Skip to main content
14 11 2017 | 13:15

Δραγασάκης: Επένδυση του μέλλοντος τα πιστοποιημένα προϊόντα αγροδιατροφής

Δραγασάκης: Επένδυση του μέλλοντος τα πιστοποιημένα προϊόντα αγροδιατροφής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη μέρα του 6ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανασυγκρότησης, που διεξάγεται την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και σήμερα, 15 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή.

Χθες, πρώτη μέρα του συνεδρίου συζητήθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες,

Υποδομές, Μεταφορές, με ομιλία του υπουργού υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος ανακοίνωσε την λειτουργία σχολής λιμενοφυλάκων στην Αλεξανδρούπολη και υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τέλος μίλησε και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Η ομιλία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, για την Ψηφιακή Σύγκλιση θα γίνει σήμερα.

Την έναρξη του συνεδρίου έκανε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ιωάννης Δραγασάκης ο οποίος υπογράμμισε πως η ΑΜ-Θ, βρίσκεται σε ένα στάδιο μετασχηματισμού και από ακριτική περιφέρεια γίνεται σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, διεθνούς σημασίας. «Η ΑΜ-Θ μπορεί να μετατραπεί ως βάση ενός συμπλέγματος δράσεων πρωτογενούς τομέα, μεταποίησης συμπεριλαμβανομένων και ειδικών μορφών τουρισμού. Μέσα από την ταχεία ανάπτυξη της μεταποίησης, προκειμένου να φτάσουμε σε τελικά εξαγώγιμα προϊόντα. Αυτές οι ενέργειες αν συνδεθούν με την καινοτομία θα δημιουργήσουν καλά αμοιβόμενες θέσεις, ικανές να προσελκύσουν τους νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε ως επένδυση του μέλλοντος τα πιστοποιημένα προϊόντα Αγρο-διατροφής.

Επίσης θα πρέπει να προβληθεί η ΑΜ-Θ και κυρίως η Θράκη και ως διεθνές παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις.»

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας Γεώργιος Σταθάκης ξεκίνησε την ομιλία του, με την θετική εξέλιξη των έργων με τους αγωγούς Φυσικού Αερίου και με το νέο θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Γεωθερμία μια και η ΑΜ-Θ διαθέτει το πυκνό γεωθερμικό πεδίο στην Ελλάδα-δέκα τον αριθμό-, λέγοντας πως προχωρούν τα έργα στο Παγγαίο Καβάλας και Αρίστεινο Αλεξανδρούπολης για Αγροτική χρήση και θέρμανση 12 δημοτικών κτιρίων.

Ωστόσο παραδέχθηκε πως υπάρχει κενό ακόμα στην αξιοποίηση της γεωθερμίας στην Ελλάδα, το οποίο θα καλυφθεί με ένα επόμενο ενιαίο νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση. Στο σημείο αυτό ανέφερε και την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο, για τους κτηνοτρόφους και την επέκταση του συμψηφισμού-νετ μέτερινγκ- στο 100%.

Για τον νέο εξορυκτικό Λατομικό νόμο ο κ. Σταθάκης τόνισε πως θα ξεκαθαρίζει το τοπίο θα απλοποιεί την διαδικασία και θα φέρει την πλήρη διαφάνεια στο σύστημα.

Στάθηκε στο γεγονός πως η κυβέρνηση έδωσε την αρμοδιότητα στους δήμους για τον χωροταξικό σχεδιασμό, ωστόσο παραδέχθηκε πως ακόμα δεν τους ενίσχυσε με πόρους.

«Είμαστε οι πρώτοι που αναρτήσαμε δασικούς χάρτες και φιλοδοξούμε να φτάσουμε στο 70%, από το μικρό ποσοστό που είμαστε τώρα. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναρτήσουμε και τις παραλίες, γιατί δεν νοείται Κτηματολόγιο, χωρίς Δασικούς χάρτες και παραλίες. Επίσης θα προχωρήσουμε σε ενοποίηση των Κτηματολογικών γραφείων με τα Υποθυκοφυλακεία. Η Ισχυρή ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς ένα δυνατό χωροταξικό σχεδιασμό», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Σταθάκης.

Το απόγευμα συζητήθηκαν θέματα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ομιλητές ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής.

Στη συνεδρία αυτή μίλησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς(ΕΣΠΑ) κ. Παναγιώτης Κορκολής. Ακολούθησε γόνιμος  διάλογος έως αργά το βράδυ με τους φορείς, τις αρχές και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων κ.α..

Μέχρι το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί το 70% του Κτηματολογίου

Ειδικότερα, την ψήφιση μέχρι τα Χριστούγεννα ενός και μόνον Φορέα ο οποίος θα περιλαμβάνει το κτηματολόγιο αλλά και τα υποθηκοφυλακεία, ανέφερε από την Κομοτηνή ο Υπουργός περιβάλλοντος Γ.Σταθακης. Παράλληλα, μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο τόνισε ότι μέχρι το 2020 θα έχει υλοποιηθεί το 70% του Κτηματολογίου.

