Skip to main content
19 03 2015 | 09:56

Ενιαίος φορέας θα συσταθεί για τη διαχείριση της πεδιάδας των Τεναγών

Ενιαίος φορέας θα συσταθεί για τη διαχείριση της πεδιάδας των Τεναγών

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα για τα πλημμυρικά φαινόμενα στα Τενάγη των Φιλίππων όλοι οι συμμετέχοντες της συνεδρίασης αποφάσισαν τη δημιουργία ένος διαχειριστικού φορέα όπου θα συμμετέχουν όλοι οι παρατενάγιοι δήμοι και οι δύο περιφερειακές ενότητες Καβάλας και Δράμας.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τα Τενάγη Φιλίππων για έναν ακόμη χειμώνα ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης φορέων από τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Δράμας και Σερρών, που συγκάλεσε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα το ύψος της βροχής ήταν αυξημένο κατά 71% περισσότερο, σε σχέση με το 2014, αλλά και ότι θα δοθούν από την Περιφέρεια 12 φορές περισσότερα χρήματα, ενώ διερωτήθηκε εφόσον δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης των Τεναγών και των υδάτων, από πού θα χρηματοδοτηθεί. Οι Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Γ. Πασχαλίδης αναφέρθηκαν στα κονδύλια, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που υπάρχουν στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, τα οποία ήρθε η ώρα να εκταμιευθούν.

Το ιστορικό των συσκέψεων

Το μείζον πρόβλημα των Τενάγων είχε απασχολήσει την έκτατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Μαρτίου, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Ο πρόεδρος των αγροτών, Θέμης Καλπακίδης, εξήγησε ότι καταβάλλονται διαδοχικά προσπάθειες, αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν έχει δοθεί οριστική λύση. Οι παρεμβάσεις γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μην αντιμετωπίζεται συνολικά.

Ο κάμπος δέχεται διαρκώς νερά που στραγγίζουν από τα γύρω υψώματα κι άρα απαιτούνται περιφερειακά έργα που θα ανακόπτουν τη ροή των νερών προς την κεντρική τάφρο. Αμέτρητες επισκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί σε υπουργικά γραφεία για το θέμα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα. Υπάρχει δυνατότητα εκπόνησης μελέτης και δρομολόγησης έργων για τη σταδιακή λύση φαίνεται όμως ότι επικρατεί σύγχυση αναφορικά με το πώς και από ποιους θα χρηματοδοτηθούν οι εργασίες.

Οι αγρότες έχουν κάνει τις δικές τους κινήσεις κι έχουν εντοπίσει ενέργειες που μπορούν να προγραμματισθούν, άρα είναι σε θέση να κατευθύνουν τους φορείς προς την ορθή κατεύθυνση. Έως και απαξίωση της περιοχής και του θέματος έχουν διαπιστώσει οι αγρότες γι’ αυτό και την Παρασκευή αναρωτήθηκαν εάν πραγματικά υπάρχει η βούληση για την οριστική λύση.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής παραβρέθηκε και ο πρώην δήμαρχος Φιλίππων Λευτέρης Κωταΐδης, που επεσήμανε ότι πρωτίστως θα πρέπει να γίνει κατανοητό το πρόβλημα ώστε έπειτα να εξευρεθεί η λύση του. Επίσης, τόνισε ότι απαιτείται συντονισμός δήμων, αντιπεριφερειών, περιφερειών, διαφορετικά τα έργα κάποιου θα ακυρώνουν τις εργασίες του προηγούμενου. Ο κ.Κωταϊδης πρότεινε την ανάληψη του καθήκοντος από κάποιο άτομο που θα είναι διαρκώς ενημερωμένο για όλες τις νέες εξελίξεις, ώστε με τη σειρά του να ενημερώνει και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η άποψη των γεωτεχνικών και των μηχανικών

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ζαφείρης Μυστακίδης, που θύμισε ότι στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών της προεδρίας του αμέτρητες ήταν οι θεματικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για τα Τενάγη. Επίσης, πρότεινε την άσκηση πολιτικής πίεσης στην περιφέρεια και στα υπουργεία για τη σύσταση ενός αρμόδιου φορέα, καθώς δεν αρκούν μεμονωμένες ενέργειες.

