Skip to main content
17 03 2016 | 12:18

Εαρινή σπορά: Χάνεται ο Μάρτιος λόγω των πλημμυρών σε πολλές περιοχές

Εαρινή σπορά: Χάνεται ο Μάρτιος λόγω των πλημμυρών σε πολλές περιοχές

Εβδομάδα των... παθών για πολλές καλλιέργειες και περιοχές είναι αυτή που διανύουμε. Ξεκίνησε με έντονες χαλαζοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας στις 13 Μαρτίου και συνεχίστηκε με έντονες βροχοπτώσεις. Στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία προκάλεσε πλημμύρες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ξεκινήσουν τις εργασίες για την εαρινή σπορά σε κάποιες περιοχές με πρώιμο κύκλο (π.χ. τεύτλα), να σταματούν οι εργασίες συγκομιδής στα σπαράγγια και να προκαλούνται προβλήματα στο στάδιο της ανθοφορίας (ροδάκινα, νεκταρίνια και αμύγδαλα) σε δενδρώδεις καλλιέργειες που άνθισαν πρώιμα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Φεβρουαρίου.

Μετά τις πολλές βροχές των τελευταίων ημερών, ακόμη και αν κόψουν οι βροχοπτώσεις, οι αγρότες δε θα μπορέσουν να μπούνε στα χωράφια αυτή την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι χάθηκε εν πολλοίς η καλύτερη περίοδος, δηλαδή ως το τέλος Μαρτίου.

Στις 13 Μαρτίου έπεσε χαλάζι στο Κιλελέρ

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε τις καλλιέργειες στο δημοτικό διαμέρισμα Ψυχικού του Δήμου Κιλελέρ. Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται αυτοψίες κλιμακίων για την καταγραφή των ζημιών. Αντίστοιχες χαλαζοπτώσεις είχαμε στην Κόρινθο και στο Αγρίνιο.

Λίμνες σχηματίστηκαν στην πεδιάδα των Τρικάλων

Τις πληγείσες περιοχές από τη μεγάλη σε όγκο νερού βροχόπτωση των τελευταίων ημερών και την υπερχείλιση των ποταμών, επισκέφθηκε στις 16 Μαρτίου ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων της Π.Ε. Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης με Γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, μετά από τις οδηγίες που έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για άμεση καταγραφή των ζημιών που σημειώθηκαν σε καλλιέργειες.

Ο κ. Μιχαλάκης άμεσα επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα με την προϊσταμένη Φυτικής Παραγωγής κ.Τζιλούλη και τονίστηκε ότι εάν τα νερά από την υπερχείλιση των ποταμών παραμείνουν στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, θα πρέπει να γίνει αναγγελία από τους τοπικούς ανταποκριτές προκειμένου οι πληγέντες αγρότες και παραγωγοί να κάνουν τις δηλώσεις και να προχωρήσουν γρήγορα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Τρικάλων διαπίστωσε ότι στην κτηματική περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Παραποτάμου του Δήμου Πύλης πλημμύρισε έκταση περίπου 1.000-1.200 στρεμμάτων εκ των οποίων, τα 100 στρέμματα σπαρμένα με μηδική νέα και 100 στρέμματα περίπου με χειμερινά σιτηρά, ενώ στην υπόλοιπη έκταση είχε γίνει προεργασία για σπορά εαρινών καλλιεργειών σε ποσοστό περίπου 50%.

Στην κτηματική περιοχή των Δημοτικών Διαμερισμάτων Κλοκωτού, Φαρκαδόνας, Κεραμιδίου, Ζάρκου και Πηνειάδος του Δήμου Φαρκαδόνας πλημμύρισε έκταση περίπου 23.000 – 25.000 στρεμμάτων που ήταν σπαρμένα με χειμερινά σιτηρά τα 6.000 – 7.000 στρέμματα, μηδική νέα τα 300 στρέμματα και μηδική παλαιά τα 700 στρέμματα, ενώ στην υπόλοιπη σπαρμένη έκταση περίπου 16.000-17.000 στρέμματα είχε γίνει προετοιμασία σε περίπου 30% της έκτασης για σπορά εαρινών καλλιεργειών.

