Skip to main content
19 06 2019 | 09:38

Έντεκα θετικά επιχειρηματικά παραδείγματα προβλήθηκαν στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Έντεκα θετικά επιχειρηματικά παραδείγματα προβλήθηκαν στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας θα επιτευχθεί μόνο με θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, περισσότερες επενδύσεις, ανταγωνιστική φορολογία στην εργασία και στην παραγωγή, ψηφιοποίηση της οικονομίας και του κράτους, παιδεία, κράτος δικαίου, κοινωνική συνοχή και εθνική συνεννόηση, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, Τρίτη 18 Ιουνίου, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην απογευματινή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου.

Στο πλαίσιο συζήτησης με τους Θεοδόση Π. Τάσιο, ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ και Μαρία Κοκάλα, τελειόφοιτο Λυκείου, υπότροφο του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι «για να ξεκολλήσουμε από τις θέσεις των ουραγών στις διεθνείς αξιολογήσεις, και για να σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε στην αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα διαχρονικά μας προβλήματα».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της BUSINESSEUROPE, κ. Pierre Gattaz, ο οποίος σημείωσε το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ενώ περιέλαβε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το υψηλό χρέος, το brain drain και το χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων. Ο ίδιος παρουσίασε τέσσερις προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία:

Πρώτον, την ανάγκη να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική δυναμική και μετά τις εκλογές του Ιουλίου με μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους.

Δεύτερον, η Ελλάδα να εστιάσει στο να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών, όπως είπε, οι πιθανοί επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες όπως για παράδειγμα, η έλλειψη ασφάλειας δικαίου και γραφειοκρατικά εμπόδια.

Τρίτον, να συνδεθεί η μισθολογική πολιτική με την παραγωγικότητα, να αποφευχθεί η επιστροφή στις προ κρίσης πρακτικές των διαδικασιών συλλογικής διαπραγμάτευσης και να αποκεντρωθεί η συλλογική διαπραγμάτευση στο επίπεδο επιχείρησης.

Τέταρτον, η Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των συμφωνημένων δεσμεύσεων ενώπιων των εταίρων της. «Η σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη», ανέφερε ο πρόεδρος της BUSINESSEUROPE, και κατέληξε: «Όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων ετών, όταν αυτή υπάρχει, είναι δυνατοί και καλοί συμβιβασμοί που επιτρέπουν προσαρμογή των πολιτικών στις ειδικές ανάγκες της χώρας, χωρίς να απειλείται η συμμόρφωση στις υποχρεώσεις, και με ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα σήμερα απολαμβάνει τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού στην ιστορία της, κάτι που θα επιτρέψει την αποταμίευση και ανακατεύθυνση πόρων προς την πραγματική οικονομία».

Στη συνέλευση προβλήθηκαν 11 θετικά παραδείγματα από ιδιωτικές εταιρείες, δημόσιους οργανισμούς, κοινωνικές πρωτοβουλίες και πολίτες που ξεχωρίζουν όπως τόνισε ο κ. Φέσσας για τις επιδόσεις τους και στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Τάσιος σημείωσε ότι το ήθος μπορεί να παράγει πλούτο. Δεν υπάρχει, είπε οικονομική απόφαση που να μην έχει ηθικό δίλημμα. Εταιρίες ορισμένες φορές δεν πηγαίνουν καλά επειδή οι εργαζόμενοι δεν πάνε καλά και άλλες έχουν ανθίσει επειδή οι εργαζόμενοι πάνε καλά. Υποστήριξε ωστόσο ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί την αντίληψη του ρόλου των αξιών στην παραγωγή πλούτου. «Όταν λές ψέματα σε έναν λαό και του χαϊδεύεις τα αυτιά είσαι νταβατζής. Το ψέμα είναι βαθύτατα αντιλαϊκό» ανέφερε. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Τάσου Γιαννίτση λέγοντας ότι «"όλοι τον διώξαμε" για το ασφαλιστικό, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του χρέους δημιουργήθηκε από το ασφαλιστικό. Είναι μια μορφή μυωπίας να μην κοιτάμε το αύριο».

