Skip to main content
03 02 2015 | 10:18

Φουσκώνουν τα ποτάμια της κεντρικής Ελλάδας: Αγρίεψαν ο Σπερχειός και ο Πηνειός

Φουσκώνουν τα ποτάμια της κεντρικής Ελλάδας: Αγρίεψαν ο Σπερχειός και ο Πηνειός

Χειροτερεύει η κατάσταση στην Κεντρική Ελλάδα, καθώς τώρα φουσκώνουν τα ποτάμια στην ανατολική πλευρά της Πίνδου. Δύο μέρες μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές κυρίως σε Άρτα, Τζουμέρκα, Ευρυτανία και ορεινή δυτική Θεσσαλία, τώρα τις επιπτώσεις από τον μεγάλο όγκο νερό δέχονται τα πεδινά της Φθιώτιδας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας και της Λάρισας.

Πλημμυρόπληκτος κηρύχτηκε ο Δήμος Αργιθέας

Κώστας Αγοραστός: «Παρεμβαίνουμε άμεσα όπου υπάρχει ανάγκη. Είναι εγκληματικό να πλημμυρίζουν περιοχές γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στον Αχελώο»

Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων 48 ωρών στη Δυτική Θεσσαλία. Ο συνδυασμός των πρωτόγνωρων βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με το χιόνι που είχε πέσει την προηγούμενη εβδομάδα, δημιούργησε τεράστιους όγκους νερού, οι οποίοι δεν κατάφεραν να απορροφηθούν από τους χείμαρρους και τα ποτάμια συστήματα. Και ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Λάρισας δεν αντιμετώπισαν προβλήματα, στις Π.Ε. Καρδίτσας και Τρικάλων οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Κατολισθήσεις, καταπτώσεις δρόμων και γεφυρών, διακοπή κυκλοφορίας και ρεύματος από πτώσεις δένδρων και εκτεταμένες πλημμύρες σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλία.

Από το βράδυ της Παρασκευής όπου και ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, και οι αντιπεριφερειάρχες Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος και Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, μαζί με τους υπεύθυνους Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων έθεσαν σε λειτουργία το σχέδιο εκτάκτων αναγκών για να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα αυτά. Περίπου εκατό μηχανήματα όλων των ειδών επιστρατεύτηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας παρεμβαίνοντας άμεσα όπου υπήρχε ανάγκη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Από την Παρασκευή το βράδυ περίπου 100 μηχανήματα επιχειρούν στη δυτική Θεσσαλία. Οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Μιχαλάκης και Τσιάκος βρίσκονται επιτόπου όπου υπάρχει ανάγκη, οι υπηρεσίες μας είναι κοντά στους πολίτες νυχθημερόν και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, διαφυλάξαμε και προφυλάξαμε όσο μπορούσαμε τους οικισμούς για να μην έχουμε προβλήματα και συνεχίζουμε. Μέσα από εμπεριστατωμένη διαδικασία και πλήρη καταγραφή των ζημιών που πραγματοποιούμε, ζητούμε από την πολιτεία επιπλέον χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών. Σήμερα όμως στέλνουμε και ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: Είναι εγκληματικό να μην έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στον Αχελώο, τα οποία θα είχαν βοηθήσει τα μέγιστα για να μην υπάρχουν πλημμύρες. Δεν μπορεί τα νερά να πάνε χαμένα και να κινδυνεύουν περιουσίες, γιατί κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία έχει πραγματοποιήσει η αιρετή Περιφέρεια όπως στο Μέγα Ποταμό, στην Πύλη και αλλού, τα οποία έσωσαν την κατάσταση. Ακόμη αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των αναχωμάτων σε οικισμούς αλλά και των βάθρων στις περισσότερες γέφυρες τα οποία κράτησαν όρθιες τις κατασκευές.

Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στον Δήμο Αργιθέας, ο οποίος μετά από αίτημα του δημάρχου κ. Λάμπρου Τσιβόλα προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας κηρύχτηκε πλημμυρόπληκτος. Εκτεταμένες κατολισθήσεις καταγράφηκαν σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν από την πρώτη στιγμή για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Όπως έγινε γνωστό η γέφυρα Αυλακίου στο Καταφύλλι υπέστη κατάπτωση τμημάτων των στηθαίων, η γέφυρα του Κοράκκου βυθίστηκε κάτω από τα ορμητικά νερά χωρίς να υποστεί ζημιές καθώς υπήρξε αποφόρτιση, ενώ κλιμάκιο της Περιφέρειας πραγματοποιεί αυτοψία στην γέφυρα Πετρωτού για να εκτιμηθεί η κατάσταση των δομικών της στοιχείων, καθώς καλύφθηκε από νερό. Εκτεταμένες κατολισθήσεις υπήρξαν στην Καλή Κώμη θέση Τρίλοφο, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται από το Βαλκάνο και στα Βραγγιανά, οπού η κυκλοφορία διεξάγεται από τη λίμνη Στεργιάδας. Τα 30 εκατοστά έφτασε το χιόνι στους αυχένες Αγίου Νικολάου και Τυμπάνου, με τα μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας να προχωρούν σε καθαρισμό.

