Skip to main content
09 03 2017 | 11:17

Δεν έκανε δεκτές τις τροπολογίες των ΑΝΕΛ και της ΝΔ για τους δασικούς χάρτες ο Αποστόλου

Δεν έκανε δεκτές τις τροπολογίες των ΑΝΕΛ και της ΝΔ για τους δασικούς χάρτες ο Αποστόλου

Ψηφίστηκε χθες το απόγευμα από το βουλευτικό σώμα η συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν στο γεωργικό τομέα, αλλά χωρίς τις τροπολογίες για τους δασικούς χάρτες των ΑΝΕΛ και ΝΔ. Η αιτιολογία από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, που δεν έκανε δεκτές τις τροπολογίες, ήταν ότι δεν ήταν παρών ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Αντίθετα, ήταν παρούσα η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η τροπολογία της οποίας εγκρίθηκε και υπερψηφίστηκε.

Το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν υπερψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου είχε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κυρίως με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό της, Θανάση Θεοχαρόπουλο, όταν έγινε αναφορά στο θέμα των επεισοδίων με τους αγρότες. Ο υπουργός σημείωσε πως στόχος μιας ομάδας διαδηλωτών, που είχε παρεισφρήσει στη διαδήλωση επεδίωκε να κάνει κατάληψη του υπουργείου κι ότι κινδύνευε και η σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων.

Διάσταση απόψεων διαπιστώθηκε κι από την πλευρά του τομεάρχη Αγροτικού των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη γιατί δεν έγινε δεκτή η τροπολογία για τα δασικά, η οποία έφερε και τη δική του υπογραφή. «Η κοινωνία έξω έχει αναστατωθεί με την υπόθεση των δασικών χαρτών», είπε ο τομεάρχης των ΑΝΕΛ και ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη και για τους αγρότες αλλά και για τους απογόνους προσφύγων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν διορθωτικές ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες.

Τι είπε ο Αποστόλου για την άρνησή του να δεχτεί τις τροπολογίες για τους δασικούς χάρτες:

"Όσον αφορά, κύριε Πρόεδρε, τις τροπολογίες, υπάρχει μία τροπολογία που κατατέθηκε και στην Επιτροπή. Ξεκαθάρισα ότι δεν μπορώ να την κάνω δεκτή, πόσω μάλλον όταν είναι άλλο το αρμόδιο Υπουργείο και ο αρμόδιος Υπουργός μπορεί να απαντήσει.

Κάποια τροπολογία κατατέθηκε και από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Εγώ θέλω, αγαπητοί συνάδελφοι, να σας ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Όσοι συζητάτε για δασικούς χάρτες, για μορφές και χρήσεις γης θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ως σημείο αναφοράς το άρθρο 117 του Συντάγματος. Το άρθρο ρητά λέει: «Εκτάσεις οι οποίες αποψιλώθηκαν ή κάηκαν, εκχερσώθηκαν και έχασαν τη δασική τους μορφή αυτόματα κηρύσσονται αναδασωτέες». Άρα, λοιπόν, αν σήμερα συζητάμε για να δούμε πώς θα απαλλάξουμε πολλές από αυτές τις εκτάσεις από τον υποχρεωτικό τους δασικό χαρακτήρα, εκεί πλέον αρχίζει και μπαίνει το ζήτημα κατά πόσον αυτές οι εκτάσεις ήταν επιλέξιμες για τις ενισχύσεις, κατά πόσον αυτές οι εκτάσεις μπορούν να προσφέρουν στην αγροτική δραστηριότητα.

Εγώ όμως θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα, δεν θα επιτρέψουμε εμείς του αγροτικού χώρου να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα οι εκτάσεις, που πράγματι έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος, για να μπουν πίσω από αυτό το παραθυράκι. Και το ξέρετε όλοι σας ότι από την ώρα που χαρακτηρίζονται ως αγροτικού χαρακτήρα εδάφη σημαίνει ότι είναι ελεύθερα προς πάσα χρήση, που σημαίνει πάρα πολύ απλά επιβράβευση των καταπατητών. Το τονίζω για μια ακόμη φορά.

Από εκεί και πέρα βεβαίως υπάρχει ο αρμόδιος Υπουργός στον οποίο μπορείτε να καταθέσετε προτάσεις. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, την απασχολεί την Κυβέρνηση το συγκεκριμένο ζήτημα. Γιατί δεν είναι τόσο η υποχρέωση, θα έλεγα, απέναντι στους θεσμούς όσο η αναγκαιότητα επιτέλους σε αυτήν τη χώρα να έχει δασικούς χάρτες, να προχωρήσει το Κτηματολόγιο. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για χρήσεις γης, για χωροταξία αν δεν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία."