Skip to main content
14 11 2019 | 13:19

Ακόμα και την είσοδο ιδιωτών στην εκπαίδευση των Νέων Αγροτών εξετάζει ο Βορίδης

Ακόμα και την είσοδο ιδιωτών στην εκπαίδευση των Νέων Αγροτών εξετάζει ο Βορίδης

Μετά την ιδιωτική ασφάλιση των καλλιεργειών, τώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, τάσσεται υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών. Κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της νέας ηγεσίας του ΕΛΓΟ "Δήμητρα", ο κ. Βορίδης μίλησε για τα σχέδιά του στον τομέα της εκπαίδευσης των αγροτών: "Στην εκπαίδευση πρέπει να βάλουμε τη συζήτηση σε σωστές βάσεις και στα σωστά πεδία. Δεν είμαστε στο 1920, που δεν είχαμε γεωργική εκπαίδευση, όπως έλεγε τότε ο Ανδρέας Συγγρός. Έχουμε Πανεπιστήμια, Σχολές, το ερώτημα είναι η εκπαίδευση των γεωργών τι κενά έχει να καλύψει; Μιλάμε για δια βίου πρόσθετη εκπαίδευση; Παρέχουμε στους νέους γεωργούς εκπαίδευση; Αυτό το σχήμα είναι αποτελεσματικό; Δεν καλύπτεται από άλλους; Πρέπει να φτιάξουμε προγράμματα που να καλύψουν αυτά τα κενά."

Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, πρότεινε την κάλυψη του χαμένου εδάφους στην κατάρτιση των νέων γεωργών, που είναι υποχρέωσή τους εφόσον ενταχθούν στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (Μέτρο 6.1 του ΠΑΑ), από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Εξάλλου και ο νέος πρόεδρος, Σέρκος Χαρουτουνιάν, τόνισε, χωρίς να θέλει όπως είπε να αποδώσει ευθύνες σε νυν και πρώην διοικήσεις, ότι: "Πρέπει να εκπαιδεύσουμε 14.952 νέους αγρότες με προθεσμία τον Ιούνιο του 2020, αλλιώς θα έχουμε πολύ υψηλούς καταλογισμούς από την Ε.Ε.. Αυτή τη στιγμή έχουμε σε εξέλιξη 67 προγράμματα και στο σύνολο είναι 771. Θα πρέπει να αλλάξουμε κάποιες νομοθετικές διατάξεις που είναι τροχοπέδη από την προηγούμενη ηγεσία." Ουσιαστικά, όμως, θέτει στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ το κατεπείγον του θέματος, προκειμένου να επιτρέψει την είσοδο ιδιωτών στην αγροτική κατάρτιση.

Αλλαγή σκυτάλης στον ΕΛΓΟ

Πρώτος για τη νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" μίλησε ο κ. Βορίδης, ευχαριστώντας αρχικά τους απελθόντες επικεφαλής του οργανισμού, τον Νίκο Κατή, πρόεδρο και τον Θανάση Μπακαλέξη, διευθύνοντα σύμβουλο. Ο Υπουργός είπε: "Θέλω να ευχαριστήσω την προηγούμενη διοίκηση, ήταν άψογη η συνεργασία μας και αφήσαν ένα καλό παράδειγμα."

Μιλώντας στη συνέχεια για τον νέο πρόεδρο, τον κ. Χαρουτουνιάν, είπε ότι "ένα από τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι να υπάρξει όσμωση μεταξύ των 4 οργανισμών που συνενώθηκαν και έφτιαξαν πριν από χρόνια τον ΕΛΓΟ." Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο κ. Χαρουτουνιάν υπήρξε και παλαιότερα πρόεδρος του ΕΛΓΟ και μάλιστα στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να συνενώσει με κάποιο τρόπο το προσωπικό του οργανισμού, προς όφελος της πύκνωσης των ελέγχων στην αγορά.

Για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, είπε ένας λόγος που τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση είναι ότι και ο ίδιος είναι ερευνητής, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα που απασχολούν τον Οργανισμό.

"Η βασική ιδέα που την αναλύσαμε και με τους εργαζόμενους την Τρίτη", είπε ο κ. Βορίδης, είναι να "αποσαφηνίσουμε τους μηχανισμούς ελέγχου και τις δουλειές που έχει να κάνει ο ΕΛΓΟ, είναι ελεγκτικός, ερευνητικός και εκπαιδευτικός μηχανισμός. Να μαζευτούν οι αρμοδιότητες και να υπάρξει κατεύθυνση για το τι κάνει ο καθένας, να υπάρχει μετρήσιμο έργο και να μπορεί να αξιολογηθεί, να μην υπάρχει διάχυση και να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που θέλουμε."