Σε λιμνοθάλασσα μετατράπηκαν τα χωριά Πέτρινος και Φύλλο απο την υπερχείλιση του Ενιπέα, στο νομό Καρδίτσας

Για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι του Πέτρινου και της ευρύτερης περιοχής ήρθαν αντιμέτωποι με τις πλημμύρες από την υπερχείλιση του Ενιπέα ποταμού.

11

Από την υπερχείλιση διεκόπη τις μεσημβρινές ώρες στις 14 Μαρτίου η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Ιτέας – Πέτρινου, καθώς η γέφυρα που συνδέει τα δυο χωριά κατακλύστηκε από τα νερά.

Ειδικότερα, η υπερχείλιση του Ενιπέα ποταμού ξεκίνησε εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της καθόδου σημαντικών ποσοτήτων νερού από το Φαρσαλίτη ποταμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις της περιοχής.

Απίστευτες εικόνες από πλημμυρισμένα χωράφια στην Ημαθία

Απίστευτες εικόνες από πλημμυρισμένα χωράφια ανεβάζουν οι αγρότες στο Facebook. Δείτε πιο κάτω φωτογραφίες από το Παλαιό Σκυλίτσι Ημαθίας.

Μια πραγματική λίμνη έχει σχηματιστεί αχρηστεύοντας στην κυριολεξία κάθε καλλιέργεια που θάφτηκε από τα νερά. Η απογοήτευση, ο θυμός και η απόγνωση είναι οι αντιδράσεις των καλλιεργητών.

Επανεμφανίστηκε η λίμνη της Ξυνιάδας

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις "γέμισαν" την αποστραγγισμένη λίμνη Ξυνιάδα στο οροπέδιο του Δομοκού.

xorafia nera domokos4

Τα χωράφια που βρίσκονται στη λίμνη της Ξυνιάδας έχουν πλημμυρίσει και οι παραγωγοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον των καλλιεργειών τους.

Αν χρειαστεί θα ζητήσουμε τη συνδρομή του ΕΛΓΑ επισημαίνει ο δήμαρχος Δομοκού Δημήτρης Τζιαχρήστας.

Σε επιφυλακή οι κάτοικοι και οι αγρότες του νομού Σερρών - φοβούνται νέο "χτύπημα" του Στρυμόνα

Σταγόνα- σταγόνα μετρούν τη στάθμη του Στρυμόνα καθημερινά, οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών.

Πριν από ένα χρόνο, γνώρισαν το «άσχημο πρόσωπο» του Στρυμόνα, η υπερχείλιση του οποίου, πήρε στο… πέρασμά του τις περιουσίες των κατοίκων και βύθισε στο νερό, εκατοντάδες στρέμματα γης.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, μόλις που πρόλαβαν να συνέλθουν από τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα», αγωνιούν, καθώς βλέπουν το Στρυμόνα να… υψώνεται και πάλι απειλητικά.

Οι κάτοικοι των δήμων Βισαλτίας, Νέας Ζίχνης και Εμμανουήλ Παππά, έχουν ήδη θορυβηθεί και κινητοποιηθεί και «χτυπούν» το… καμπανάκι του κινδύνου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Αχινού του Δήμου Βισαλτίας Ανέστη Κεμανιντζόγλου: «Για μια ακόμη φορά στον Αχινό ο Στρυμόνας από διάφορα σημεία βγάζει νερό. Ήδη τοποθετήθηκαν τσουβαλάκια. Οι κάτοικοι του χωριού και οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή. Λέτε για μια ακόμη φορά να καταστραφούν οι εκτάσεις μας; Δεν θα το αντέξουμε!!! Που είναι οι υποσχέσεις Περιφέρειας και κυβέρνησης».