Skip to main content
30 03 2015 | 10:56

Δραματική κατάσταση στον κάμπο των Σερρών - ελεγχόμενο άνοιγμα των φραγμάτων

Δραματική κατάσταση στον κάμπο των Σερρών - ελεγχόμενο άνοιγμα των φραγμάτων

Προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές δίνει η αντιπεριφέρεια Σερρών, όπως αποφασίστηκε, ομόφωνα από τους εμπλεκόμενους φορείς στην έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π. Ε. Σερρών που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (28/03) στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου Σερρών.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, το σταδιακό «άνοιγμα» των θυροφραγμάτων, αποτελεί μονόδρομο, ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω η στάθμη στη λίμνη Κερκίνη, η οποία δέχεται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες τεράστιες ποσότητες νερού από την γειτονική Βουλγαρία. Τυχόν σπάσιμο των αναχωμάτων της λίμνης Κερκίνης θα αποβεί μοιραίο για τους κατοίκους των γύρω χωριών, καθώς η στάθμη της λίμνης είναι πολύ πάνω από το υψόμετρο των χωριών (47 μετρα το υψόμετρο της επιφάνειας της λίμνης στα 10-20 μέτρα το υψόμετρο των χωριών) και κινδυνεύουν να κατακλυσθούν από τα νερά!.

«Η κατάσταση είναι οριακή. Κύριο μέλημά μας είναι να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές γι ‘αυτό και πρέπει πάση θυσία να προφυλάξουμε το ανατολικό ανάχωμα της λίμνης. Βρισκόμαστε όλοι επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αύξηση της παροχής από τα θυροφράγματα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας είναι κινητοποιημένος και βρίσκεται σε συνεργασία με όλους τους δήμους ώστε να συμβάλουν και αυτοί σε περίπτωση αστοχίας των αντιπλημμυρικών έργων. Παράλληλα σε επιφυλακή βρίσκεται ο στρατός, ώστε να συνδράμει με μηχανήματα στο έργο της Περιφέρειας όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, καθώς επίσης η αστυνομία και η πυροσβεστική. Οι πολίτες καλούνται για τη δική τους ασφάλεια να μην πλησιάζουν τον ποταμό Στρυμόνα και τα αναχώματα, να απομακρύνουν τα ζώα, τα μηχανήματα και τα εργαλεία τους από τις επικίνδυνες περιοχές καθώς επίσης και να συνεργάζονται με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π. Ε. για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Οχύρωση του Αχινού

Στιγμές αγωνίας περνούν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι του χωριού Αχινού, του δήμου Βισαλτίας Σερρών, καθώς το ανάχωμα στον οικισμό Αχινού, φέρεται ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει πλέον τα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα. Από το πρωί της Κυριακής (29/03) έχει κινητοποιηθεί και ο στρατός καθώς και όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας Σερρών για να δημιουργηθεί ανάχωμα γύρω από το χωριό, ώστε να εμποδιστεί η είσοδος του νερού σε αυτό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Αχινού Ανέστη Κεμανιτζόγλου, το ανάχωμα έχει ήδη υπερχειλίσει, ενώ αναμένονταν δυνάμεις του στρατού προκειμένου να δημιουργήσουν, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και την περιφερειακή Ενότητα Σερρών, πρόχειρα αναχώματα, παράκτια του Στρυμόνα, προκειμένου να διαφυλαχτούν οι γεωργοκτηνοτροφικές κτιριακές εγκαταστάσεις της περιοχής από τα ορμητικά νερά.

«Η κατάσταση σήμερα είναι δραματική» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κεμανιτζόγλου, ενώ επεσήμανε ότι ήδη η δημοτική αρχή προειδοποίησε τους αγρότες του δήμου να αποφύγουν τη διέλευσή τους στους αγροτικούς επαρχιακούς δρόμους, κοντά στον ποταμό. «Ο όγκος του νερού που περιμένουμε δεν έχει φτάσει ακόμη στην περιοχή και ήδη ζούμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση» είπε ο κ. Κεμανιτζόγλου. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους τα νερά στον κάμπο θα αρχίσουν να ανεβαίνουν τη νύχτα της Κυριακής και αναμένεται να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων στις περιοχές του Παραλιμνίου και του Αχινού.

Πηγή: anexartitos.gr