«Δεν είμαστε άγιοι, έχουμε δει παραδείγματα εταιριών που δεν παρήγαγαν πλούτο με ήθος», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. «Δεν υπάρχει χώρα που δεν υπάρχουν επιτυχημένοι απατεώνες, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα», σχολίασε ο κ. Τάσιος, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτοί δεν είναι ο κανόνας ούτε έχουν διάρκεια καθώς η κοινωνική ανοχή των απατεώνων έχει μειωθεί. «Έχουμε, είπε, προβλήματα και στην κοινωνία μας αλλά είναι ιάσιμα».

Η 18χρονη Μαρία Κοκάλα από την Πιερία, υπότροφος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων εξέφρασε την ελπίδα να ασχοληθεί με το επιχειρείν και με το επάγγελμα που θα σπουδάσει, παραμένοντας στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό. Υποστήριξε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν παράγει ήθος και προάγει την αποστήθιση, ακόμη και στην έκθεση όπου όλα έχουν τυποποιηθεί, παρ όλα αυτά από το σύστημα αυτό βγήκαν καταξιωμένοι επιστήμονες.

Τα παραδείγματα

Αναλυτικά, τα 11 θετικά παραδείγματα που προβλήθηκαν είναι τα εξής:

 1. Νίκος Μανουσέλης, Agroknow

H Agroknow, είναι μια πρωτοποριακή ελληνική εταιρεία που δείχνει το δρόμο για την αυξημένη χρήση της τεχνολογίας στην γεωργία. Από το 2008 μεγαλώνει εκμεταλλευόμενη τη δυναμική των ανοιχτών δεδομένων (δυνατότητα χρήσης, διανομής και διάθεσης δεδομένων με προϋπόθεση την αναφορά των δημιουργών τους). Η εταιρεία αξιοποιεί και συνθέτει δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες ώστε η βιομηχανία τροφίμων να έχει πλήρη εικόνα για παράγοντες όπως η παραγωγικότητα μία περιοχής, καθώς και για κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια των καλλιεργειών και την ασφάλεια των τροφίμων. Αναλαμβάνει την εκτέλεση έργων για διεθνείς πελάτες όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων. Η Agroknow υποστήριξε και βελτίωσε τη μεγάλη μηχανή αναζήτησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO), μέσω της οποίας ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν πληροφορίες για περισσότερες από 11 εκατ. δημοσιεύσεις με αντικείμενο τον αγροδιατροφικό τομέα.

 1. Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ, Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

H Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ ιδρύθηκε το 1922 στη Θεσσαλονίκη. Κατασκευάζει, διασκευάζει, διανέμει και υποστηρίζει μεγάλο εύρος προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας (αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, γεννήτριες, κινητήρες diesel, σκάφη, εξωλέμβιες μηχανές, αγροτικά, χωματουργικά και βιομηχανικά μηχανήματα, μπαταρίες, λιπαντικά και ελαστικά). Η Εταιρία εφαρμόζει τόσο τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης κυρίως μέσω της υιοθέτησης κανόνων όπως αυτές ορίζονται από την σχετική νομοθεσία, Ν. 3016/2002, 3693/2008, 3884/2010 αλλά και πρακτικές πέραν αυτών που προβλέπονται από τον νόμο, λαμβάνοντας υπόψη και τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Σ.Ε.Β.

 1. Γιάννης Πολυχρονόπουλος, Polyeco

Eλληνικός διεθνής όμιλος που συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Αναλαμβάνει συμβόλαια από όλους τους συνεργαζόμενους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μετά τη συγχώνευση των διεθνών δραστηριοτήτων της Lamor, με την Polyeco, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα της θαλάσσιας αντιρρύπανσης και των field services

 1. Δημήτρης Μανώσης, Πρόεδρος, Ομάδα Παραγωγών Ζευς στην Πιερία

Νέος συνεταιρισμός με 350 μέλη-παραγωγούς. Είναι κερδοφόρος (~1 εκ. ευρώ προ φόρων), με 12 εκ. ευρώ τζίρο, ενώ υλοποιεί και επενδυτικό πρόγραμμα 4,5 εκ. ευρώ έως το 2022 για ανανέωση μηχανολογικού εξοπλισμού, και ρυθμό ανάπτυξης 60% μέσα στην κρίση. Παράγει και εξάγει σε μεγάλες αγορές (ΗΠΑ, Κίνα, ΗΒ, ΗΑΕ, κ.α.)) ακτινίδια, δαμάσκηνα και απύρηνα σταφύλια και είναι μία από τις ελάχιστες επιχειρήσεις του είδους που επενδύουν σε έρευνα, αναπτύσσοντας σε συνεργασία με Ιταλό παραγωγό νέες ποικιλίες ακτινιδίων. Απασχολεί 80 εργαζόμενους.