Όλο το αποστραγγιστικό δίκτυο λειτουργεί βάσει υψομετρικής διαφοράς, εξήγησε ο κ. Μυστακίδης. Έως το 2020 υπολογίζεται ότι η απώλεια εισοδήματος θα ανέλθει σε εκατομμύρια ευρώ λόγω των πλημμυρών, σύμφωνα με προμελέτη που είχε εκπονηθεί το 2014. Επομένως, επιβεβλημένη είναι η ανάγκη για άμεσες ενέργειες που όμως θα βασίζονται στο συντονισμό όσων περιοχών πλήττονται από το πρόβλημα.

Εκ μέρους του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μίλησε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Κυριαζίδης, που ομολόγησε ότι ο φορέας δε διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις για το θέμα των Τεναγών. Και ο ίδιος με τη σειρά του τόνισε την σημασία της ίδρυσης ενός φορέα διαχείρισης αποκλειστικά για τα Τενάγη και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων. Η τελευταία μελέτη είχε εκπονηθεί το 2001 από τον κ. Πανώρα κι έκτοτε οι συνθήκες έχουν αλλάξει ραγδαία, επομένως πρέπει να υπάρξει κι επικαιροποίηση των στοιχείων.

Τι πρέπει να γίνει

«Την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το μεγάλο πρόβλημα με τις πλημμύρες στα Τενάγη των Φιλίππων, χωρίς δυστυχώς να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή συγκεκριμένη απόφαση – για ακόμη μία φορά.

Ωστόσο, οι αγρότες και οι κάτοικοι της περιοχής των Φιλίππων δεν μπορούν να περιμένουν περισσότερο. Χρειάζεται επιτέλους να εφαρμοστεί μία δέσμη μέτρων και ενεργειών που, αφενός, θα ανακουφίσουν άμεσα τις πλημμυρισμένες περιοχές, αφετέρου, θα ανοίξουν το δρόμο για να αποφασιστεί μία ολοκληρωμένη παρέμβαση.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το πρόβλημα με τις πλημμύρες στα Τενάγη δεν πρόκειται να λυθεί, αν δεν θεσμοθετηθεί ένας συστηματικός και αποτελεσματικός συντονισμός ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που βρίσκονται στους Νομούς Καβάλας, Δράμας και Σερρών. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη η τάχιστη δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Τεναγών Φιλίππων, στον οποίο θα συμμετέχουν οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Δράμας και Σερρών (με τα έμπειρα και ικανά στελέχη των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας που διαθέτουν), οι Δήμοι που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή, οι φορείς των αγροτών (ΤΟΕΒ και Αγροτικοί Σύλλογοι) και το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Μέχρι τότε, χρειάζεται να δούμε ορισμένα άμεσα μέτρα ανακούφισης των περιοχών που επλήγησαν και αποκατάστασης της λειτουργίας του συστήματος απορροής. Τέτοια θα μπορούσαν να είναι τα εξής:

  • καθαρισμός της Κεντρικής Τάφρου
  • καθαρισμός όλων των καναλιών που συμβάλλουν στην Κεντρική Τάφρο και ειδικά των τρικάναλων
  • καθαρισμός των 4 καναλιών που μπορούν να μεταφέρουν τα νερά του Ζυγάκτη ποταμού στο Κεφαλάρι και από κει να τα εκβάλλουν στη συμβολή όπου ενώνεται ο Αγγίτης ποταμός με την Κεντρική Τάφρο

Η προηγούμενη διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας είχε εγκρίνει μία εργολαβία ύψους 500.000 ευρώ, η οποία πρόσφατα συμβασιοποιήθηκε. Συνεπώς υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουν άμεσα οι καθαρισμοί. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αγρότες οφείλουν μέσω των ΤΟΕΒ να συμβάλλουν στην καλή κατάσταση των έργων υποδομής (δρόμων και καναλιών).

