Skip to main content
07 01 2015 | 14:41

Ευτυχισμένα τα αμπέλια, φορτωμένα με χιόνι τα λιόδεντρα

Ευτυχισμένα τα αμπέλια, φορτωμένα με χιόνι τα λιόδεντρα

Την καλύτερή τους εποχή περνούν τα αμπέλια, αφού η χιονόπτωση τα ρίχνει σε αδράνεια και ξεκούραση, ενώ δεν φοβούνται όσα μέτρα χιόνι κι αν τα σκεπάσουν. Αντιθέτως, οι ελιές και τα ζώα στρεσάρονται επικίνδυνα, ενώ το κόστος για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες αυξάνεται κατακόρυφα με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε όλη τη χώρα.

Μεγάλη και ανυπολόγιστη είναι μέχρι στιγμής η μείωση της γαλακτοπαραγωγής, λόγω του στρες των ζώων αναπαραγωγής, ενώ άγνωστο παραμένει αν υπάρχουν σε αποκλεισμένες περιοχές της ορεινής Κρήτης νεκρά από το χιονιά ζώα.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η καταστροφή της παραγωγής ελαιοκάρπου κυρίως στις ορεινές περιοχές, από το βάρος του χιονιού στα ήδη φορτωμένα από ελαιόκαρπο ελαιόδεντρα, που προκαλεί το σπάσιμο των κλαδιών.

Συμβουλές από τους ειδικούς

Ο ερευνητής κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης λέει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη»: «Καταρχήν, ας ευχηθούμε να μην έχουμε συνέχιση αυτών των συνθηκών, για να μην έχουμε κι άλλη μείωση στην παραγωγή του γάλακτος γιατί ήδη έχουμε μεγάλη μείωση λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε τα αρνιά, γιατί είναι η περίοδος που έχουμε τις όψιμες γεννήσεις. Και καλό θα είναι να δώσουμε στα νεογέννητα αντιβίωση για να μην έχουμε απώλειες. Θέλουν ιδιαίτερη προσοχή».

Όπως εξηγεί ο γνωστός επιστήμονας, «δε χρειάζεται λαιμαργία, δε χρειάζονται αλλαγές στη θερμοκρασία μέσα στο στάβλο. Θέλει σταθερή διατροφή, θέλει βελτίωση του εσταβλισμού, όσο καλύτερα μπορούμε».

Ο κ. Στεφανάκης θεωρεί ότι ο περισσότερος κτηνοτροφικός κόσμος είχε μέχρι να ξεσπάσει η χιονοθύελλα μεριμνήσει να κατεβάσει τα ζώα του στα χαμηλά για να ξεχειμωνιάσουν. Υπήρξαν όμως και κάποιοι που αιφνιδιάστηκαν, αφού η εναλλαγή των καιρικών φαινομένων ήταν πολύ γρήγορη και απότομη.

«Οι συνθήκες που απειλούν τα αιγοπρόβατα δεν είναι τόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες όσο το ρεύμα του αέρα μέσα στο στάβλο και η βροχή. Πρέπει πάντοτε να ξέρουν οι κτηνοτρόφοι», όπως καταλήγει ο κ. Στεφανάκης, «ότι ο στάβλος θα πρέπει να έχει καλό αερισμό, αλλά να μην υπάρχουν ρεύματα και από την άλλη να κρατάμε όσο γίνεται καθαρό το χώρο των ζώων και όσο το δυνατόν τη μικρότερη δυνατή υγρασία».

Στις ελιές

Μιλώντας στη «Νέα Κρήτη», ο τεχνολόγος γεωπόνος, Άρης Κοζής έκανε την ευχή να μην έχει πέσει τόσο πολύ χιόνι στις ορεινές περιοχές που να έχει προκαλέσει σπάσιμο των κλαδιών. Ενώ σημείωσε ότι από το χιόνι, αν συνεχίσει να πέφτει για αρκετές μέρες ακόμα, μπορεί να αλλοιωθεί η ποιότητα του καρπού, αν ο καρπός σουφρώσει από την παγωνιά. «Πάντως, αν ο καρπός μαζευτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της χιονόπτωσης, θεωρώ ότι δε θα έχουμε πρόβλημα», λέει ο κ. Κοζής.