Στη συνέχεια μίλησε για τους τέσσερις τομείς που δραστηριοποιείται ο ΕΛΓΟ: Εκπαίδευση (πρώην ΟΓΕΕΚΑ "Δήμητρα"), έρευνα (πρώην ΕΘΙΑΓΕ), έλεγχοι (πρώην ΕΛΟΓΑΚ και AGROCERT) και πιστοποίηση (πρώην AGROCERT).

"Η έρευνα πρέπει να καλύψει αυτό που θα έλεγα την εφαρμοσμένη έρευνα, εκεί πρέπει να κατευθυνθεί ο ΕΛΓΟ, να ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες, που ζητούνται μέσα από την ίδια παραγωγική διαδικασία. Για τις πιο θεωρητικές ερευνητικές εργασίες έχουμε το πανεπιστήμιο και πρέπει να βρεθεί η ισορροπία."

"Όσον αφορά την εκπαίδευση των νέων αγροτών", είπε "πρέπει να δούμε ποιοι συμμετέχουν, πόσοι και αφού τελειώσουν την κατάρτισή τους τι απομένει; Άρα όλο αυτό πρέπει να το βάλουμε σε μια προοπτική.

Το ίδιο πρέπει να δούμε και για τους ελέγχους. Πόσους ελέγχους κάνουμε, πόσο μας κοστίζουν, είναι σωστοί; Να γίνει αναπροσαρμογή με βάση το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που αλλάζει.

Τέλος, στον τομέα της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων, "πρέπει να δούμε ζητήματα προδιαγραφών, ΠΟΠ/ΠΓΕ, εν γένει προδιαγραφές ποιότητας των τροφίμων".

"Υπάρχουν πράγματα που προσδιορίζονται πιο άμεσα χρονικά, όπως το ευρωπαϊκό πλαίσιο", κατέληξε, "αλλά και η συναρμογή του οργανισμού, που θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και μελέτη".

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού, Νίκος Κατής, ευχαρίστησε την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για τη συνεργασία και επισήμανε ότι "στον ΕΛΓΟ "Δήμητρα" από το 2011 που ενώθηκαν οι 4 οργανισμοί δεν υπήρξε η όσμωση που αναμέναμε. Πρέπει να υπάρξει η λειτουργική και νομοθετική ενοποίηση του ΕΛΓΟ.

Ξεκινώντας από την έρευνα, συμφωνώ ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιοι είμαστε πού πάμε και ποιες είναι οι ανάγκες, ώστε να τις ικανοποιήσουμε. Πρέπει να προσθέσω όμως ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός ερευνητών. Για παράδειγμα στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δέντρων στη Νάουσα υπάρχουν μόνο τρία άτομα, που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της σύγχρονης δενδροκομίας.

Σε ότι αφορά τα πανεπιστήμια υπάρχει μια όσμωση σε κοινά ερευνητικά προγράμματα τόσο εθνικά όσο και ευρωπαϊκά. Πρέπει να γίνει δουλειά για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Όσον αφορά τους ελέγχους κάναμε μια προσπάθεια, έτσι ώστε οι έλεγχοι να γίνονται όσο πιο εντατικά και αποτελεσματικά. Γίνανε έλεγχοι εκεί που υπήρχαν προβλήματα και χρειαζόταν και σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς. Αποτέλεσμα ήταν και κυρώσεις σε ορισμένες επιχειρήσεις, αλλά και ανάκληση της άδειας ενός τυροκομείου. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η φέτα είναι ένα εθνικό προϊόν.

Για την εκπαίδευση, θα πούμε ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση οι γεωργικοί σύμβουλοι να έχουν προχωρήσει αρκετά, η κατάρτιση νέων αγροτών με μία καινούρια Υπουργική Απόφαση που ισχύει, έχει ξεκινήσει, έχουν εγκριθεί περίπου 60 προγράμματα που αφορούν 15.000 νέους αγρότες. Το ζητούμενο είναι να έχουν αποτελέσματα και να μην τα βλέπουν οι νέοι αγρότες μόνο ως υποχρέωση."

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι Σχολές του ΕΛΓΟ και να προσελκύσουν περισσότερους σπουδαστές.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Χαρουτουνιάν θέλησε πρώτα να μιλήσει για την προσπάθεια που έκανε παλιότερα, όταν ήταν πάλι πρόεδρος, να συνενώσει τους 4 φορείς που αποτελούν τον ΕΛΓΟ: "Το 2014 κάναμε ένα ενιαίο οργανόγραμμα και εκπαιδεύσαμε το προσωπικό ώστε να μπορούν όλοι να συμμετέχουν στους ελέγχους. Ευελπιστώ ότι στο μέλλον αυτό θα το κάνουμε με μεγαλύτερη ένταση."

