Skip to main content
25 01 2016 | 15:26

Εξαντλητικό διάλογο με τους αγρότες πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ταε-κβο-ντο

Εξαντλητικό διάλογο με τους αγρότες πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ταε-κβο-ντο

Σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του αφιέρωσε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους αγρότες από το Ταε-κβο-ντο υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα κάνει εξαντλητικό διάλογο μαζί τους τηρώντας «στάση κοινωνικής δικαιοσύνης».

Μίλησε για έντιμο διάλογο, ενώ άφησε αιχμές για αγροτοσυνδικαλιστές «που ήταν με το “Ναι” στο δημοψήφισμα να εμφανίζονται βασιλικότερες του βασιλέως», ενώ ονομάτισε τα στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Κάλεσε τους αγρότες να μην πιστεύουν δημοσιεύματα για το φορολογικό ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι στα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση.

Εξήγησε ότι με τις «αναγκαίες αλλαγές που επέρχονται, σε ότι αφορά τις συντάξεις των αγροτών, με την Εθνική σύνταξη σχεδόν διπλασιάζονται οι συντάξεις του μεγαλύτερου μέρους του αγροτικού κόσμου».

«Σε κάθε περίπτωση όμως και σε αυτό το ζήτημα είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις και να βρούμε λύσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας εκ νέου άνοιγμα στους αγρότες, ενόψει και της συνάντησης μαζί τους τις επόμενες ημέρες.

«Ξέρω πολύ καλά ότι στις κινητοποιήσεις των αγροτών υπάρχουν αγρότες που παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ενισχύσεις και αγρότες που αυτά που παίρνουν είναι λιγότερα από τα έξοδά τους. Αυτούς θέλουμε να προστατεύσουμε» τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και διάλογο, αλλά πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και αυτό «το γνωρίζουν όλοι».

Το απόσπασμα της ομιλίας του αλέξη τσίπρα για τα αγροτικά θέματα

"Ο στόχος μας είναι η δίκαιη διανομή των βαρών και η αναδιανομή του πλούτου.

Την ίδια στάση, στάση κοινωνικής δικαιοσύνης, θα τηρήσουμε και απέναντι στους αγρότες.

Θέλουμε να κάνουμε έναν ουσιαστικό και εξαντλητικό διάλογο μαζί τους.

Διάλογο όμως έντιμο και ειλικρινή με τους εκπροσώπους τους που θα αντανακλούν αντιπροσωπευτικά τις αγωνίες και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Διότι δεν γίνεται κάποιοι από αυτούς που έκαναν καμπάνια για το Ναι στον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται τώρα ως επαναστάτες.

Είμαστε λοιπόν έτοιμοι για έναν ουσιαστικό διάλογο.

Πάνω στα πραγματικά και ανοιχτά προβλήματα.

Και το ξεκαθαρίζω: πολλά ακούγονται για το φορολογικό. Καλό θα είναι να μην πιστεύει κανείς σε δημοσιεύματα και ειδήσεις. Είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα και μέχρι στιγμής το φορολογικό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς. Δεν εμπεριέχεται στα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση.

Είμαστε όμως ανοιχτοί να κουβεντιάσουμε με τους αγρότες όλους εκείνους τους τρόπους για να προστατεύσουμε επί της ουσίας το εισόδημά τους και τον κόπο τους.

Για το 2016 θα ισχύσει για τους αγρότες ότι ακριβώς ίσχυσε και το 2015 στα φορολογικά ζητήματα.

Την ίδια στιγμή στο ασφαλιστικό οι αναγκαίες αλλαγές που έρχονται σε ότι αφορά τις συντάξεις των αγροτών δεν είναι, όπως λένε, τόσο αρνητικές. Με την εθνική σύνταξη σχεδόν διπλασιάζονται οι συντάξεις του μεγαλύτερου μέρους του αγροτικού κόσμου. Σε ότι αφορά δε τις ασφαλιστικές εισφορές, αυτές θα ωριμάσουν σε βάρος τετραετίας. Ενώ το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον ορισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι στο 80% του ανειδίκευτου εργάτη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, και σε αυτό το ζήτημα είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις και να βρούμε λύσεις.

Οι αγρότες όμως πρέπει να ξέρουν ένα πράγμα. Θα κάνουμε τα απάντα για να προστατεύσουμε το εισόδημά τους και να επιλύσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής υπαίθρου.

Γιατί πέραν του ασφαλιστικού δεν ακούω να γίνεται συζήτηση για αυτά τα προβλήματα.

Και αναρωτιέμαι γιατί;

Δεν έχουν ξαφνικά άλλα αιτήματα;

Και όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή έδωσε μάχες για τους αγρότες και μάλιστα κατάφερε μόλις πριν από ένα μήνα να δώσει, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, στους λογαριασμούς δικαιούχων αγροτών αποζημιώσεις ύψους 2 δις ευρώ, της περιόδου 2008- 2014, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθυστερούσαν για χρόνια.

Και επιπλέον για πρώτη φορά το καταφέραμε στην ώρα του, στο σύνολο του ποσού και χωρίς πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν πιστεύω πως αυτός είναι ο λόγος που δεν μπαίνουν άλλα αιτήματα στο τραπέζι.

Θέλω να πιστεύω σε έναν έντιμο και ειλικρινή διάλογο.

Και μπροστά μας έχουμε επίσης για την επόμενη πενταετία τη δυνατότητα να διαθέσουμε περίπου 20 δις σε πόρους στον αγροτικό πληθυσμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Πρώτον από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, που προβλέπει επενδύσεις ύψους 6 δις ευρώ

Και δεύτερον τα 14 δις των κοινοτικών ενισχύσεων.

Πείτε μου ποια άλλη κοινωνική κατηγορία στο τόπο έχει τη δυνατότητα απορρόφησης παρόμοιων πόρων στην επόμενη πενταετία.

Ωστόσο, το ζήτημα εδώ είναι αν θα είναι δίκαιη και παραγωγική η διανομή αυτών των πόρων.

Διότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι τόσα χρόνια δεν ήταν ούτε δίκαιη, ούτε παραγωγική, η διανομή των κοινοτικών πόρων.

Διότι ξέρω πολύ καλά ότι στις κινητοποιήσεις των αγροτών υπάρχουν αγρότες που παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ενισχύσεις αλλά και αγρότες που είναι η πλειοψηφία τους που παίρνουν είναι λιγότερα από τα έξοδά τους.

Ε, λοιπόν εμείς για αυτούς νοιαζόμαστε. Για τον αγροτικό κόσμο που ζει σε συνθήκες ανέχειας. Που παίρνει επιδοτήσεις μικρότερες από τα έξοδά του. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να προστατεύσουμε και με αυτό τον κόσμο θέλουμε να έρθουμε σε ουσιαστικό διάλογο και επικοινωνία.

Για αυτό και η βασική μας επιλογή είναι η δίκαιη κατανομή τόσο των πόρων όσο και των βαρών.

Η ενίσχυση της συνεργατικής λειτουργίας.

Η διαφάνεια και η δικαιοσύνη. Αλλά και ένα νέο πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς το οποίο έχει ανάγκη ο αγροτικός κόσμος για να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα."