Skip to main content
10 04 2017 | 14:59

Γ. Τσιρώνης: «Ναι» στη Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας

Γ. Τσιρώνης: «Ναι» στη Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη περιοδεία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη. Συνέντευξη Τύπου σε τοπικά ΜΜΕ της Ημαθίας παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ημαθία.

Ο κ. Τσιρώνης δέχτηκε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα των δημοσιογράφων, τόσο συναφή με το αντικείμενό του, όσο και της γενικής πολιτικής σκηνής (μεταξύ άλλων κλήθηκε να απαντήσει για τη μεταφορά του "Αγίου Φωτός" με τιμές αρχηγού κράτους και την ονομασία των Σκοπίων).

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση του InVeria.gr σχετικά με τη μη τήρηση του πρωτόκολου εκ μέρους του, καθώς δεν είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, αλλά είχε με υπηρεσιακό παράγοντα της ΠΕ Ημαθίας, τον Δήμαρχο Βέροιας κ.α., ο κ. Τσιρώνης με παρρησία απάντησε πως ήταν λάθος του γραφείου του, ενώ σημείωσε την άριστη συνεργασία που έχει με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Τον Υπουργό πλαισίωναν οι βουλευτές Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου, ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Τάσος Κωστόπουλος, ενώ παραβρίσκονταν τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου, στο παρακάτω βίντεο:

Επισκέφθηκε τη ΓΕΩΒΕΤ

Τις εγκαταστάσεις της ΓΕΩΒΕΤ επισκέφτηκε το πρωί της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης.

Στη ΓΕΩΒΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης

Η ΓΕΩΒΕΤ δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής βιολογικών προϊόντων που αποτελεί και τομέα του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη ΓΕΩΒΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης

Θετικός ο Ι. Τσιρώνης στα τυρναβίτικα αιτήματα

Επίσκεψη ουσίας πραγματοποίησε στον Τύρναβο το Σάββατο το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης στο πλαίσιο περιοδείας του στον νομό. Αρχικά έγινε σύσκεψη σε πάρα πολύ καλό κλίμα κατά την οποία ο κ. Τσιρώνης αφουγκράστηκε τα αιτήματα τόσο του δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση όσο και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων.

Από την επίσκεψη και τη σύσκεψη χθες στο Δημαρχείο Τυρνάβου τού αν. υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη

Ο δήμαρχος Τυρνάβου έθεσε για άλλη μια φορά το ζήτημα της διασφάλισης της ελληνικής φέτας, των δασικών χαρτών αλλά και το μεγάλο πρόβλημα που αφορά στον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής του Δήμου Τυρνάβου, ενός από τους πλέον δυναμικούς κτηνοτροφικούς Δήμους της χώρας.

Αναλυτικότερα ο κ. Σαρχώσης έκανε εκτενή αναφορά στις καταστροφικές συνέπειες του παγετού και της χιονοθύελλας που έπληξε τον νομό Λάρισας αλλά και ιδιαίτερα το Δήμο Τυρνάβου. Μια πρωτοφανή θεομηνία η οποία επέφερε τεράστιες απώλειες στον κτηνοτροφικό κόσμο τόσο στο ζωικό κεφάλαιο όσο και στηνν γαλακτοπαραγωγή.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα του κτηνοτροφικού κόσμου από την πλευρά των κτηνοτρόφων το στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα - ίσως του μεγαλύτερου της χώρας με περίπου 60.000 αιγοπρόβατα - κ. Ζήσης Παρλίτσης, έθεσε μεταξύ άλλων ζητήματα που αφορούν στην κατοχύρωση της ελληνικής φέτας μεταφέροντας το μεγάλο «Όχι» των κτηνοτρόφων της χώρας στο «πούλημα» της φέτας σημειώνοντας ότι ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας είναι έτοιμος αν δοθούν κίνητρα από την κυβέρνηση στους κτηνοτρόφους να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση στη φέτα και όχι να δοθεί δικαίωμα σε άλλες χώρες να παραγάγουν «φέτα μαϊμού».

Επίσης αναφορά έγινε στις εξισωτικές των 2013 και 2014 όπου υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες στους κτηνοτρόφους.

