Skip to main content
27 11 2019 | 11:52

Δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα το σχέδιο ένταξης της ιδιωτικής ασφάλισης στις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές

Δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα το σχέδιο ένταξης της ιδιωτικής ασφάλισης στις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές

Στη φάση των πρώτων συζητήσεων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, προκειμένου όπως ανέφερε σήμερα στους δημοσιογράφους να εντάξει την ιδιωτική κάλυψη στο «4%» της κάλυψης των αγροτικών ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Ο ίδιος τόνισε ότι «σήμερα για το πέραν του 4% των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ που αντιστοιχούν στην κάλυψη συγκεκριμένων ζημιών από τον Οργανισμό, ο παραγωγός είναι ελεύθερος να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα και να ασφαλίσει για επιπλέον κινδύνους την παραγωγή του. Το θέμα είναι πώς μέσα σε αυτό το 4% θα ενταχθεί η ιδιωτική ασφάλιση.»

Παραδέχτηκε δε ότι δεν έχει έτοιμη απάντηση για το πώς η διακηρυγμένη προεκλογικά πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, θα αποβεί προς όφελος του παραγωγού και είναι κάτι που εξετάζεται, καθώς υπάρχουν διάφορα μοντέλα ασφάλισης διεθνώς.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, «αυτή τη συζήτηση θα τη μορφοποιήσουμε στις αρχές του χρόνου και το πρώτο εξάμηνο του 2020 ευελπιστούμε να έχουμε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να υλοποιήσουμε αυτή τη διακηρυγμένη δέσμευση της κυβέρνησης».

Νωρίτερα, είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι «έχει ξεκινήσει μία πολύ πρώτη συζήτηση με εταιρείες, υπάρχει ενδιαφέρον από μία γερμανική, που ειδικεύεται στα θερμοκήπια, και μία γαλλική συνεταιριστική εταιρεία. Υπάρχει κι ένα πρώιμο ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες.

Πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα, μία λύση χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση του ασφαλίστρου στους παραγωγούς και αυτό θα κληθεί να κάνει η νέα διοίκηση.»

Στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου για την αλλαγή της διοίκησης του ΕΛΓΑ, στους δημοσιογράφους μίλησαν τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές, όσο και ο νέος πρόεδρος, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ο κ. Κουρεμπές υπερασπίστηκε την υποχρεωτικότητα των εισφορών, τον αλληλλέγγυο και δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού, τονίζοντας ότι ο ασφαλιστικός κανονισμός χρειάζεται αλλαγές και ότι γι' αυτό το σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή αναδόχου, μέσω διαγωνισμού, για αναλογιστική μελέτη, προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι εισφορές και οι καλυπτόμενοι κίνδυνοι.

Από την πλευρά του, ο κ. Λυκουρέντζος ήταν πιο γενικόλογος, χωρίς να ταχθεί σαφώς υπέρ της ιδιωτικής ή της δημόσιας ασφάλισης, αλλά είπε ξεκάθαρα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε την κυβερνητική πολιτική στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας».

Ανακοίνωση του απερχόμενου προέδρου του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ

"Κατά την παρουσίαση της νέας διοίκησης του ΕΛΓΑ και την τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ Φάνης Κουρεμπές, ευχαρίστησε όλους τους υπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους, όλα τα μέλη του ΔΣ, τα οποία συνέβαλαν τα μέγιστα στην απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού, αλλά κυρίως τους εργαζόμενους του Οργανισμού.

Αναφέρθηκε στον σημαντικό και αναντικατάστατο ρόλο του ΕΛΓΑ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καιρικών φαινομένων στην αγροτική παραγωγή, στην προστασία των καλλιεργειών μέσω προγραμμάτων του οργανισμού και του μέτρου 5.1 του ΠΑΑ, αλλά και στην τεκμηρίωση μη καλυπτόμενων ζημιών και προγραμμάτων του υπουργείου (ΚΟΕ, de minimis, προκαταβολές ενισχύσεων, κα).

Παρά το γεγονός ότι ο υποχρεωτικός, αλληλέγγυος και δημόσιος χαρακτήρας των γεωργικών ασφαλίσεων στη χώρα, αποτελεί εγγύηση για τους αγρότες και κτηνοτρόφους , χρειάζεται επικαιροποίηση του ασφαλιστικού κανονισμού, ειδικά μετά της επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ετών και της κλιματικής αλλαγής. Για το σκοπό αυτό, δρομολογήθηκε και λήγει ο διαγωνισμός για αναλογιστή σύμβουλο που θα μελετήσει αναγκαίες αλλαγές όπως προβλέπει ο ν. 3877/2010.

Ακόμα, τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του οργανισμού για τις χρήσεις μέχρι το 2018 αγγίζουν τα 50 εκατ. Ευρώ. Αυτή τη στιγμή ο ΕΛΓΑ έχει περίπου 130 εκατ. έχοντας εισπράξει περίπου τις μισές ασφαλιστικές εισφορές του 2019.

Τέλος, ανέφερε ότι ήδη έχει ενημερώσει τη νέα διοίκηση, και ευχήθηκε, και εκ μέρους του απερχόμενου ΔΣ, καλή επιτυχία στο έργο της."

Πέτρος Αλεξανδρής