Παράλληλα, χρειάζεται να προχωρήσει γρήγορα ένας πλήρης επανασχεδιασμός του όλου συστήματος. Ενδεχόμενα έργα προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να είναι:

  • η κατασκευή ενός νέου καναλιού παράλληλα προς την Κεντρική Τάφρο από τη μεριά του Παγγαίου, ώστε να υπάρχει μία επιπλέον υποδομή ανακούφισης της Κεντρικής Τάφρου, που θα καταλήγει και αυτή τα νερά σε σημείο έξω από την κοιλάδα των Τεναγών
  • η λειτουργία του φράγματος της Νικήσιανης ταυτόχρονα ως αρδευτικού και ως αποστραγγιστικού με τις ανάλογες τεχνικές τροποποιήσεις, με ταυτόχρονη κατάργηση της by-pass διόδου που επιλέχθηκε ως έκτακτη λύση.

Ένα πολύ σοβαρό θέμα που χρειάζεται να εξετάσουν από κοινού όλοι οι αρμόδιοι φορείς είναι η αδυναμία του συστήματος απορροής να λειτουργήσει αποτελεσματικά λόγω των καθιζήσεων που έχουν συσσωρευτεί, με αποτέλεσμα να έχει αχρηστευτεί ο καθοριστικός ρόλος της υψομετρικής διαφοράς στη λειτουργία του συστήματος.

Επιμένουμε ότι χρειάζεται να υπάρξει άμεσα ένας συντονισμός ανάμεσα στους φορείς των τριών Νομών και προτείνουμε το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ να αναλάβει την πρωτοβουλία του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο επίπεδο των τριών Νομών Καβάλας – Δράμας – Σερρών, τόσο στο επίπεδο της αντιμετώπισης των πλημμυρών, όσο και στο επίπεδο της παρακολούθησης και της ενημέρωσης (καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι για μερικούς μήνες) σχετικά με την καθημερινή λειτουργία του συστήματος απορροής.

Όλα αυτά μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των αγροτών στα Τενάγη, την ώρα που η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ωρίμανση και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ενός έργου υποδομής που θα δώσει μία ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα των Τεναγών.

Τα Τενάγη των Φιλίππων αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της περιοχής μας, που στήριζαν και στηρίζουν την αγροτική και τη μεταποιητική δραστηριότητα του Νομού μας, ενισχύοντας το αναπτυξιακό συγκριτικό και ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, έχουμε συμπεριφερθεί με μικρόνοα αντίληψη απέναντι στην προστασία των Τεναγών, υπονομεύοντας ουσιαστικά την παραγωγική δυνατότητα των αγροτών της περιοχής. Οφείλουμε λοιπόν να προστατεύσουμε τον φυσικό αυτόν πόρο και να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε με σύνεση τα προβλήματα που απειλούν όχι μόνο την ορθή αξιοποίησή του, αλλά εν τέλει τη βιωσιμότητά του.

Στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο οι επιστημονικοί φορείς έκρουσαν και πάλι «τον κώδωνα του κινδύνου» για την παραγωγική αειφορία του τυρφώνα. Οι αυτοδιοικητικοί και κρατικοί φορείς θα ακούσουν;

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος»

Χιλιάδες στρέμματα κάτω από το νερό

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, κηρύχθηκαν από την Τρίτη 10 Μαρτίου, και μέχρι τις 30 Μαΐου, με σχετική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για θέματα προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, και ύστερα από αιτήματα και εισήγηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, πολλές περιοχές στους πέντε νομούς της περιφέρειας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ζημιές σε υποδομές λόγω της θεομηνίας κατά το διήμερο 6 και 7 Μαρτίου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας οι περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι στο Δήμο Δοξάτου και συγκεκριμένα οι κοινότητες Καλαμπακίου, Αγίας Παρασκευής, Καλαμώνα και Νεροφράκτη. Το αίτημα να ενταχθεί και η περιοχή του Δήμου Νευροκοπίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, ζητά με σχετική επιστολή του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Αργύρη Πατακάκη, ο Δήμαρχος Νευροκοπίου Βασίλης Γιαννόπουλος. Αυτό που επισημαίνει ο κύριος Γιαννόπουλος είναι πως οι ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν σημαντικά και την περιοχή Νευροκοπίου.