Φορολογικό – Ασφαλιστικό και τέλος στο κεφάλαιο που λέγεται ΕΛΓΑ τέθηκε το θέμα του καταρροϊκού πυρετού οι απώλειες του οποίου δεν αποζημιώθηκαν ακόμα. Και κ. Παρλίτσης, όπως νωρίτερα και ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Σαρχώσης, έθεσε τις ζημιές από τον παγετό και τον χιονιά του Ιανουαρίου 2017 όταν οι θερμοκρασίες στο νομό Λάρισας έπεσαν ακόμη και στους -19 Βαθμούς Κελσίου, γεγονός που είχε καταστροφικές συνέπειες στο ζωικό κεφάλαιο αλλά και τεράστιες απώλειες στην παραγωγή του γάλακτος που έφτασε ακόμα και στο -50% της παραγωγής. Ο κ. Παρλίτσης ζήτησε οι κτηνοτρόφοι να αποζημιωθούν από το πρόγραμμα De Minimis.

Σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν τόσο από τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σαρχώση, όσο και από τον κ. Παρλίτση η αντίδραση του κ. Τσιρώνη ήταν θετική, κατανόησε τα προβλήματα που τέθηκαν από τη δημοτική αρχή, τους εκπροσώπους του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει εκείνα που άπτονται της αρμοδιότητας της δικής του και του υπουργείου γενικότερα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο Τυρνάβου συμμετείχαν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Νίκος Πουτσιάκας, οι αντιδήμαρχοι κ. Χρήστος Τσιόπας, Κωνστατίνος Κουλιός, Γιώργος Μπανταβάνης και Γιώργος Κουτσοδήμος, η πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρούλα Σουρλαντζή - Ζαχαράκη, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ κ. Αθανάσιος Χαλούλης, οι πρόεδροι του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου κ. Σωτήρης Τζιούφας και ΤΟΕΒ Τυρνάβου κ. Σ. Μπακαγιάννης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Σαμαράς, τα μέλη Αγροτικού Ν. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Μίγας και Στέργιος Γούσης.

Τι ειπώθηκε στην Ελασσόνα

Επίσκεψη και συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Ευαγγέλου πραγματοποίησε την Παρασκευή ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης στο δημαρχείο της πόλης. Ο κ. Ευαγγέλου υποδεχόμενος τον αναπληρωτή υπουργό έκανε λόγο για «επίσκεψη ενός φίλου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βοήθησε σημαντικά στα ζητήματα που αφορούν την περιοχή» και του έθεσε το θέμα της ίδρυσης της Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα καθώς και το θέμα του Ολύμπου.

«Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο τα νέα παιδιά ώστε με τη σειρά τους να βοηθήσουν τον τομέα της τυροκομίας, εδώ, σε έναν τόπο που διαθέτει το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο και την μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος σε ολόκληρη τη χώρα.

Βρήκαμε τις πόρτες του υπουργείου ανοιχτές, και έναν πολιτικό ο οποίος έβαλε τη δική του σφραγίδα τόσο στο Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο, όσο και στο ζήτημα της ίδρυσης της Γαλακτοκομικής Σχολής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ευαγγέλου.

Ευαγγέλου-Τσιρώνης1

Με τη σειρά του ο κ. Τσιρώνης δήλωσε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι και πάλι στη φιλόξενη Ελασσόνα. Θα ήθελα ευθύς εξαρχής να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για τα καλά του λόγια και να επισημάνω πως δεν έκανα τίποτα παραπάνω από τη δουλειά μου. Όταν άκουσα από τον δήμαρχο Ελασσόνας την ιδέα του για τη Γαλακτοκομική Σχολή τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα, κι αυτό γιατί είμαι υπέρ της επαγγελματικής εκπαίδευσης των νέων και μάλιστα σε ένα κομμάτι άμεσα συνδεδεμένο με την επαρχία της Ελασσόνας. Μιλήσαμε αρκετές φορές, είδαμε πως τα κόστη δεν είναι μεγάλα, ερεύνησα το θέμα ζητώντας στοιχεία από την αντίστοιχη Σχολή των Ιωαννίνων, όπου διαπίστωσα πως η ζήτηση είναι μεγάλη, και ως εκ τούτου προχωράμε στην ίδρυση της Σχολής. Όσον αφορά το θέμα του Ολύμπου για μένα, όπως έχω τονίσει πολλές φορές, ο Όλυμπος είναι ενιαίος, και το αίτημα για την δημιουργία της Δ Ζώνης είναι ένα αίτημα που βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή.