Skip to main content
07 11 2019 | 12:20

Επανέλαβε από την Καλαμάτα τις θέσεις του ο Βορίδης για ΕΛΓΑ και συνεταιρισμούς

Επανέλαβε από την Καλαμάτα τις θέσεις του ο Βορίδης για ΕΛΓΑ και συνεταιρισμούς

Στη Μεσσηνία βρέθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικηής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μετά από πρόσκληση του του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), για λογαριασμό του μέλους του στην Μεσσηνία, Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ένωση Μεσσηνίας” ενόψει την έναρξης της ελαιοσυγκομιδής. Ο κ. Βορίδης επισκέφθηκε το ελαιοτριβείο Καρούμπαλη στη Μάδαινα, τη ΣΥΚΙΚΗ, τις εγκαταστάσεις της “Ένωσης”, στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρία Κωνσταντόπουλος, ενώ το μεσημέρι στα γραφεία της “Ένωσης” έδωσε συνέντευξη Τύπου και ακολούθως συζήτησε διάφορα θέματα με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι η επίσκεψή του στη Μεσσηνία εκτός από πρακτικό είχε και συμβολικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα απεικονίζει το ενδιαφέρον του ίδιου και της κυβέρνησης να υπογραμμιστεί η σημασία του πρωτογενούς τομέα στην προσπάθεια της χώρας για την υπέρβαση της κρίσης και την ανάπτυξη.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Μεσσηνία σε αυτή την προσπάθεια έχει σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα ως παραγωγός μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου και ως τόπος παραγωγής του σύκου.

Επίσης ο κ. Βορίδης τόνισε ότι στόχος του και της κυβέρνησης είναι να γίνει ο πρωτογενής τομέας ανταγωνιστικός, με πράσινη γεωργία, με μέριμνα για το περιβάλλον, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά ταυτόχρονα και του κόστους παραγωγής, με διασφαλισμένα προϊόντα υψηλής ποιότητας.

“Καλά παραδείγματα” στη Μεσσηνία

Σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις του στη Μεσσηνία ο υπουργός χαρακτήρισε υποδειγματικό το ελαιοτριβείο Καρούμπαλη, το οποίο επισκέφθηκε στη Μάδαινα. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η συνεργασία του συνεταιρισμού “Ένωση Μεσσηνίας” με την ιδιωτική εταιρεία Κωνσταντόπουλου, η οποία διαπίστωσε ότι έχει τριπλασιάσει την παραγωγή της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμη αναφερόμενος στη ΣΥΚΙΚΗ είπε ότι “είδα έναν συνεταιρισμό ο οποίος απορροφά το σύνολο της παραγωγής και έχει αμιγώς εξωτερικό προσανατολισμό. Όλα αυτά, τόνισε ο υπουργός, είναι καλά παραδείγματα για το πως πρέπει να οργανωθεί η πρωτογενής παραγωγή και το πως θα εξασφαλίζονται καλό εισόδημα για τους παραγωγούς αλλά ταυτόχρονα και ποιοτικό τελικό προϊόν στους καταναλωτές.

Εκτός αυξημένων αμερικανικών δασμών ελαιόλαδο και ελιές

Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης είπε ότι ήταν εξαιρετικά σημαντική η επιτυχία του πρωθυπουργού και του ίδιου να εξαιρεθούν το ελληνικό ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές από τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ. “Αυτό δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για εμάς στην αμερικανική αγορά και ταυτόχρονα μία πρόκληση για το ελληνικό ελαιόλαδο, για τις ελληνικές βρώσιμες ελιές, να μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς”, είπε ο υπουργός.

Επιπλέον ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι υπάρχουν και καινούργια καλά νέα και συγκεκριμένα η εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας, που προστατεύει ορισμένες ονομασίες σημαντικών προϊόντων της χώρας, όπως η ΠΟΠ Ελιά “Καλαμάτας”.

"Τα δάση δεν είναι μπιμπελό, αλλά τμήμα της παραγωγικής διαδικασίας"

Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές εκτάσεις που στους δασικούς χάρτες είναι δασικές ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου του, αν και σχολίασε ότι “έχουμε υψηλές φιλοδοξίες” και συγκεκριμένα ότι η ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να επιστρέψει από το υπουργείο Περιβάλλοντος η Διεύθυνση Δασών. Πάντως σχολίασε ότι τα δάση στις άλλες χώρες της Ευρώπης “δεν είναι μπιμπελό αλλά τμήμα της παραγωγικής διαδικασίας, προστατεύονται αλλά δεν είναι κάτι έξω από τον κόσμο τούτο”.

