Skip to main content
16 06 2016 | 16:17

"Έπεσαν κεφάλια" στον ΟΠΕΚΕΠΕ - παραιτήθηκε ο Μωυσίδης, πρόεδρος ο Καπρέλης

"Έπεσαν κεφάλια" στον ΟΠΕΚΕΠΕ - παραιτήθηκε ο Μωυσίδης,  πρόεδρος ο Καπρέλης

(Upd: 17 Ιουνίου)

Ανακοινώθηκαν από το ΥΠΑΑΤ οι αλλαγές στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχαν διαρρεύσει χθες. Συγκεκριμένα, πρόεδρος αναλαμβάνει ο Θανάσης Καπρέλης (που ήταν μέχρι τώρα διευθύνων σύμβουλος στον ΕΛΓΟ, όπου στη θέση του τοποθετείται ο Θανάσης Βλάχος), πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο Γιώργος Αποστολάκης (που ήταν δεύτερος αντιπρόεδρος)' δεύτερος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο Γεώργιος Κέδρος και Γενικός Διευθυντής ο Γιάννης Καρυώτης (που ήταν πρώτος αντιπρόεδρος).

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ευχαριστησε τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αντώνη Μωυσίδη και τον πρώην Γενικό Διευθυντή Ιωάννη Καρυώτη για την μέχρι τώρα συνεργασία τους.

Στο χθεσινό του ρεπορτάζ το agro 24 ´εγραφε:

Αλλαγές επέρχονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποβάλλει την παραίτησή τους, μετά από απαίτηση του Υπουργού Γεωργίας ο πρόεδρος Αντώνης Μωυσίδης και οι αντιπρόεδροι Καργιώτης και Αποστολάκης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόεδρος θα τοποθετηθεί ο Θανάσης Καπρέλης που ήταν μέχρι τώρα στον ΕΛΓΟ ενώ ο Γιώργος Αποστολάκης θα τοποθετηθεί εκ νέου σε θέση ευθύνης στον Οργανισμό.

Η επιστολή του κ. Μωυσίδη προς τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:

Αγαπητές/οί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνω ότι από χθες έχω καταθέσει εγγράφως την παραίτησή μου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου, κι εντός των προσεχών ημερών αναμένεται ο ορισμός του νέου Προέδρου του Οργανισμού.

Πρώτα απ’όλα και πάνω απ’όλα, νιώθω πραγματικά την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη της προσπάθειας που καταβάλλαμε στο διάστημα αυτό και μάλιστα μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που σας γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί σας. Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές δημόσια, ο Οργανισμός απαρτίζεται από ικανότατα στελέχη υψηλού επιπέδου προσόντων, τα οποία ασκούν τα καθήκοντά τους με επιτυχία, ζήλο και πολλές φορές αυταπάρνηση.

Θεωρώ ότι υπηρέτησα τον Οργανισμό με συνέπεια και σεβασμό στην αξιοπιστία του και πάντα με γνώμονα την επιτακτική ανάγκη τήρησης της σχετικής Κοινοτικής & Εθνικής Νομοθεσίας, ώστε να διασφαλίζεται στο έπακρον το δημόσιο συμφέρον.

Σας εύχομαι να έχετε υγεία και κάθε επιτυχία σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Αντώνιος Μωυσίδης

Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ

Νωρίτερα, δημοσίευμα του neakriti.gr ανέφερε τα εξής:

Την παραίτησή τους την Τετάρτη, που φαίνεται να ζήτησε προσωπικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, υπέβαλαν ο Αντώνης Μωυσίδης και ο Γιάννης Καργιώτης από τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ αντίστοιχα.

Δε φαίνεται η παραίτηση αυτή (προφανώς αντικατάσταση) να είναι… και τόσο άσχετη με το μπάχαλο που επικρατεί φέτος στον τομέα των αγροτικών επιδοτήσεων όπως έχει γράψει το neakriti.gr, καθώς χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι σε ολόκληρη τη χώρα κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά τις επιδοτήσεις τους μέχρι και το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, την παραίτηση εντός ή εκτός εισαγωγικών των δύο επικεφαλής του αρμόδιου για τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους αγρότες, φορέα, ανακοίνωση σε βουλευτές μέσα στη βουλή ο ίδιος ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

Παραμένει ο Ηρακλειώτης Γιώργος Αποστολάκης

Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ηρακλειώτης που είναι ο δεύτερος αντιπρόεδρος του φορέα, Γιώργος Αποστολάκης, παραμένει στο πόστο του, χωρίς παράλληλα να έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των αντικαταστατών των δύο στελεχών.

Αντιδράσεις για τα πρωτοφανή λάθη

Εξάλλου την παραίτηση του προεδρείου του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητούσαν τις τελευταίες ημέρες ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη, που βαρέθηκαν να βρίσκονται εν μέσω πυρών από κόσμο της υπαίθρου για απίστευτα και πρωτοφανή λάθη που έχουν κυριολεκτικά τινάξει στον αέρα τις ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της νέας ΚΑΠ.

Μία άλλη εξέλιξη με ενδιαφέρον και σαφώς θετική, είναι η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να παρατείνει την προθεσμία μεταβίβασης των δικαιωμάτων για δεκαπέντε ημέρες ακόμα, δηλαδή ως τις 30 Ιουνίου.

Λήγει η προθεσμία για τα δικαιώματα

Ωστόσο δεν έγινε το ίδιο και με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και έτσι την Τετάρτη 15 Ιουνίου και συγκεκριμένα στις 12 τα μεσάνυχτα έληξε οριστικά και αμετάκλητα η σχετική προθεσμία που αποτελεί άλλωστε παράταση που είχε δοθεί σε αυτή τη διαδικασία μετά τις 16 Μαΐου, οπότε και είχε λήξει η πρώτη προθεσμία βάσει του Κοινοτικού Κανονισμού.

Κι ενώ είναι θετικό το γεγονός της παράτασης ως προς τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων δεν ισχύει το ίδιο και για την ενεργοποίηση που τουλάχιστον 280.000 κόσμου σε ολόκληρη τη χώρα δεν πρόλαβε να κάνει και έτσι από την Πέμπτη οι ενεργοποιήσεις αυτές θα γίνονται με ποινή 3% επί της βασικής ενίσχυσης και 1% επί του "πρασινίσματος" για κάθε μέρα καθυστέρησης.

Να αναφέρουμε πάντως, ότι η Ένωση Ηρακλείου, πρόλαβε και ενεργοποίησε το 100% των αιτήσεων των παραγωγών της, σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα κ. Ανδρέα Στρατάκη. Ο συνεταιριστής μας είπε επίσης ότι οι παραγωγοί εκείνοι που πρόλαβαν μέχρι και την Τετάρτη ή που θα προλάβουν στη διάρκεια της ημέρας, να καταθέσουν τα εκκαθαριστικά τους και να υπογράψουν την αίτησή τους, παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου και δε θα έχουν κανένα πρόβλημα. Αλλά οι υπόλοιποι χάνουν το δικαίωμα αυτό και θα ενεργοποιήσουν μόνο με ποινές.

Πηγή: Χριστόφορος Παπαδάκης, neakriti.gr