Skip to main content
08 01 2015 | 11:29

Καλούνται εκτιμητές από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από την παγωνιά σε όλη τη χώρα

Καλούνται εκτιμητές από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από την παγωνιά σε όλη τη χώρα

Σε Θεσσαλία, Λακωνία και Κρήτη ήδη έχουν μπει σε συναγερμό οι αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες και παρακολουθούν τις επιπτώσεις του παγετού και του χιονιού στις καλλιέργειες, ειδικά στην ελιά και τα εσπεριδοειδή, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή σε ορισμένα χωριά. Καμία ανησυχία δεν εμπνέουν οι μέχρι στιγμής χαμηλές θερμοκρασίες για τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Όσοι Δήμοι επλήγησαν από θεομηνίες και επιθυμούν να κηρυχτούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να καταθέτουν το αίτημά τους, επισημαίνει η περιφέρεια Θεσσαλίας με την παρακάτω ανακοίνωσή της:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόκειται να αποστείλει στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οποιοδήποτε αίτημα Δήμου της Θεσσαλίας για κήρυξή του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ή για τον χαρακτηρισμό του ως θεομηνιόπληκτου. Οι Δήμοι πρέπει να αναφέρουν τις περιοχές οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές και αφορούν είτε οδικό δίκτυο, είτε επιχειρήσεις, είτε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και κατόπιν να συστήσουν μια επιτροπή, η οποία θα καταγράψει λεπτομερώς τις ζημιές, έτσι ώστε να υπάρξει η αντίστοιχη διυπουργική απόφαση. Σε ότι πάντως αφορά την εκμίσθωση μηχανημάτων με απευθείας ανάθεση σε περιόδους όπως αυτή που βιώσαμε με τον πρόσφατο χιονιά, αυτό έχει ήδη γίνει και από τους Δήμους, (προβλέπεται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο) αλλά και όπου χρειάστηκε από τις Περιφερειακές Ενότητες».

Σε ότι αφορά τις ζημιές στις καλλιέργειες «ο ΕΛΓΑ μπορεί να προβεί σε εκτιμήσεις», αναφέρεται στο έγγραφο.

Πάγωσαν τα εσπεριδοειδή

Εκτεταμένες ζημιές στα εσπεριδοειδή της Αργολίδας και της Λακωνίας προκάλεσε ο παγετός που έπεσε στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς εισόδημα από την κύρια απασχόλησή τους.

Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τάκης Πεβερέτος, πως στην Αργολίδα το θερμόμετρο έπεσε στη διάρκεια της νύχτας στους -8 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να παγώσουν τα πάντα.

Όλα αυτά τη στιγμή που η συγκομιδή έχει προχωρήσει μόνο σε ποσοστό 15%, με την παραγωγή μάλιστα να εκτιμάται περί τους 400 χιλιάδες τόνους.

Μεγάλες ζημιές καταγράφονται, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες και στη γειτονική Λακωνία, όπου το θερμόμετρο έδειξε -4 βαθμούς Κελσίου.

Πλέον αυτό που προέχει, λένε οι παραγωγοί, είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνουν έλεγχοι και καταγραφές, με σκοπό να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις των αγροτών, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται και παρέμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ στον ΕΛΓΑ.

Δηλώσεις ζημιάς στο δήμο Σπάρτης

Την 29η, 30η, και 31η του μηνός Δεκεμβρίου 2014 και 1η Ιανουαρίου έτους 2015 σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα στο Δήμο Σπάρτης (ισχυροί θυελλώδεις άνεμοι καθώς και ισχυρή χιονόπτωση και στη συνέχεια κατά τόπους παγετός).

Τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα στις ορεινές Τοπικές Κοινότητες, με αποτέλεσμα να διαπιστωθούν ζημιές στην τρέχουσα παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, (ελιές πορτοκαλιές, σπάσιμο βραχιόνων, κλπ), ακόμη και σε ζωικό και πάγιο κεφάλαιο (σταυλικές εγκαταστάσεις κλπ).

Οι ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και έχουν γίνει αναγγελίες ζημιάς για ανεμοθύελλα από τους κατά τόπους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί εντός 15 ημερών από τη ζημιά πρέπει να απευθυνθούν στους αντίστοιχους ανταποκριτές για να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς, προσκομίζοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά (δήλωση καλλιέργειας, ΑΦΜ, ταυτότητα, βιβλιάριο Τράπεζας).

Όσον αφορά το φυτικό κεφάλαιο (δέντρα) και πάγιο κεφάλαιο (κτίσματα, εξοπλισμός) έχει γίνει αναγγελία ζημιάς ΠΣΕΑ από το Δήμο Σπάρτης, ώστε ο ΕΛΓΑ να προβεί σε επιτόπιο έλεγχο και -εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει καλυπτόμενη ζημιά- να κινήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).

Οι παραγωγοί που έπαθαν ζημιά στο κεφάλαιο (φυτικό και πάγιο) δεν χρειάζεται προς το παρόν να προβούν σε κάποια ενέργεια (υποβολή ενημερωτικών δηλώσεων), και εφόσον απαιτηθεί θα ενημερωθούν σχετικά.

Αιτωλοακαρνανία

Μεγάλες είναι οι ζημιές που μετρούν οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας από τις καιρικές συνθήκες του τελευταίου δεκαημέρου. Οι καλλιεργητές ζητούν την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη μέριμνα από τον ΕΛΓΑ, ώστε να μειώσουν το έλλειμμα στα έσοδα που ήλπιζαν ότι θα είχαν από την πώληση των προϊόντων τους.

Το κυριότερο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί σε ελιές και εσπεριδοειδή στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, καθώς επίσης σε Μεσολόγγι, Παραβόλα, Μακρυνεία και Αμφιλοχία.

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, που θα έχουν ολοκληρώσει τις αυτοψίες τους στα χωράφια, θα μπορέσουν να έχουν σαφή εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής στην αγροτική παραγωγή.