Αναδιάρθρωση συκεώνων

Για το αίτημα της ΣΥΚΙΚΗΣ για την αναδιάρθωση των συκεώνων απάντησε ο υπουργός ότι αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητά του αλλά υπάρχουν διάφορα τεχνικά ζητήματα.

Για τους φόρους στον αγροτικό τομέα ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι μόλις δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος θα μειωθεί το αγροτικό πετρέλαιο, όχι, όπως τόνισε, μόνο επειδή για να μειωθεί το κόστος παραγωγής των παραγωγών αλλά γιατί αυτό το μέτρο θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.

ΕΛΓΑ και ιδιωτική ασφάλιση

Για τον ΕΛΓΑ ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι προεκλογική δέσμευση. Είπε πως αρχικά δεν υπήρχε από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες το ενδιαφέρον που ανέμενε, όμως τελευταία φαίνεται ότι αλλάζει αυτό. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ήδη έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του ένας Γαλλικός γεωργικός ασφαλιστικός συνεταιρισμός, οι μέτοχοι του οποίου είναι οι ίδιοι ασφαλισμένοι αγρότες του. Επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μια μεγάλη Γερμανική ασφαλιστική εταιρία, είπε ο υπουργός, καθώς επίσης ότι τελευταία φαίνεται πως αρχίζουν να ενδιαφέρονται και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Δακοκτονία

Σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι ήδη έχει υπογράψει τη σύμβαση για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς την επόμενη χρονιά και πως μέχρι τώρα αυτό το θέμα διεκπεραιώνεται γρήγορα και έγκαιρα.

Συνεταιρισμοί και χρέη

Σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα χρέη. Σημείωσε ότι είχε συνεργασία για το ζήτημα αυτό με τον διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και η κατεύθυνση είναι να αναδιαρθρωθούν τα χρέη όσων συνεταιρισμών μπορούν να είναι βιώσιμοι. Είπε επίσης ότι οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να έχουν μέλη παραγωγούς διαφόρων προϊόντων και παραγωγούς ομοειδών προϊόντων θα πρέπει να έχουν οι ομάδες παραγωγών. Επίσης τόνισε ότι ο νέος Νόμος θα δώσει την ευκαιρία στους συνεταιρισμούς να καθορίζουν οι ίδιοι το βασικό πλαίσιο της λειτουργίας και της δράσης τους και όχι να το καθορίζει η νομοθεσία.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ

"Την ύψιστη σημασία με την οποία αντιμετωπίζει τα σημαντικά ζητήματα των Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά και των αγροτών εν γένει είχε την ευκαιρία να επισημάνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά την επίσκεψη του στη Μεσσηνία την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019.

Ο Υπουργός είχε έναν άκρως εποικοδομητικό διάλογο με συνεταιριστές της περιοχής τους οποίους ενημέρωσε ενδελεχώς και με απόλυτη σαφήνεια για τον άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί η Κυβέρνηση στο ζήτημα των Συνεταιρισμών και τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο πλαίσιο λειτουργίας τους προκειμένου να καταστούν βιώσιμοι και να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Εξάλλου, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι εξετάζει συνεχώς και ξεχωριστά όλα τα ζητήματα του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα με σκοπό να δώσει τη βέλτιστη δυνατή λύση.

Κατά την παραμονή του στη Μεσσηνία ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το ελαιοτριβείο – τυποποιείο ΚΑΡΟΥΜΠΑΛΗΣ Α.Ε., τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σύκων και Ξηρών Καρπών «ΣΥΚΙΚΗ» καθώς επίσης και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου επεξεργασίας και τυποποίησης Ελαιολάδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» που λειτουργεί σε συνεργασία με την Κωνσταντόπουλος Α.Ε και να συζητήσει με εκπροσώπους των συνεταιρισμών, τρόπους για την ανάδειξη των προϊόντων τους στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά."

Με πληροφορίες από το kalamatajournal.gr και φωτογραφίες και βίντεο από το messinialive.gr