοφανές και, συνεπώς, οι πληγέντες καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Τότε, ο κύριος Αποστόλου πάνω στην απέλπιδα προσπάθεια Κυβέρνησης και Υπουργείου να μην πληρώσουν αποζημιώσεις (και προκειμένου να παρουσιάσει ως - τρικ επικοινωνιακό - δική του παροχή κοινώς ως ρουσφέτι,), αυτήν την τεκμηριωμένη επιστημονική εκτίμηση, την είχε αγνοήσει – για να μη πούμε τίποτα χειρότερο. Αλλά τώρα, η επιτροπή του στην οποία αναγκάστηκε να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο Ινστιτούτο, εξέδωσε ¨πόρισμα θετικό¨.

Πόρισμα όμως δεν εμφάνισε ο κύριος Υπουργός. Μόνο ότι "αποδεχόμαστε το πόρισμα της επιτροπής και προχωράμε με βάση τα συμπεράσματά της", είπε. Για το ποιες ποικιλίες θα αποζημιωθούν ή άλλες λεπτομέρειες δεν έβγαλε κουβέντα. Ούτε γιατί έπρεπε να περάσει ένα ολόκληρο δίμηνο αγωνίας και έντονων διαμαρτυριών των καλλιεργητών για να γίνει αποδεκτό το προφανές και αυταπόδεικτο είπε μια λέξη.Αλλά η νέα παράσταση του κυρίου Αποστόλου, είχε προχθές και άλλες θεατρικές πράξεις:Έκανε λόγο για την ενιαία ενίσχυση και για το ¨πρασίνισμα¨ που θα συμβάλλουν στο εισόδημα, παραλείποντας όμως να πει ότι αυτό δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε δικό του ¨έργο¨. Είναι δεδομένο από το 2015 με την νέα ΚΑΠ, καθώς εμείς είμαστε εκείνοι που για πρώτη φορά δημιουργήσαμε ΠεριφέρειαΔενδρωδών Καλλιεργειών για ενισχύσεις που σταδιακά προβλέπεται να φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο της επιδότησης της περιφέρειας όπως το καταθέσαμε στον εθνικό φάκελο την 1η Αυγούστου του 2014.

Το ζητούμενο από τον κύριο Υπουργό, είναι το τί θα πράξει με τις τρομακτικές πλέον επιπτώσεις από το ρώσικο εμπάργκο. Πώς θα τις αντιμετωπίσει; Με την αύξηση των ποσοτήτων απόσυρσης κατά... 10.710 τόνους – την οποία μάλιστα ο ίδιος θεωρεί ¨ικανοποιητική¨; Μα αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Εδώ μιλάμε για 400.000 τόνους επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιών! Πώς θα τους αποζημιώσει; Με τον φάκελο που – λέει ότι – θαααααα.....ξεκινήσει να φτιάξει με τη συνεργασία των παραγωγών τον Ιανουάριο του 2018, ώστε να κερδίσει πάλι χρόνιο για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ροδακινοπαραγών; Μα ξέχασε – ή πιστεύει πως ξέχασαν οι παραγωγοί – ότι από το βήμα του Φεστιβάλ Ροδάκινου της Βέροιας είχε υποσχεθεί πως, στο πρώτο κιόλας Συμβούλιο Υπουργών του Ιουλίου θα έκανε παρέμβαση για το θέμα, αλλά δυο μήνες τώρα δεν έχει κουνήσει ούτε το δάχτυλό του; Ούτε ένα έγγραφο... ούτε μια κουβέντα...

Μάλιστα δε, χωρίς να τηρεί καν τα στοιχειώδη προσχήματα, επαναλαμβάνει από τη Θεσσαλονίκη το ίδιο συνειδητό ψεύδος που είχε εκστομίσει από το Φεστιβάλ της Βέροιας: Ότι αν δεν γίνει δεκτός ο φάκελος θα προσπαθήσει να τους αποζημιώσει μέσω... ΠΣΕΑ! Εμπαίζει δηλαδή αυτούς του ανθρώπους κατάμουτρα... Διότι, δεν μπορεί, δυόμιση χρόνια Υπουργός να προσποιείται πως αγνοεί ότι τα ΠΣΕΑ αποζημιώνουν μόνο ζημιές από θεομηνίες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ – και ποτέ για μειώσεις τιμών και απώλεια εισοδήματος!

Το ¨δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού¨ ή ¨αιδώς Αργείοι¨; Ας επιλέξει ο ίδιος ο κύριος Αποστόλου...Και η κοροϊδία δεν έχει τελειωμό...Αποφάσισε, λέει, "την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το ροδάκινο που προορίζεται για χυμοποίηση". Φοβάται να πει ότι και αυτό το μέτρο έτοιμο το βρήκε από εμάς όπως το καταθέσαμε στον εθνικό φάκελο την 1η Αυγούστου του 2014 με τη νέα ΚΑΠ και για το οποίο μας κατηγόρησε ότι κακώς το συμπεριλάβαμε. Η ανικανότητα διαχείρισής του όμως, οδήγησε στο να χαθούν σχεδόν 10 εκατομμύρια της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βιομηχανικό ροδάκινο το 2015 και το 2016 (καθαρά ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία επιστρέφουν στην Ευρώπη και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό) και που με τη φετινή αναθεώρηση θα μπορούσε να τριπλασιαστεί και να δώσει μια γερή ανάσα στους παραγωγούς που σήμερα έχουν γονατίσει.

Πρωτοτύπησε επίσης στην ίδια συνάντηση ο κύριος Υπουργός με την αναφορά του σε κάποια προγράμματα προώθησης του ροδάκινου ή και σε αυτό της αντιμετώπισης των επιβλαβών εντόμων, καθώς και με την επιεικώς αστεία εκτίμησή του, ότι για τους παραγωγούς το εισόδημα θα προκύψει και από τον συνυπολογισμό των πωλήσεων της σοδειάς τους! Μα ποιόν μπορεί πλέον να παραπλανήσει με τέτοια ¨επιχειρήματα¨; Τί εισόδημα να προκύψει από πωλήσεις σήμερα, με τις τιμές παραγωγού στα τάρταρα;

Ας καταλάβει επιτέλους, ότι στα αδιέξοδα που έχουν εγκλωβιστεί δεν χωρούν ¨ασπιρίνες¨! Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητάνε και χρειάζονται στρεμματικές αποζημιώσεις. Μόνον αυτό υπάρχει! Όλα τα άλλα – θα το επαναλάβω – είναι σταγόνες στο ωκεανό. Όπως το είχα δηλώσει το 2014, όταν διεκδικούσα τα 60 εκατομμύρια στα φόρα της Ευρώπης!

Εμπειρία υπάρχει, τα έγγραφα υπάρχουν, τα βήματα είναι γνωστά, η διάθεση για βοήθεια από την πλευρά μας υπάρχει από την πρώτη στιγμή που του παραδώσαμε το υπουργείο, άσχετα εάν αυτός έχει συμπεριφερθεί επιπόλαια.

Ιδού η Ρόδος... Ιδού ο δρόμος κύριε Αποστόλου!"