Skip to main content
11 02 2020 | 09:04

Κ. Σκρέκας: Ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας σημαίνει στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Κ. Σκρέκας: Ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας σημαίνει στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Σε μια νέα αγροτική πολιτική που θα δώσει ελπίδα στους αγρότες να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί, εξασφαλίζοντας τους ένα ικανό εισόδημα προκειμένου να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση και ταυτόχρονα να μπορούν να επενδύσουν, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, από το βήμα της 7ης δημόσιας διαβούλευσης για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της περιόδου 2021 – 2027, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου στην Καβάλα.

Ο κ. Σκρέκας απευθυνόμενος σε πολυπληθές ακροατήριο παραγωγών, προερχόμενων από το αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι «βασικός στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και το υψηλό κόστος παραγωγής, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση στο περιθώριο κέρδους των αγροτών».

Αναφέρθηκε στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειες που χρησιμοποιούν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες σημειώνοντας πως «καταβάλλονται προσπάθειες για την διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειες με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνελ από τους αγρότες μέσα από εύκολες διαδικασίες». Επίσης, αναφέρθηκε σε δύο χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα προσφερθούν στους αγρότες μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δανειοδοτούνται ευκολότερα και γρηγορότερα, με χαμηλότερα επιτόκια και ευνοϊκότερους όρους. Μάλιστα, ο υφυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Αναζητούμε νέους, έξυπνους τρόπους, ώστε να βοηθήσουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βελτιώσουν την παραγωγή τους, να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί, μειώνοντας το κόστος παραγωγής τους».

Η ακριβής γεωργία πρέπει να γίνει καθημερινότητα

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ακόμα ότι είναι επιβεβλημένο περισσότερο από ποτέ να αλλάξει, να βελτιωθεί, ο τρόπος καλλιέργειας της γης ώστε σταδιακά να περάσουμε στη Γεωργία Ακριβείας ή στη λεγόμενη Ευφυή Γεωργία που θα αλλάξει τις μεθόδους καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται επί σειρά ετών. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα «με τη σχεδίαση ενός ολοκληρώνου και μεστού Συστήματος Γεωργικών Συμβουλών που προγραμματίζει η κυβέρνηση, ανοιχτό προς όλους και με εκπαίδευση των αγροτών μέσα στους χώρους δουλειάς τους». Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι νέες αρχές που θα διέπουν τη Γεωργία Ακριβείας, πρέπει να γίνουν καθημερινότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Αγροτικών Υποδομών, η μελέτη του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα συμβάλει σημαντικά, μεταξύ άλλων, στη σωστότερη και ορθολογικότερη διαχείριση του νερού και προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα γενικότερα από τους αγρότες μειώνοντας σημαντικά το κόστος άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων.

«Δε μπορούμε να μιλάμε για ισχυρή ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας, αν πρωτίστως δεν στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, αν δεν στηρίξουμε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που διαθέτουν υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό στοχεύουμε και με την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική να κρατήσουμε όσα καλά έγιναν και να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις», κατέληξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο ΕΛ.Γ.Α.θα ξαναγίνει βιώσιμος

«Η κυβέρνηση διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, με σκοπό να γίνει διάλογος με τους αγρότες και τους φορείς, για την αναβίωση του πρωτογενούς τομέα στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π.», ανέφερε νωρίτερα στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης και πρόσθεσε ότι αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση η προστασία του εισοδήματος των αγροτών, η προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα και η προστασία του περιβάλλοντος. Κυρίαρχη θέση για το τελευταίο κατέχει η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων για αρδευτικό σκοπό, ώστε να εξοικονομείται νερό και να μειωθεί το κόστος άρδευσης.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην αναδιοργάνωση του ΕΛ.Γ.Α., που μετά το έτος 2014 έγινε βαθιά ελλειμματικός. Η κυβέρνηση, σημείωσε, επεξεργάζεται σχέδιο που θα κάνει τον Οργανισμό βιώσιμο πάλι και θα επιταχύνει τη διαδικασία των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς. Συγχρόνως, θα γίνει αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία δεν εκμεταλλεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Κ. Σκρέκας επισκέφτηκε τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κώστα Αντωνιάδη, τον δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη και συμμετείχε σε σύσκεψη της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής (ΝΟ.Δ.Ε.) της Νέας Δημοκρατίας, παρουσία των βουλευτών Καβάλας, Γιάννη Πασχαλίδη, Μακάριου Λαζαρίδη και τοπικών κομματικών στελεχών.