Skip to main content
20 08 2019 | 06:58

Έντονος προβληματισμός για το μέλλον της ΕΒΖ και της τευτλοκαλλιέργειας

Έντονος προβληματισμός για το μέλλον της ΕΒΖ και της τευτλοκαλλιέργειας

Η απορρόφηση της φετινής παραγωγής και η καταβολή των σχετικών ενισχύσεων , αποτελούν τα δύο βασικά ζητήματα των τευτλοπαραγωγών των νομών Έβρου και Ροδόπης, όπως αυτά καταγράφηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, στο Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας και τα τρέχοντα προβλήματα των παραγωγών.

«Τα έξοδα για εμάς, μέχρι το πέρας της συγκομιδής, αγγίζουν τα 250 ευρώ ανά στρέμμα» τόνισαν οι τευτλοπαραγωγοί ζητώντας την παρέμβαση «θεσμικών –και ιδίως των βουλευτών- έτσι ώστε τα αιτήματά μας να φθάσουν τάχιστα στα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα μείζονα προβλήματα που αναδείχθηκαν στη φετινή καλλιεργητική περίοδο».

«Είμαστε στο σύνολό μας εξαιρετικά προβληματισμένοι, αναφορικά με το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αλλά και με την επόμενη μέρα του Εργοστασίου της Ορεστιάδας.

Εξακολουθούμε να αγωνιούμε για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, συνολικά. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε κάθε προσπάθεια ή σχέδιο εξυγίανσής της, αρκεί να μη περιλαμβάνει κλείσιμο των μονάδων ή παύση της καλλιέργειας για οποιαδήποτε χρονική περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην τρέχουσα περίοδο καλλιεργήθηκαν περίπου 3.500 στρέμματα τεύτλων σε Έβρο και Ροδόπη, με τον αριθμό να αγγίζει τις 17.000 πανελλαδικά, σε σύνολο 600 περίπου παραγωγών σε όλη τη χώρα» τονίζουν οι τευτλοπαραγωγοί.

Σημειώνεται πως στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (Ε.Β.Ζ.), εκπρόσωποι θεσμών και φορέων, οι βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Σταύρος Κελέτσης, και εκπρόσωπος του Χρήστου Δερμεντζόπουλου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κώστας Βενετίδης και ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης.

Στα δικαστήρια για το "λουκέτο" στην ΕΒΖ

Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τις 22 Ιουλίου, με εννιά παρεμβάσεις κατά και μια υπέρ συζητήθηκε δικαστικά η συμφωνία εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για ένταξη στις προβλέψεις του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα

Πρόκειται για το plan b που προβλέπει ότι την ΕΒΖ την αναλαμβάνει η τράπεζα Πειραιώς (που είναι κύριος πιστωτής), κλείνουν τα εργοστάσια της Ελλάδας για 2-3 χρόνια και διατηρείται τη δραστηριότητα παραγωγής ζάχαρης μόνο στη Σερβία, με προοπτική την εξυγίανση και την επαναφορά της τευτλοπαραγωγής εν ευθέτω χρόνο. Κατά του σχεδίου τάχθηκαν μεταξύ άλλων η ΔΕΠΑ (στην οποία οι οφειλές φτάνουν τα 15 εκατ.), η ΔΕΗ, ο ΕΦΚΑ, οι εργαζόμενοι που διεκδικούν αποζημιώσεις, η πλευρά του επενδυτή Λούκας Φέκερ που υποστήριξε ότι η πρόταση εξαγοράς της εταιρείας εξακολουθεί να υφίσταται και οι τευτλοπαραγωγοί.

Οι τελευταίοι δημιούργησαν και μια κάποια ένταση φωνάζοντας ότι 700 παραγωγοί μένουν ξεκρέμαστοι.

Σημειώνεται ότι, παρά τα οξυμένα προβλήματα, οι παραγωγοί πείστηκαν από την προηγουμένη κυβέρνηση και έσπειραν 17.000 στρέμματα τεύτλα ως μια τελευταία προσπάθεια να λειτουργήσει η εταιρεία. Πλέον όχι μόνο δεν θα έχουν που να πουλήσουν την παραγωγή τους, χάνοντας τα χρήματα που ξόδεψαν για να φυτέψουν, άλλα χάνουν και τις κοινοτικές ενισχύσεις (60€/στρ. για τα ιστορικά δικαιώματα και 80€/στρ. για τη συνδεδεμένη).

Σύμφωνα με ομάδα τευτλοπαραγωγών που συνεργάζονται με τον κ. Φέκερ, μέχρι και τις αρχές Ιουλίου η Πειραιώς (που είναι ο κύριος πιστωτής στην ΕΒΖ) έδινε διαβεβαιώσεις στον επενδυτή ότι ο φάκελος του είναι εντάξει, άλλα δυο μέρες πριν τις εκλογές ανέκρουσε πρύμναν.

Οι τευτλοπαραγωγοί, πλέον, ζητούν πολιτική παρέμβαση ώστε να λειτουργήσουν τα εργοστάσια της ΕΒΖ τον Σεπτέμβριο και να συγκομιστεί η φετινή παραγωγή.