Στη συνέχεια είπε ότι ο ΕΛΓΟ έχει σημαντική περιουσία, 37.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, όπου μπορούν να λειτουργήσουν πρότυπα αγροκτήματα. Και πρόσθεσε: "Είναι καλές οι καταρτίσεις, αλλά δεν μπορούν να γίνουν μόνο στο αμφιθέατρο. Ποτέ δεν θα μπορούσα να γίνω μελισσοκόμος κάνοντας μάθημα σε ένα θρανίο. Μακάρι οι καταρτίσεις των νέων αγροτών να γίνονται στον αγρό.

Να εκμεταλλευτούμε αυτή την περιουσία. Οικόπεδα, αγροκτήματα, θα πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να δούμε πόσα θέλουμε από αυτά και τα υπόλοιπα να τα εκμεταλλευτεί το Υπουργείο προς όφελος του ελληνικού λαού".

Πρόταση Βορίδη για ποινικές κυρώσεις σε όσους αποδεδειγμένα προχωρούν σε "ελληνοποιήσεις"

Μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων τόσο για το ενδεχόμενο επιβολής ποινικών κυρώσεων σε όσους προχωρούν σε ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων όσο και για το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των ελέγχων και των επιχειρήσεων-παραβατών, όπως κάνει ο ΕΦΕΤ, ο κ. Βορίδης απάντησε, έχοντας και την ανάλογη νομική κατάρτιση και εμπειρία:

"Κατά τη γνώμη μου ενδεχομένως να τελούνται 4 ποινικά αδικήματα σχετικά με τις ελληνοποιήσεις:

  • Παραβίαση νομοθεσίας ΠΟΠ
  • Αθέμιτος ανταγωνισμός, αδίκημα για το οποίο προτείνω να κινείται αυτεπάγγελτα δίωξη
  • Παραπλάνηση καταναλωτή
  • Νοθεία, προϋπόθεση για το αδίκημα είναι η χειροτέρευση του προϊόντος

Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα υπόδειγμα μηνύσεως από τον ελεγκτή, για να διαβιβαστεί στην εισαγγελία και να ασκηθεί η δίωξη".

Επίσης, ο κ. Βορίδης όσον αφορά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των ελέγχων από τον ΕΛΓΟ "Δήμητρα" απάντησε: "Το εξετάζουμε και αυτό".

Το δελτίο Τύπου του Υπουργείου

Τον καθοριστικό ρόλο του ΕΛΓΟ - Δήμητρα στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής της διοίκησης του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 στο Υπουργείο.

Ο κ. Βορίδης ευχαρίστησε την απερχόμενη διοίκηση, κάνοντας λόγο για μία άψογη συνεργασία μαζί της και καλωσόρισε τη νέα, η οποία, όπως είπε, αποτελείται από μία εξαιρετική σύνθεση, δηλώνοντας βέβαιος ότι «θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΟ».

Ο Υπουργός επανέλαβε τη στόχευση του να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι προκειμένου να εκλείψουν φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων και νοθείας των αγροτικών προϊόντων, μέσω της δημιουργίας ενός αυστηρότερου κυρωτικού πλαισίου. Διευκρίνισε μάλιστα ότι σε περιπτώσεις παραβατικότητας θα επιβάλλονται κυρώσεις για τρία έως τέσσερα αδικήματα αντί του ενός και συγκεκριμένα για παραβίαση του ΠΟΠ, αθέμιτο ανταγωνισμό, παραπλάνηση του καταναλωτή και ενδεχομένως νοθεία.

Ο κ. Βορίδης, αναφερόμενος στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε πώς, σε ό, τι αφορά μεν τα ροδάκινα, γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών να ανασταλεί το μέτρο, σε ό,τι αφορά δε τη Φέτα, τίθεται θέμα ερμηνείας σχετικά με τη δασμολογική κλάση στην οποία έχει υπαχθεί.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν, ευχαρίστησε από την πλευρά του τον κ. Βορίδη για την επιλογή στο πρόσωπό του και δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι: «Αποτελεί υποχρέωση του Οργανισμού η κατάρτιση και η εκπαίδευση 14.952 νέων αγροτών έως το καλοκαίρι του 2020».

Παρόντες στην τελετή ήταν και οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή και Κώστας Σκρέκας καθώς επίσης και οι Γενικοί Γραμματείς, Κώστας Μπαγινέτας και Γιώργος Στρατάκος.