Ο ποταμός Άραχθος ξεβράζει στις όχθες "πνιγμένες" κυψέλες, έξω από την Άρτα!
Οι έντονες βροχοπτώσεις έκαναν τη στάθμη στη λίμνη Πλαστήρα να ανέβει κατά 1 μέτρο, ενώ καταπτώσεις υπήρξαν στο δρόμο προς Κρεβασσαρά, στο Νεοχώρι, στο Κοροπλέσι, στη Δρακότρυπα στο δρόμο Μολώχα-Νεράιδα, και στο δρόμο από τη Μαγούλα προς τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Πλημμύρες καλλιεργειών έχουν αναφερθεί σε όλο το εύρος της Π.Ε. Καρδίτσας, ενώ η υπερχείλιση ρεμάτων έφερε ζημιές και σε ιχθυοκαλλιέργειες της λίμνης Πλαστήρα.

Ολονύκτια ήταν η επέμβαση των μηχανημάτων της Περιφέρειας στους οικισμούς Μαραθέα και Κόρδα, όπου τα νερά του Πηνειού υπερέβησαν τα υπάρχοντα αναχώματα και κινήθηκαν προς τους οικισμούς. 50 περίπου φορτηγά πραγματοποίησαν ρίψεις 300 τόνων πέτρας ενισχύοντας τα αναχώματα. Άμεσα υπήρξε συντονισμός των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και της αστυνομίας, ενώ σε επιφυλακή βρισκόταν λεωφορεία του ΚΤΕΛ, έτσι ώστε να εκκενωθούν οι οικισμοί σε περίπτωση που χρειαστεί. Τελικά τα αναχώματα αφού ενισχύθηκαν κράτησαν και ο κίνδυνος απομακρύνθηκε.

Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

Όσον αφορά το δήμο Πύλης:

 • Στην περιοχή Στουρναρέϊκα και συγκεκριμένα στον οικισμό Ισιώματα υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας προς τον οικισμό.
 • Ροπωτό: κατολισθήσεις μέσα στο χωριό. Ιδιαίτερες πιέσεις από νερό δέχτηκε μια οικία εντός του οικισμού.
 • Στη μικρή γέφυρα εξόδου της Πύλης προς Περτούλι υπήρξαν καταπτώσεις βράχων. Ελήφθησαν προσωρινά μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων.
 • Στο Λειβαδοχώρι μια γέφυρα υπέστη ζημιά.
 • Στην Κορυφή Μεσοχώρας υπήρξαν κατολισθήσεις.
 • Στο Νεραϊδοχώρι στην πλατεία του χωριού ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο δρόμο
 • Στο Βροντερό ένα σπίτι πλημμύρησε.
 • Συνεργεία καταγράφουν τις ζημίες που έχουν προκύψει στον οδικό άξονα α) προς Γαρδίκι και β) Πύλης – Μεσοχώρας, ώστε να γίνει αποκατάσταση

Στο δήμο Φαρκαδόνας, στους οικισμούς Νομή και Κεραμίδι ενισχύθηκαν τα αναχώματα προκειμένου ν’ αποφευχθεί η διαρροή νερού από τον Ενιππέα ποταμό προς τους παρακείμενους οικισμούς. Σήμερα έχει μειωθεί ο κίνδυνος δεδομένου ότι η στάθμη του νερού έχει κατέβει 1-1,5 μέτρα περίπου.

Στο δήμο Καλαμπάκας:

 • Μύκανη: Νερά από τα παρακείμενα στο δρόμο χωράφια εισήλθαν στο οδόστρωμα με κίνδυνο να δημιουργηθούν τροχαία ατυχήματα.
 • Μετέωρα: Καταπτώσεις βράχων στην ευρύτερη περιοχή των Ιερών Μονών των Μετεώρων.
 • Κρανιά: Ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του νερού, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις υφιστάμενες γέφυρες και τον οικισμό.
 • Από τους σφοδρούς ανέμους υπήρξαν καταπτώσεις δέντρων στις περιοχές Περιστέρα, Βασιλική, Αγ. Θεόδωροι, για τα οποία έγινε επέμβαση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμπάκας.
 • Έγιναν 2 αντλήσεις σε παρακείμενους στάβλους στην περιοχή της Καλαμπάκας και μία στο Καστράκι στο ξενοδοχείο Παπαπούλιου (από την Π.Υ. Καλ/κας).

