Skip to main content
11 01 2019 | 13:21

Καντώνιας για σενάρια εξαγοράς του ΘΕΣγάλα: Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τίποτα

Καντώνιας για σενάρια εξαγοράς του ΘΕΣγάλα: Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τίποτα

«Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τίποτα» απαντά μέσω του Agro24 o γνωστός Λαρισαίος επιχειρηματίας, Ξενοφών Καντώνιας, σχετικά με τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να αποκτά εξολοκλήρου ή πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΘΕΣγάλα».

«Έχουμε αναθέσει σε σύμβουλο την εκτίμηση των κινδύνων», λέει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί τίποτα ακόμα. Από εκεί διέρρευσε και το γεγονός ότι αποτιμήθηκε η αξία του σήματος «ΘΕΣγάλα» στα 3,9 εκατ. ευρώ.

Στην ερώτησή μας εάν υπάρχει πρόβλημα στο σχέδιο εξαγοράς από το γεγονός ότι ο «ΘΕΣγάλα» είναι συνεταιρισμός, μας απάντησε ότι «υπάρχουν λύσεις» και είναι και ένα από τα θέματα που εξετάζει ο εξωτερικός σύμβουλος.

Ποιος είναι ο Ξενοφών Καντώνιας

Μία παλιά επιχειρηματική οικογένεια η οποία μας συστήθηκε ξανά από μία νέα εταιρεία ήταν οι μεγάλοι νικητές του διαγωνισμού της EY, "Έλληνας Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2017". Πρόκειται για τους Ξενοφώντα Καντώνια, Πρόεδρο της Cosmos Aluminium A.E., Ιωάννη Καντώνια, Αντιπρόεδρο της Cosmos Aluminium A.E., Θεόδωρο Καντώνια, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Cosmos Aluminium A.E..

Οι βραβευθέντες οι οποίοι ήταν και οι νικητές της κατηγορίας «Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας», πατέρας και δύο γιοι, μεγάλωσαν σε επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο πατέρας διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος των οικογενειακών εταιρειών Βιοκαρπέτ και Exalco για πάνω από 40 χρόνια, και εκεί ξεκίνησαν οι δύο γιοι του την επαγγελματική τους πορεία.

Το 2006, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον όμιλο και να δημιουργήσουν μαζί μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια. Διακρίνοντας την ανάγκη της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου για ποιοτικές υπηρεσίες, ξεκίνησαν την παραγωγή προφίλ αλουμινίου το 2008, στο ξεκίνημα μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Θυμούνται χαρακτηριστικά πως, όταν πήγαν στην πρώτη τους έκθεση στο εξωτερικό, τους κοιτούσαν και γελούσαν.

Ομολογούν πως φοβήθηκαν. Όμως, δεν το έβαλαν κάτω: πολέμησαν και κέρδισαν τη μάχη. Σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου τους στην Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη, εκείνοι αποφάσισαν να μην εστιάσουν μόνο στην οικοδομή, αλλά να απευθύνονται σε πολλούς κλάδους, ενώ, παράλληλα, επικεντρώθηκαν από την πρώτη ημέρα στις εξαγωγές, και όχι στην τοπική αγορά.

 Ο πατέρας με τους δύο γιους του που κατέκτησαν την Ευρώπη με την τρίτη τους επιχείρηση

Με όπλα την επιμονή, τη χρήση της τεχνολογίας και την αδιαπραγμάτευτη έμφαση στην ποιότητα και την πελατοκεντρική προσέγγιση, η Cosmos Aluminium, στα δέκα χρόνια λειτουργίας της, έχει φθάσει τα 78 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ έχει προβεί σε συνολικές επενδύσεις σχεδόν 50 εκατ. ευρώ. Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Λάρισα, το οποίο έχει γίνει σημείο αναφοράς στον κλάδο, ενώ τα προϊόντα της έχουν χρησιμοποιηθεί από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη ναυπηγική και στις κατασκευές μηχανολογικού εξοπλισμού και αυτοματισμών. H εταιρεία είναι κατά 99,7% εξαγωγική και τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε 20 χώρες στην Ευρώπη, αλλά και στο Ισραήλ.

O κ. Ξενοφών Καντώνιας με τους δύο γιους του

Τι έχει συμβεί στον «ΘΕΣγάλα»

Το ενδεχόμενο εισόδου του επιτυχημένου Θεσσαλού επιχειρηματία στο μετοχικό κεφάλαιο του ΘΕΣγάλα αντιμετωπίζεται αρκετά θετικά από τους εργαζομένους του συνεταιρισμού, καθώς τον τελευταίο 1,5 χρόνο αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, οι οποίες είχαν οδηγήσει και στην πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή των εργαζομένων, της διοίκησης του συνεταιρισμού και εκπροσώπου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα δημιουργήθηκε το 2011 και θεωρείται ότι έφερε την επανάσταση καθιερώνοντας στην κατηγορία του «φρέσκου» γάλακτος τους αυτόματους πωλητές γάλακτος. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα τυριά και τα γιαούρτια, ενώ από πέρυσι το καλοκαίρι δραστηριοποιείται και στην κατηγορία του παγωτού.

Το 2017 ο συνεταιρισμός αποφάσισε να προχωρήσει σε μια νέα γενιά καταστημάτων με την επωνυμία «ΘΕΣγάλα συν», καταστήματα στα οποία διατίθενται και άλλα τρόφιμα, τα οποία έχουν παραχθεί από άλλους συνεταιρισμούς.

Σήμερα λειτουργούν 32 σημεία πώλησης του ΘΕΣγάλα στην Αθήνα, εκ των οποίων επτά είναι «ΘΕΣγάλα συν», 18 στη Λάρισα, εκ των οποίων δύο είναι «ΘΕΣγάλα συν», και 9 στη Θεσσαλονίκη τα οποία έχουν μετατραπεί όλα σε «ΘΕΣγάλα συν».

Στον συνεταιρισμό συμμετέχουν 70 αγελαδοτρόφοι - παραγωγοί με 35 μονάδες παραγωγής αγελαδινού γάλακτος σε Θεσσαλία και Μακεδονία.