Skip to main content
13 01 2020 | 11:14

Δεν είναι βέβαιος ο Βορίδης, όπως δήλωσε από την Καρδίτσα, ότι οι προσυμφωνημένες τιμές συμφέρουν τον παραγωγό

Δεν είναι βέβαιος ο Βορίδης, όπως δήλωσε από την Καρδίτσα, ότι οι προσυμφωνημένες τιμές συμφέρουν τον παραγωγό

Για τις ανοιχτές τιμές, για τις κατώτατες τιμές, το αγροτικό πετρέλαιο και άλλα αιτήματα του αγροτικού κλάδου, καθώς και τα πεπραγμένα του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μίλησε ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου στα γραφεία της ΝΟΔΕ Καρδίτσας.

«Απολύτως εσφαλμένη»

Ως «απολύτως εσφαλμένη θέση» χαρακτήρισε το αίτημα για εγγυημένες κατώτατες τιμές. Ο κ. Βορίδης σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο το μόνο που «επιτυγχάνεται» είναι «μονίμως η κατώτερη τιμή». «Οι κατώτατες εγγυημένες τιμές είναι μία θέση που προέρχεται από το ΚΚΕ και την οποία την γνωρίζω. Αυτή η θέση είναι απολύτως εσφαλμένη» σημείωσε ο κ. Βορίδης για να συμπληρώσει: «Είμαστε στην ΕΕ, βρισκόμαστε σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Κατώτατες εγγυημένες τιμές σημαίνουν δύο πράγματα. Ή θα είναι χαμηλότερες από αυτές που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να πάρουν οι παραγωγοί, ή θα είναι υψηλότερες και μη συμφέρουσες και επομένως θα άφηναν το προϊόν αδιάθετο. Είναι μία καταστροφική πολιτική σε μία ανοιχτή οικονομία, η πολιτική των κατωτάτων τιμών»

«Είναι όλοι βέβαιοι για τις ανοιχτές τιμές;»

Με σκεπτικισμό αντιμετώπισε το θέμα των ανοιχτών τιμών ο Υπουργός. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα υπογράμμισε πως «οι ανοιχτές τιμές είναι μία πρακτική, όπου δεσμεύεται η παραγωγή, ενός συγκεκριμένου παραγωγού, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί εκ των προτέρων η τιμή. Εκείνο το οποίο ζητείται να διαμορφωθεί είναι να υπάρχει έγγραφος τύπος στη συναλλαγή, που αυτός ο έγγραφος τύπος να είναι προσδιορισμένος σε όλα.»

Όπως είπε το θέμα έχει τεθεί από διάφορες πλευρές και βρίσκεται σε διάλογο με τους παραγωγούς. Τόνισε δε πως δεν θα είχε καμία αντίρρηση να νομοθετήσει τον έγγραφο τύπο, αρκεί να είναι προς το συμφέρον των αγροτών. Πρόσθεσε όμως με νόημα ότι «δεν είμαι βέβαιος πως είναι προς το συμφέρον των παραγωγών».

ΕΦΚ πετρελαίου

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να εξεταστεί το μέτρο της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, υποστήριξε ο Υπουργός. Τόνισε πως είναι κάτι που εξετάζεται, πρέπει να γίνει, αλλά θα γίνει μόνιμα όταν υπάρξει η συνολική δυνατότητα, στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής. Σημείωσε πάντως ότι το αγροτικό πετρέλαιο δεν αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση, ωστόσο, το έχει συζητήσει με τον Πρωθυπουργό και γίνονται προσπάθειες να υλοποιηθεί.

Συνεταιρισμοί και ανταγωνιστικότητα

Στη μεγάλη σημασία που δίδεται στη συζήτηση που «άνοιξε» για τους συνεταιρισμούς και το νέο νομοσχέδιο, αλλά και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις και το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, αναφέρθηκε, επίσης, ο κ. Βορίδης, ενώ άφησε αιχμές ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις υποκινούνται από το ΚΚΕ.

«Ανοίξαμε τη συζήτηση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Έχουμε πολύ χαμηλά συμμετοχής σαν χώρα μέσα στους συνεταιρισμούς, κάτι που έχει τεράστιες επιπτώσεις, Ο αγρότης για να διεκδικήσει εισόδημα πρέπει να είναι οργανωμένος, να έχει ισχυρή διαπραγματευτική φωνή. Κατανοούμε την επιφύλαξη που έχουν πολλοί παραγωγοί για ένα συνεταιριστικό κίνημα που έχει παθογένειες από το παρελθόν. Με το νέο νομοσχέδιο δίνουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να επιλέξουν αν αυτοί το θέλουν, να ενισχύσουν τον συνεταιρισμό κεφαλαιακά, προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οικονομικές πραγματικότητες που διαμορφώνονται σήμερα στον πρωτογενή τομέα και που επιτρέπουν τη δραστηριότητα μεγάλων εταιρικών σχημάτων και ουσιαστικά παίρνουν και διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής.

Πιστεύουμε πολύ στις διεπαγγελματικές οργανώσεις, νομοθετήσαμε, εκδόθηκε η υπουργική απόφαση και προχωράμε στη διαδικασία της οργάνωσης της αγοράς.»

Μίλησε παράλληλα για την αναγκαιότητα να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, προσθέτοντας ότι «θα ολοκληρώσουμε μια σειρά από παρεμβάσεις που στόχο έχουν και να ισχυροποιήσουν θεσμικά την εκπροσώπηση των αγροτών αλλά και την οργάνωση της αγοράς αλλά και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε βασικά ζητήματα στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν από το κράτος, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας.»