Στο δήμο Τρικκαίων - υπερχείλισαν οι ποταμοί Ληθαίος και Πηνειός:

 • Εξάλοφος-Κωσταρλέικα: Ποιμνιοστάσια απειλήθηκαν από υδάτινους όγκους. Δημιουργήθηκαν οδοί διαφυγής.
 • Φωτάδα: Στη γέφυρα έγινε ρήψη αδρανών για να ενισχυθούν τα αναχώματα
 • Ράξα: Έγιναν οι απαραίτητες εργασίες για την αποσυμφόρηση ενός καναλιού
 • Μ. Καλύβια: Υπερχείλιση του ποταμού στην ευρύτερη περιοχή Μ. Καλυβίων προς Μαγούλα Καρδίτσης (όπου συναντώνται οι ποταμοί Πάμισος και Πηνειός). Έγιναν εργασίες ενίσχυσης των αναχωμάτων. Εκτιμάται ότι η πληγείσα έκταση ανέρχεται σε 20.000 στρέμματα περίπου.

Παρά το γεγονός ότι τα φαινόμενα δείχνουν να έχουν εξασθενήσει, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς από την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου αναμένεται και πάλι επιδείνωση του καιρού.

Πλημμύρισαν πάνω από 5.000 στρέμματα

Πλημμύρισαν περισσότερα από 5.000 στρέμματα στον κάμπο των Τρικάλων, έπειτα από τη συνεχή βροχόπτωση των τελευταίων 24ώρων. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται, στο ύψος των Μεγάλων Καλυβίων όπου μάλιστα ο Πηνειός ποταμός έχει υπερχειλίσει καλύπτοντας τη γέφυρα και μεγάλο μέρος του δρόμου που ενώνει τα Τρίκαλα με την Καρδίτσα, μέσω Μαγούλας

Καταστράφηκε γέφυρα στη Λαμία

Το νερό της Γερμανικής Τάφρου εξαφάνισε το γεφύρι του παραδρόμου της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας τα ξημερώματα. Οι επιχειρήσεις της περιοχής έχουν αποκλεισθεί από κάθε επικοινωνία. Γιαννίτσης, Ντζούνος, Νικόπουλος είναι μερικοί από τους επιχειρηματίες τους οποίους ψάχνουν οι πελάτες τους αλλά δεν μπορούν να τους βρουν.

Το γεφύρι πεφτοντας στο νερό, πήρε μαζί του και τον αγωγό ύδρευσης της ΔΕΥΑΛ, αφήνοντας πολλές επιχειρήσεις χωρίς νερό. Η ΔΕΥΑΛ προσπαθεί να αποκατασήσει το πρόβλημα, ωστόσο η κατασκευή του νέου παραδρόμου, εμποδίζει σημαντικά την αποκατάσταση της ύδρευσης, αφού δεν υπήρξε πρόβλεψη και συννενόηση για την αλλαγή των δικτύων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και των Καλαβρύτων

Αποδεκτά έγιναν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τα αιτήματα που εστάλησαν άμεσα χθες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά τις σοβαρές καταστροφές που σημειώθηκαν από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και την έντονη βροχόπτωση και πλέον κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Δημοτικά Διαμερίσματα Δήμων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και το Δ.Δ. Πλάκας του Δήμου Καλαβρύτων Π.Ε. Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, η Γ.Γ. ενέκρινε τα αιτήματα που υπεβλήθησαν από την Π.Δ.Ε. για τις Τοπικές Κοινότητες Ευηνοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου, τη Δ.Ε. Οινιάδων του Δήμου της Ι.Π. Μεσολογγίου, των Δ.Ε. Παρακαμπυλίων, Παναιτωλίου, Παραβόλας, Μακρυνειας, Αρακύνθου στον Δήμο Αγρινίου, τις Τ.Κ. Πατιόπουλου, Αγριδίου, Εμπεσού, Σταθά, Αμοριανών, Ποδογόρας, Αγριδίου, Πετσάλια, Φράγκου του Δήμου Αμφιλοχίας, τις Τ.Κ. Αργυρού Πηγαδίου, Θεοτόκος, Χαλικίου, Κόνισκας, Διπλατάνου, Αμβρακιάς και Κοκκινόβρυσης του Δήμου Θέρμου και στην Δ.Ε. Πλατάνου, Τ.Κ. Κλεπάς, Δ.Ε. Αποδοτίας, Τ.Κ. Γραμμενη Οξυά, Λευκά, Μανδρινή, Καλλονή, Κυδωνιά, Γρηγόρι, Ελατόβρυσης, Τερψιθέα, Κοκκινοχώρι, Ασπριά και Αμπελακιώτισσα και Δ.Ε. Πυλήνης στον Δήμο Ναυπακτίας.

Επιπλέον, εγκρίθηκε το αίτημα και κρίθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας το Δημοτικό Διαμέρισμα Πλάκας του Δήμου Καλαβρύτων στην Π.Ε. Αχαΐας, έπειτα από τα σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Όπως επεσήμανε από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, «μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, και ακολούθως τα σπίτια και οι περιουσίες των κατοίκων», ενώ να σημειωθεί πως από το πρωί τόσο ο ίδιος όσο και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών που έχουν πληγεί στην Αιτωλοακαρνανία και είναι σε συνεχή επικοινωνία από προχθές με τους Δήμους και τις αρμόδιες Υπηρεσίες και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, ώστε να παρέμβουν όπου χρειάζεται.