 1. Νίκος Αναστασίου, Epexyl

Το όνομα του Νίκου Αναστασίου είναι «γραμμένο» σε κάθε κομμάτι ξύλου που κοσμεί το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, ενώ η εταιρεία αναπτύσσεται σε 4 ηπείρους. Ανέπτυξε μια πρωτοποριακή μέθοδο επεξεργασίας ξύλου που έδωσε τη δυνατότητα στον Ρέντζο Πιάνο να ντύσει την όπερα με ξύλινα πάνελς, νέων, ειδικών προδιαγραφών, που δεν υπήρχαν. Η Epexyl κέρδισε το έργο από πολύ μεγαλύτερες εταιρίες και ξεκίνησε μια μεγάλη συνεργασία που είχε ως αφετηρία την όπερα αλλά τελικά περιελάβανε όλα τα ξύλινα μέρη του ΚΠΙΣΝ». Από τότε, μέσα σε τρία χρόνια, η Epexyl συμμετέχει σε διεθνή projects παγκόσμιας ακτινοβολίας. Ο ξυλουργός από το Μενίδι, ο οποίος κληρονόμησε την βιοτεχνία του μαραγκού πατέρα του, ζει σήμερα ανάμεσα σε Παρίσι και Μανχάταν, επιβλέποντας έργα όπως το Hudson Yards, προϋπολογισμού 25 δισ. δολαρίων, πολλά έργα του Ρέντζο Πιάνο, όπως το Columbia University, καθώς και τις νέες Όπερες του Mumbai στην Ινδία και του Ανώι στο Βιετνάμ, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ταϊπέι, αλλά και την υπεράκτια επέκταση του Μονακό.

 1. Σπύρος Μαγιάτης & Νίκος Μωραϊτάκης Workable

Η εταιρεία Workable παράγει λογισμικό το οποίο διευκολύνει τη διαδικασία των προσλήψεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περισσότερες από 20.000 μικρομεσαίες εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της εταιρείας για να εξετάσουν περίπου 50 εκατομμύρια υποψηφίους για θέσεις εργασίας. Μεταξύ των εργαλείων αυτών είναι το PeopleSearch, που επιτρέπει σε εργοδότες να σαρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια προφίλ υποψηφίων στο Διαδίκτυο ανάλογα με τις δεξιότητες που αναζητούν. Ο τζίρος της 11πλασιάστηκε μέσα σε 4 χρόνια από 1,5 σε 15 εκ. ευρώ και αναμένεται να φτάσει στα 50 εκ. ευρώ το 2020 ενώ έχει αντλήσει κεφάλαια από το Openfund II και άλλα επενδυτικά κεφάλαια. Συμπεριλαμβανομένων των νέων πόρων, η Workable έχει αντλήσει συνολικά 84 εκατ. δολάρια από την αγορά. Η εταιρεία μεγαλώνει διαρκώς και επενδύει σε έρευνα, ανάπτυξη και τεχνολογίες αιχμής αλλά και στους ανθρώπους της. Το 64% των διοικητικών θέσεων πληρούται από άτομα κάτω των 40 ετών, ενώ η εταιρεία δαπανά περίπου 500.000 δολάρια τον χρόνο για εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων της (τα περισσότερα στην Αθήνα).

 1. Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Επικεφαλής Athens Partnership

To Athens Partnership (AP) αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στην Ελλάδα μιας συνεργατικής δομής μεταξύ ιδιωτών και πολιτείας. Από το 2015, με στρατηγική καθοδήγηση από τους Bloomberg Associates και επιχορήγηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διευκολύνει συνεργασίες υψηλής απόδοσης μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ιδιωτικού τομέα. Το AP δημιουργήθηκε για τη στήριξη δημοσίων προτεραιοτήτων συμπεριλαμβανομένων της καταπολέμησης της φτώχειας, της υγείας, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης κοινοτήτων, μέσα από νέες προσεγγίσεις. Αξιοποιώντας υφιστάμενους πόρους του Δήμου Αθηναίων, το AP στήνει πιλοτικά προγράμματα, αξιολογεί την αποτελεσματικότητά τους, κα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των πετυχημένων παραδειγμάτων. Πάνω από 1εκ. κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας έχουν επωφεληθεί μέσα από 33 δημοτικές συνεργασίες, πάνω από 300 ΜΚΟ και επιχειρήσεις. Το έργο έχει πλέον απήχηση και εκτός Αθήνας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Το 60% των προγραμμάτων της νικηφόρας πρότασης της Αθήνας για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας 2018 ήταν του AP.