Βέβαια, ο ίδιος αναφέρεται και στη θετική πλευρά της υπόθεσης. «Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε πολύ καλά ποσοστά βροχόπτωσης. Και παράλληλα λόγω των βροχοπτώσεων έχουμε και την καλή ποιότητα του λαδιού».

Στα αμπέλια

Στο μεταξύ, στα αμπέλια κάνει πολύ καλό αυτός ο καιρός. Τα αμπέλια δεν έχουν ακόμα ανοίξει και συνεπώς το νερό μόνο καλό τους κάνει και όχι κακό, όπως τονίζουν οι αγρότες, ενώ την ίδια ώρα, θεωρείται σίγουρο ότι έχουν καταστραφεί κηπευτικές καλλιέργειες στην ύπαιθρο, από το χιόνι και την παγωνιά.

Θερμοκήπια

Οι παραγωγοί, εξαιτίας του ψύχους, καλούνται να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας των νεαρών φυτών τους στα θερμοκήπια, αλλά και σε υπαίθριες καλλιέργειες, οι οποίες ωστόσο αυτή την εποχή είναι σχετικά σε μικρές εκτάσεις.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Θάρρος» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος χρόνια ολόκληρα είναι στο πλευρό των αγροτών, αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα των χαμηλών και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, εφιστώντας την προσοχή των παραγωγών στα μέτρα προστασίας των καλλιεργειών τους και δίδοντας χρήσιμες συμβουλές για αντιπαγετική προστασία.

Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή την περίοδο και με την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έχουμε θέμα με τα θερμοκήπια, βασικά. Έχουν αρχίσει ήδη οι φυτεύσεις στις πρώιμες περιοχές, κυρίως των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων και μετά της Τερψιθέας. Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και πολύ χαμηλές και τα νεαρά φυτά, τα οποία έχουν φυτευθεί στις οριστικές τους θέσεις στα θερμοκήπια, είναι αρκετά ευαίσθητα και ευάλωτα στις χαμηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Γι’ αυτό, λοιπόν, και θα πρέπει όλοι οι παραγωγοί να ελέγχουν τα συστήματα θέρμανσης, να φροντίζουν για τη συντήρησή τους, ώστε να μην έχουμε προβλήματα, να τα προμηθεύουν κανονικότατα με πρώτη ύλη – βιομάζα και να μην αφήνουν τη θερμοκρασία, σε καμία περίπτωση, να πέφτει κάτω από 12 με 14 βαθμούς Κελσίου το βράδυ. Διότι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, μεταξύ μέρας και νύχτας, σοκάρει τα φυτά, τα στρεσάρει, δημιουργεί προβλήματα και έτσι έχουμε προβλήματα στην κανονική ανάπτυξη και στο σωστό ξεκίνημα των φυτών.

Όπου, όμως, δεν υπάρχουν συστήματα θέρμανσης, θα πρέπει, οι παραγωγοί, να βάλουν δεύτερη κάλυψη για να προστατεύσουν τα νεαρά φυτά. Αυτό, βέβαια, σημαίνει μια επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής, αλλά είναι αναγκαία για να μπορέσουμε, τουλάχιστον, να παρέχομε αντιπαγετική προστασία, διότι οι θερμοκρασίες που επικρατούν δεν είναι οι ενδεδειγμένες για την ανάπτυξη των φυτών. Σε ορισμένες, δε, περιπτώσεις, σε ορισμένες περιοχές, χρειάζεται προσοχή στις όχι πολύ καλές και παλιές κατασκευές.

Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί μας θα πρέπει να φροντίζουν για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και σωστών καλλιεργητικών πρακτικών. Να στεγανοποιήσουν τα θερμοκήπια, να εγκαταστήσουν προθαλάμους, όπου δεν υπάρχουν, και να γίνεται έλεγχος καθημερινά – πρωί και βράδυ – στα συστήματα αυτοματισμού που διαθέτουν οι θερμοκηπιακές μονάδες της περιοχής. Έτσι, θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό ξεκίνημα για την περιοχή».

Αναφερόμενος στα φυλλώδη λαχανικά, επισήμανε: «Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις καλλιέργειες των φυλλωδών λαχανικών, παρακολουθώντας και προστατεύοντάς τα με αντιπαγετική προστασία για θερμοκρασίες που διαμορφώνονται σε χαμηλά και πολύ χαμηλά επίπεδα».