Skip to main content
09 02 2016 | 10:10

"Εργαστήρι" στη Θεσσαλονίκη για τη σωστή διαχείριση των τροφίμων από τους καταναλωτές στις 11 Φλεβάρη

"Εργαστήρι" στη Θεσσαλονίκη για τη σωστή διαχείριση των τροφίμων από τους καταναλωτές στις 11 Φλεβάρη

H Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Fair Trade Hellas διοργανώνουν το 2ο εργαστήρι για αστικές διατροφικές πολιτικές με τίτλο: « Ένα μήλο την ημέρα... και χωρίς απώλειες!» στις 11 Φεβρουαρίου, 17:00 - 20:00, στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα εργαστήρι που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και να προτρέψει τους συμμετέχοντες να σκεφτούν θέματα αστικών διατροφικών πολιτικών- πρακτικές εφαρμογές που θα έχουν να κάνουν με την καλή διατροφή, την τοπική κατανάλωση, την πρόσβαση αλλά και τη σπατάλη της τροφής μας. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Θεσσαλονίκη να γίνει μια πιο βιώσιμη πόλη σε όρους παραγωγής και κατανάλωσης με τη στήριξη της πολιτείας.

Απώτερος στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα Διατροφικό Συμβούλιο της Πόλης, το οποίο θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει μια αποτελεσματική Αστική Διατροφική της πόλης και αποτελεί τη συνέχεια προηγούμενων δράσεων που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο (Παγκόσμιο Γεύμα και 1ο εργαστήρι).

Η δράση πραγματοποιείται στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού έργου Food Smart Cities for Development στο οποίο συμμετέχουν 12 πόλεις και αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου των πόλεων στην αλλαγή της αστικής παραγωγής τροφίμων και του καταναλωτικού προτύπου, προωθώντας ανθεκτικά και δίκαια τοπικά συστήματα τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα: http://fairtrade.gr/ https://www.facebook.com/FairTradeHellas/

Γενικο πλαίσιο

Είναι γεγονός ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών είναι επισφαλής σε ένα αγροδιατροφικό σύστημα απρόσωπο και παγκοσμιοποιημένο όπως το σημερινό. Τα συνεχόμενα διατροφικά σκάνδαλα, η συζήτηση για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, τα αυξημένα χιλιόμετρα (τροφομίλια-food miles) που διανύουν τα τρόφιμα, η συνεχής υποβάθμιση του περβάλλοντος από την εντατικοποίηση στην παραγωγική διαδικασία και το παραγωγιστικό μοντέλο της γεωργίας (με αυξημένη χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων κλπ), με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, η πείνα από τη μιά και τα αυξανόμενα ποσοστά της παχυσαρκίας από την άλλη, εγείρουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη σχέση μας με τα τρόφιμα. Είναι άμεση ανάγκη η πόλη της Θεσσαλονίκης να γίνει πιο βιώσιμη σε όρους παραγωγής και κατανάλωσης με τη στήριξη των τοπικών αρχών και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Συνοδευτικά αρχεία

Image icon Το πρόγραμμα