Μόλις το 11% των επενδύσεων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου αφορά επενδύσεις της Αττικής

Σε σειρά χρηματοδοτικών ενισχύσεων προς την κατεύθυνση στήριξης του ανθρώπινου δυναμικού και της σύνδεσης της δουλειάς που γίνεται στα ερευνητικά ιδρύματα με τις επιχειρήσεις και στην χρηματοοικονομική στήριξη νέων επιχειρηματικών σχεδίων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξης Χαρίτσης. Μιλώντας στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μια αποκέντρωση της παραγωγικής δραστηριότητας. Αναφερόμενος στον Αναπτυξιακό Νόμο αποκάλυψε ότι μόλις το 11% των επιδοτήσεων αφορά επενδύσεις εντός Αττικής.

26 εκ. ευρώ για Έβρο και Σαμοθράκη

Επίσης, επανέλαβε την εξαγγελία της υλοποίησης ενός ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Έβρο 26 εκ. Ευρώ ( συμπεριλαμβάνει και την Σαμοθράκη). «Θα γίνουν πολύ σημαντικές υποδομές στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, γνωστοποίησε την έγκριση δέκα προτάσεων προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μ. Θράκης. Αλλά, και την χρηματοδότηση του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τρία χρόνια.

Δίκτυο Natura+

Ο κατάλογος των περιοχών του δικτύου Natura επεκτείνεται και επικαιροποιείται ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπάρχουν σήμερα 34 προστατευόμενες περιοχές με την νέα ΚΥΑ προστίθενται τρεις νέες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες η θαλάσσια περιοχή της Θράκης με έκταση 75.759 εκτάρια.

400 εκ. για την αναβάθμιση του Οδικού δικτύου

Πρόγραμμα ύψους 400 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα με στόχο την αποκατάσταση επικίνδυνων σημείων του οδικού δικτύου, εκ των οποίων τα 70 εκ. ευρώ θα δοθούν για την Π.ΑνΜ.Θ. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Εγνατία Οδό σύμφωνα με τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς(ΕΣΠΑ) κ. Παναγιώτη Κορκολή.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κατά του Τουρκικού Προξενείου

Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός τοποθέτηση του πρόεδρου της ΠΕΔ Αν.Μ.Θράκης κ. Ε. Λαμπάκη, καθώς συμπεριλάμβανε αναφορά κατά του τουρκικού προξενείου, των ενεργειών του και της σύνδεσής του με την Άγκυρα. «Υπάρχουν δυνάμεις στην Άγκυρα που συνδέονται με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Έχει ξεφύγει! Πρέπει να επέμβει το ελληνικό κράτος, ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να συνεχίσουν ήρεμοι, χωρίς να υφίσταται ο εκβιασμός της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας» ανέφερε, διευκρινίζοντας πως «αυτό το λέω με αγάπη προς τους μουσουλμάνους, αλλά με ένταση προς αυτές τις δυνάμεις που ζουν μέσα στη Θράκη και συνεργάζονται με την Άγκυρα. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να δεχθούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Σήμερα από το πρωί στις συνεδρίες θα συζητηθούν οι ενότητες, Αγροτική και Παραγωγική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου.

Ομιλητές θα είναι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , Γιάννης Τσιρώνης, αρμόδιος υφυπουργός επίσης, Βασίλης Κόκκαλης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής αι Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης.Παράλληλα θα στην πρωϊνή συνεδρία θα συζητηθούν θέματα για την Παιδεία την Έρευνα και την Οικονομία της Γνώσης.

Ομιλητές θα είναι ο υπουργός Παιδείς, Κώστας Γαβρόγλου και ο Αναπληρωτής υπουργός Κώστας Φωτάκης.Στις απογευματινές συνεδρίες θα τεθούν τα θέματα των επενδύσεων, οι εργασιακές σχέσεις και ο τουρισμός. Ομιλητές θα είναι η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, η υπουργόςΤουρισμού, Έλενα Κουντουρά και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης.

Η τελευταία συνεδρία είναι αφιερωμένη στις υποδομές και στην Υγεία. Ομιλητές θα είναι ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Παύλος Πολάκης.

Θα ακολουθήσουν τα συμπεράσματα του συνεδρίου ο χαιρετισμός του Δημάρχου Κομοτηναίων, Γιώργου Πετρίδη, η ομιλία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου και στις 7:30 το απόγευμα η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία αναμένεται να αποτελέσει το απόσταγμα των συζητήσεων των δύο ημερών και τον αναπτυξιακό χάρτη της ΑΜ-Θ.

Σημειωτέον πώς την υλοποίηση των όσων θα συμφωνηθούν, θα παρακολουθεί ειδική επιτροπή που θα συσταθεί.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ Κομοτηνής