Skip to main content
05 12 2019 | 14:32

Δακρυγόνα και γκλομπ κατά των αγροτών στο Ηράκλειο, έξω από το Επιμελητήριο όπου μίλαγε ο Βορίδης

Δακρυγόνα και γκλομπ κατά των αγροτών στο Ηράκλειο, έξω από το Επιμελητήριο όπου μίλαγε ο Βορίδης

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στο κέντρο του Ηρακλείου και συγκεκριμένα έξω από το κτίριο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου όπου πραγματοποιείται η σύσκεψη με τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες και φωτογραφίες τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με γκλομπς και χημικά στους αγρότες του νομού Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου, «Νίκος Καζαντζάκης», η προσωρινή διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου, μαζί με αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, ταξικών Συνδικάτων του Ν. Ηρακλείου και Φοιτητικών Συλλόγων είχαν καλέσει στην κινητοποίηση απαιτώντας αποζημίωση για τις μεγάλες καταστροφές από τον δάκο.

Το πρωί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και πορεύτηκαν προς το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο όπου γινόταν σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού.

Στην προσπάθειά τους να μπει μια αντιπροσωπεία να συναντηθεί με τον υπουργό, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με χημικά και γκλομπς.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την αστυνομική καταστολή και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για την πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 15 Δεκέμβρη.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης συμβολικά σκόρπισαν ένα τσουβάλι ελιές που ήταν χτυπημένες από τον δάκο.

Αραχωβίτης: Τα ΜΑΤ της κυβέρνησης της ΝΔ κλείνουν το δρόμο του διαλόγου και της διεκδίκησης των αγροτών

Δείχνοντας τον τρόπο που εννοεί τη διεκδίκηση και τον διάλογο η Κυβέρνηση της Ν.Δ, παρέταξε τα ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέναντι στους αγρότες που επιχείρησαν να εκφράσουν τα αιτήματά τους, ξεκαθαρίζοντας ότι η «κανονικότητα» θα εφαρμοστεί ακόμα και με «στοιχεία αναγκαστικότητας».

Υπενθυμίζουμε στον κ. Βορίδη ότι είναι Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι Δημόσιας Τάξης και τον προτρέπουμε να καλέσει σε διάλογο τους φορείς των αγροτών, που διεκδικούν με θεμιτά μέσα αγώνα τα δικαιώματά τους, προκειμένου ν’ ακούσει τα προβλήματά τους και να σταθεί, όπως οφείλει, αρωγός στην προσπάθειά τους για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους, τα παιδιά τους, και την ελληνική ύπαιθρο που κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί.

Τον προτρέπουμε επίσης να εξηγήσει στους αγρότες για ποιόν λόγο, παρά τις περί αντιθέτου υποσχέσεις της κυβέρνησης, δεν υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2020 για την επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, που αποτελεί ένα από τα πάγια αιτήματα των αγροτών και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί να ικανοποιήσει από την περασμένη άνοιξη, δια στόματος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ας εξηγήσει γιατί τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ προτίμησε να διαθέσει τον πλεονάζοντα δημοσιονομικό χώρο, που κατακτήθηκε με επίπονες προσπάθειες και θυσίες, στα «παχιά» πορτοφόλια ενώ για τους αγρότες επεφύλασσε ακόμα μια φορά μόνο «παχιά» λόγια, ισχνές φοροελαφρύνσεις και αύξηση του αγροτικού ρεύματος.

Όλες οι λαϊκές διεκδικήσεις των αγροτών, των εργαζομένων, των φοιτητών κατακτήθηκαν με αγώνες χρόνων και μόνο με αγώνες μέλλει να κατακτούνται. Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως επιλέγει να προτάσσει απέναντί τους τα «νέα» ήθη, που όμως έρχονται από πολύ παλιά, της κρατικής καταστολής.

Αρναουτάκης σε Βορίδη: 600 εκατ. ευρώ οι ζημιές στην Κρήτη από την κλιματική αλλαγή

Στα 600 εκατ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο του κόστους που προκύπτει για την Κρήτη από την κλιματική αλλαγή, επεσήμανε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, στη σύσκεψη που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης με την συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή.

Στην εισαγωγή του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τεράστιες ζημιές πέρυσι το χειμώνα με τις μεγάλες καταστροφές στη Δυτική Κρήτη και τώρα η κατάρρευση της Thomas Cook στον τουρισμό και η μεγάλη ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή έχουν οδηγήσει σε τεράστιο μέγεθος το σύνολο της οικονομικής ζημιάς.

«Το 2019 κλείνει με σοβαρά και σημαντικά προβλήματα για όλο το νησί. Οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε Χανιά και Ρέθυμνο, τα προβλήματα με τα θερμοκήπια σε Ιεράπετρα, Τυμπάκι και Κουντούρα, το ζήτημα της Thomas Cook στο νησί μπορούν σε κόστος να ξεπεράσουν τα 600 εκ. Και για την οικονομία του νησιού είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό. Αυτό σημαίνει πως η τοπική οικονομία πλήττεται σε όλους τους κλάδους», σημείωσε ο Περιφερειάρχης ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη τόνισε: «Σύμφωνα με την καταγραφή που κάνουν οι υπηρεσίες μόνο Χανιά και Ρέθυμνο οι ζημιές ξεπερνούν τα 250 εκ. Ευρώ».

Η σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη παρουσία βουλευτών της Κρήτης, αγροτικών φορέων, Δημάρχων κ.α.