Skip to main content
15 06 2016 | 12:59

Εκτεταμένες καταστροφές από τη νεροποντή σε καλλιέργειες της Ροδόπης

Εκτεταμένες καταστροφές από τη νεροποντή σε καλλιέργειες της Ροδόπης

Μεγάλη σε ένταση και διάρκεια βροχή έπληξε χθες τη Ροδόπη. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν κυρίως στο δήμο Αρριανών σηκώνοντας στο πόδι την κρατική μηχανή αλλά και τους κατοίκους. Στην κυριολεξία το νερό έπνιξε ζώα, παρέσυρε αυτοκίνητα και γεωργικά μηχανήματα, πλημμύρισε σπίτια και καταστήματα και κατέστρεψε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Νωρίς το πρωί της Τρίτης άρχισε η έντονη βροχόπτωση, η οποία από καλοκαιρινό μπουρίνι μετατράπηκε γρήγορα σε νεροποντή. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό είχαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του δήμου Αρριανών, προσπαθώντας να μαντέψουν τις διαθέσεις του καιρού και παράλληλα μετρώντας τις πληγές τους.

Παρασυρμένα οχήματα, ζώα που εγκλωβίστηκαν και πνίγηκαν μέσα σε μαντριά, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης κυρίως με καπνά και σιτηρά είναι κάτω από το νερό. Έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση σε οικισμούς όπως ο Δοκός, το Καλλυντήρι, η Βραγιά αλλά και ορεινές περιοχές του δήμου Αρριανών.

Η βροχή ήταν τέτοια σε ένταση και διάρκεια που παρασύρθηκαν πολλά οχήματα, πριν καλά -καλά οι ιδιοκτήτες τους να προλάβουν να τα μετακινήσουν. Είναι ενδεικτικό ότι στο Δοκό καταγράφηκαν καταστροφές σε υποδομές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Παρασύρθηκαν 2 αυτοκίνητα, 2 γεωργικοί ανελκυστήρες, 2 ραντιστικά μηχανήματα και 1 δεξαμενή. Επίσης το νερό παρέσυρε το βόρειο τμήμα του τοιχίου του νεκροταφείου του Δοκού.

Προβλήματα και στην λειτουργία των σχολείων προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση. Το γυμνάσιο της Οργάνης έκλεισε με απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς εκπαιδευτικοί δε μπόρεσαν να προσεγγίσουν τον οικισμό. Την ίδια στιγμή λεωφορείο δε μπόρεσε να φτάσει στην Οργάνη για να παραλάβει τους μαθητές και να τους μεταφέρει σε λύκεια της Κομοτηνής.

"Ακόμη προσπαθούμε να υπολογίσουμε πόσες ζημιές έχουμε", ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του δημάρχου Αρριανών Αμέτ Ριτβάν στον "Χ" . Η βροχή ξεκίνησε στις 6 το πρωί και έπληξε Δοκό, Άγρα, Καλλυντήριο. Παρέσυρε αυτοκίνητα, πλατφόρμες και τρακτέρ, "γιατί κανένας δεν περίμενε τέτοια βροχή", είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε "το νερό παρέσυρε μέχρι και οχήματα από τον κεντρικό δρόμο του Δοκού. Προσπαθούμε να δούμε σε πόσα σπίτια μπήκαν νερά, αλλά ειδικά σε Δοκό και Καλλυντήρι μπήκε ένα και μισό μέτρο νερό σε πολλά σπίτια. Σε Δοκό και Άγρα δεν είχαμε νερό και ρεύμα, γιατί έπεσαν κολώνες της ΔΕΗ. Ρεύμα δεν είχαμε για δυο –τρεις ώρες, ενώ βγάλαμε ανακοίνωση να μην πίνει ο κόσμος νερό, και μοιράζουμε εμφιαλωμένα νερά στα πέντε –έξι χωριά που έχουν πρόβλημα. Τρέχουμε και τα μηχανήματα είναι συνέχεια έξω και δουλεύουν", τόνισε.

Στο δήμο Αρριανών περιόδευσε και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Χρήστο Μέτιο καθώς και θεματικούς αντιπεριφερειάρχες. Είδε από κοντά το μέγεθος του προβλήματος και ενημερώθηκε για τα μέτρα αντιμετώπισης που έλαβε η κρατική μηχανή.

Μοίρασαν εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους οικισμών

Όσον αφορά στα προβλήματα της υδροδότησης σε Λαμπρό, Δοκό, Καλλυντήριο, Ομηρικό, Σκιάδα, ο δήμος Αρριανών έχει ζητήσει να μην πίνουν το νερό της βρύσης, καθώς έχουν πλημμυρίσει οι γεωτρήσεις και είναι άγνωστο εάν έχει επηρεαστεί η ποιότητα του πόσιμου νερού. Παράλληλα ο δήμος ανέλαβε να μοιράσει εμφιαλωμένα μπουκάλια στους κατοίκους. Στο δήμο Αρριανών τα προβλήματα συνεχίζονται καθώς τόνοι νερού καταλήγουν προς τους οικισμούς, πλημμυρίζοντας ρέματα, ποταμούς και μετατρέποντας τους δρόμους σε λίμνες.

Οι κάτοικοι καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους. Εξάλλου για το λόγο αυτό περιπολικά της αστυνομίας περιοδεύουν στους οικισμούς και όπου απαιτείται κλείνουν οι ιρλανδικές διαβάσεις, που υπερχείλισαν. Παράλληλα μηχανήματα του δήμου Αρριανών καθαρίζουν και ανοίγουν δρόμους, απομακρύνοντας κορμούς δέντρων και φερτά υλικά που έφεραν τα ορμητικά νερά μέσα στους οικισμούς. Το έργο των κατοίκων και των αρχών είναι δύσκολο την επόμενη ημέρα της καταστροφής, γιατί θα κληθούν να καταγράψουν και να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Ενημερώθηκε ο Γιάννης Μπαλάφας

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν το δήμο Αρριανών, ενημερώθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας. Οι βουλευτές Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά ενημέρωσαν τον κ. Μπαλάφα ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αρριανών Αμέτ Ριτβάν και τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργο Παυλίδη.Πηγή: Όλγα Τσιούλφα, Χρόνος