 1. Αργύρης Τζικόπουλος, Γενικός Διευθυντής, ΣΕΝ Junior Achievement Greece

Tο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με διαρκές όραμα να βοηθήσει τους νέους να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας μέσω των παγκόσμιων προγραμμάτων βιωματικής και συνεργατικής μάθησης. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005 ως μέλος του Junior Achievement Worldwide. Τα εκπαιδευτικά προγράμματά του JA εστιάζουν στην εισαγωγή των παιδιών από τη σχολική κιόλας ηλικία στις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας, με απλουστευμένο τρόπο και μέσα από μια βιωματική μαθησιακή διαδικασία, προετοιμάζοντας την είσοδό τους στον σύγχρονο παγκόσμιο επιχειρηματικό και οικονομικό στίβο. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και ενισχύουν τις δεξιότητές τους. Κάθε χρόνο συμμετέχουν περίπου 10.000 μαθητές και μαθήτριες από περισσότερα από 100 σχολεία σε όλη τη χώρα. Τα προγράμματα του οργανισμού Junior Achievement έχουν αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η «Καλύτερη Εφαρμογή Πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά την επιχειρηματικότητα».

 1. Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, Διευθυντής, Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, Μάνης

Ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός της Ευρώπης για το 2019. Του απονέμεται τον Ιούνιο μια κορυφαία διάκριση, το WONCA Europe Excellence in Health Care, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες του ιδίου και του προσωπικού του Κέντρου

 1. Στέφανος Τραχανάς, Διευθυντής Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (απολογισμός εδώ)

Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, ιδρύθηκε το 2015 ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και δωρεάν προσφορά στους φοιτητές, τους επαγγελματίες επιστήμονες και το ευρύτερο κοινό, διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων. Την τριετία λειτουργίας του, 31.000 άνθρωποι το παρακολούθησαν επιτυχώς. Το ΠΕΚ, μια εθνική εστία διαδικτυακών μαθημάτων, θα παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και θα προσπαθεί να συμβαδίζει με αυτές. Η υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπήρξε καταλυτική. Τα διαδικτυακά μαθήματα χρήζουν μιας νέας εκδοχής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων (πχ. πολυμεσικά ή διαδραστικά βιβλία) και απαιτούν έναν ειδικευμένο φορέα με ακόμα υψηλότερο επίπεδο επαγγελματισμού και εμπειρογνωμοσύνης από ό,τι στο παραδοσιακό έντυπο βιβλίο. Το Mathesis αποτελεί την επέκταση των ΠΕΚ στον χώρο των Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων. Η ποιότητα των μαθημάτων αποτελεί μια θεμελιώδη επιλογή, που δίνει περιεχόμενο στην ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και στην κατάργηση των κοινωνικών φραγμών στη μάθηση.

 1. Πάτερ Αντώνιος, Κιβωτός του Κόσμου https://www.kivotostoukosmou.org/el/kivotos-tou-kosmou/pater-antonios

Δεν είχα κάποιο σχέδιο όταν ξεκίνησα… το ένα έφερε το άλλο. Τα παιδιά ήταν άρρωστα. Και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα μαγειρευτό φαγητό στη μία γωνία και στην άλλη γωνία να τους μαθαίνουμε γράμματα. Μετά ήρθαν οι άστεγοι, βάλαμε κρεβάτια. Μετά φτιάξαμε λουτρά για να πλένονται τα παιδιά και το ένα έφερε το άλλο, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, με τη μία ανάγκη να γεννά την επόμενη.» Η αγκαλιά της «Κιβωτού» δέχεται όλους όσους έχουν την ανάγκη της ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία. Για τον πατέρα Αντώνιο, η υποστήριξη των μεταναστών συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας για όλους Βέβαια, το τελευταίο διάστημα τα Ελληνόπουλα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών και των οικογενειών.