Συνεστίαση

Το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Βορίδης έδωσε το παρών στην ετήσια εκδήλωση, κοπή πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της ΔΗΜ.ΤΟ Καρδίτσας, τονίζοντας στην ομιλία του ότι "θέλουμε να είμαστε η πιο φιλοαγροτική κυβέρνηση" προσθέτοντας πως η ΚΑΠ που αποτελεί τη μόνη χρηματοδοτική κοινή πολιτική της Ευρώπης, είναι ταυτισμένη με την Ευρωπαϊκή Δεξιά. "Ευρωπαϊκο Λαϊκό κόμμα ίσον στήριξη στους αγρότες και Νέα Δημοκρατία ίσον πολιτική στήριξη των αγροτών", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο αγροτικός κόσμος αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας και ανέλυσε την κυβερνητική πολιτική.

Επισκέψεις και συναντήσεις

Αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου ο κ. Βορίδης είχε διαδοχικές κλειστές συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη μονάδα της Ιπποφαές Α.Ε. και δημόσιες υπηρεσίες του νομού ΚΑρδίτσας που έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα.

«Είχα τη χαρά σήμερα να επισκεφθώ μια καινοτόμα επιχείρηση αλλά και δύο σημαντικές κρατικές δομές εδώ στην Καρδίτσα και να διαπιστώσω το σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται στο επίπεδο της πρωτογενούς παραγωγής».

Αυτά δήλωσε ανάμεσα σε άλλα το απόγευμα του Σαββάτου από το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο επίσκεψης στη Δυτική Θεσσαλία.

«Είδα αφενός μια καινοτόμα επιχείρηση, την ομάδα παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς Α.Ε. η οποία δραστηριοποιείται σε αυτή τη νέα καλλιέργεια με έναν πραγματικά, έξυπνο, πρωτότυπο και καινοτόμο τρόπο. Και είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα η δραστηριότητα αυτή και μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο, ένα καλό παράδειγμα για τον τρόπο που μπορούν να αναπτυχθούν οι αγροτικές επιχειρήσεις» επεσήμανε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στις δύο δομές που επισκέφθηκε τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές, το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης, ζωικού κεφαλαίου και το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας, τονίζοντας:

«Και οι δύο είναι παρά πολύ σημαντικές δομές. Η μία αφορά τη γενετική βελτίωση ελληνικών φυλών ζώων. Εκεί λοιπόν είναι σαφές ότι πρέπει να υποστηρίξουμε περαιτέρω αυτή τη δραστηριότητα. Για μας αποτελεί πολιτική προτεραιότητα η υποστήριξη των ελληνικών φυλών». Αναφερόμενος στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως είναι ένα σύγχρονο, εξαιρετικό, πιστοποιημένο εργαστήριο, το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ποιότητα του βάμβακος και την πιστοποίησή του. Αλλά και ταυτόχρονα για την εξέλιξη και τη βελτίωση πάλι του φυτικού κεφαλαίου στο επίπεδο του βάμβακος».

«Νομίζω ότι και τα δύο αυτά Κέντρα, κάτω υπό προϋποθέσεις μπορούν να εξελιχθούν περαιτέρω και να συμβάλουν καθοριστικά στην ποιότητα και τη βελτίωση της πρωτογενούς μας παραγωγής. Εδώ νομίζω ότι έχει χαθεί – μιλάω για κρατικές δομές- αρκετός χρόνος. Είναι σημαντικό να καλύψουμε αυτόν τον χαμένο χρόνο και είναι σημαντικό να πιστέψουμε ότι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε πράγματα χρησιμοποιώντας και τις δομές αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Οφείλω να το υπογραμμίσω αυτό. Συνάντησα ανθρώπους, δημόσιους υπαλλήλους, που έχουν όμως παρά πολύ μεράκι, πάρα πολύ κέφι και μεγάλη όρεξη για να επιτελέσουν αυτές τις σημαντικές δραστηριότητες. Φεύγω έχοντας μία σαφέστερη εικόνα για το πώς πρέπει να υποστηρίξουμε αυτές τις δομές και αυτή την προσπάθεια. Και αρκετά πιο αισιόδοξος για τις δυνατότητες που παρέχονται στην ελληνική παραγωγή», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Την Κυριακή ο Βορίδης επισκέφθηκε τα Τρίκαλα

Επίσημος καλεσμένος και κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Βορίδης στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΗΜ.ΤΟ Τρικάλων στο Φρούριο, που πραγματοποιήθηκε χθες.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ Βασίλης Κρανιάς προλόγισε την εκδήλωση, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, οι βουλευτές Θανάσης Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα, οι Ηλίας Βλαχογιάννης, Μικέλης Χατζηγάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κώστας Τρέλλης.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο ΥΑΑΤ Μάκης Βορίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως η ΝΔ έχει μεγάλη υποχρέωση απέναντι στα στελέχη της και σε όλο τον Ελληνικό λαό που την στήριξε, οδηγώντας την στην μεγάλη εκλογική νίκη και στην κυβέρνηση. Χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως απόλυτα μεθοδικό και τεχνοκρατικά συγκροτημένο, υπογραμμίζοντας πως θα είναι ένας πολύ καλός και άξιος κυβερνήτης αυτού του τόπου.

Λόγο έκανε και για την ιδεολογική ηγεμονία τηε αριστεράς, ένα γεγονός που σκίαζε επί πολλά χρόνια τον τόπο, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτενή αναφορά έκανε και στα αγροτικά θέματα, υποσχόμενος η κυβέρνηση να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και να στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με καλά αμειβόμενες δουλειές.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν επίσης το σύνολο των τοπικών κομματικών στελεχών, εκπρόσωποι και αιρετοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων κλπ.