Skip to main content
14 12 2018 | 11:40

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΑΤ κατά 41 εκατ. ευρώ

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΑΤ κατά 41 εκατ. ευρώ

Ποσό ύψους 1,11 δισ. ευρώ προβλέπεται στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το 2019, μια σημαντική αύξηση συγκριτικά με το ποσό του 1,069 δισ. ευρώ για το 2018, όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή του ομιλία στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης. Επίσης, τόνισε ότι από το 1,11 δισ. ευρώ τα 258 εκατ. είναι ο τακτικός προϋπολογισμός του Υπουργείου, ενώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου προβλέπονται 852 εκατομμύρια.

Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Αραχωβίτη έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε όντως τον πρώτο μεταμνημονιακό Προϋπολογισμό και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις όλων, γιατί είναι η πρώτη φορά που δεν συζητάμε για περικοπές και νέα μέτρα. Η κριτική, όμως, που ασκείται στην Κυβέρνηση είναι γιατί δεν κάνουμε περισσότερα. Καλό είναι αυτό. Αυτό είναι θετικό.

Για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λοιπόν, με βάση τον Προϋπολογισμό και την εισηγητική του έκθεση για το 2019, προβλέπονται στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου 258 εκατομμύρια ευρώ και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου προβλέπονται 852 εκατομμύρια, φτάνοντας σε σύνολο το ένα το 1,11 δισεκατομμύρια, συγκριτικά με το 1,069 δισεκατομμύρια που εκτιμήθηκε για το 2018. Έχουμε, λοιπόν, ήδη μια σημαντική αύξηση στον Προϋπολογισμό.

Πιο αναλυτικά, ενώ στον τακτικό προϋπολογισμό φαίνεται ότι υπάρχει μία μείωση 200 δισεκατομμυρίων, αυτά έχουν μεταφερθεί στο Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, που σημαίνει ακριβώς ότι προορίζονται για παραγωγικά έργα, για εγγειοβελτιωτικά έργα, για έργα που μπορεί να υλοποιήσει το Υπουργείο, που είναι πραγματικά έργα υποδομής και ανάπτυξης για τον αγρότη τόσο για τη μείωση του κόστους παραγωγής όσο και για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας.

Ένα άλλο στοιχείο που θα παρατηρήσει κάποιος διαβάζοντας τον Προϋπολογισμό προσεκτικά, είναι ότι στον κωδικό για το έλλειμμα του ΕΛΕΓΕΠ, που είναι τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί, ενώ το 2018 είχαμε 142,5 εκατομμύρια, φέτος έχουμε 100 εκατομμύρια. Έχουμε, δηλαδή, 42 εκατομμύρια λιγότερα για πρόστιμα και καταλογισμούς.

Ας δούμε, όμως, τώρα έναν απολογισμό της δράσης του Υπουργείου μέχρι τώρα. Ας ξεκινήσουμε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που υλοποιείται τώρα το 2014-2020. Το Πρόγραμμα 2014-2020 είναι ένα πρόγραμμα που είναι ύψους 6 δισεκατομμυρίων. Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση –κι αυτό έχει τη σημασία του- τον Δεκέμβριο του 2015, με έναν χρόνο καθυστέρηση. Πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση; Μας το θύμισε πρόσφατα ο ίδιος ο Επίτροπος Χόγκαν που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα εδώ. Το αρχικό σχέδιο που υποβλήθηκε γύρισε πίσω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τετρακόσιες πενήντα παρατηρήσεις. Όλες αυτές οι παρατηρήσεις διορθώσεις -στην πραγματικότητα φτιάχτηκε ένα καινούργιο- στον χρόνο που είχαμε και άρχισε η εφαρμογή του, ήρθε εγκεκριμένο έναν ολόκληρο χρόνο μετά.

Άρα, το Πρόγραμμα υλοποιείται τώρα μόλις τρία χρόνια. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια ήδη έχει ενεργοποιηθεί το 83% του Προγράμματος, ήδη έχουν προγραμματιστεί τριάντα μία νέες προκηρύξεις συνολικού ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δημοσίας δαπάνης και μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να βγουν δύο πολύ σημαντικά και λαοφιλή, επιτρέψτε μου, προγράμματα, το Πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας το μέτρο 1.1 και το μέτρο 6.3 για την ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι πληρωμές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τώρα έχουν φτάσει τα 1,7 δισεκατομμύρια δημόσια δαπάνη και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια. Για το έτος 2018 -μόνο το έτος 2018- μέχρι τέλος του έτους, θα έχουν φτάσει πάνω από 670 εκατομμύρια.

Να δούμε, όμως, και την απορρόφηση. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αυτή τη στιγμή παρουσιάζει τον δεύτερο καλύτερο ρυθμό αύξησης πληρωμών μεταξύ των είκοσι οκτώ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πρόγραμμα τρέχει λοιπόν.

Αντίστοιχες είναι και οι επιδόσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας συνολικού προϋπολογισμού 521 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε μέχρι τώρα δέσμευση του 67%, έχουμε ενεργοποίηση δεκαεννέα μέτρων, ενώ οι συνολικές πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι 55 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να έχουμε επιπλέον 5 εκατομμύρια πληρωμές ακόμα.

Τώρα έρχομαι στα σχετικά με τις πληρωμές του ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ μέχρι τώρα, μέχρι σήμερα έχει πληρώσει 154,8 εκατομμύρια ευρώ σε καλυπτόμενες ζημιές για το έτος 2017 και αύριο αναμένεται να κατατεθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών άλλα 17 εκατομμύρια που αφορούν τις εξοφλήσεις για όλες τις ζημιές του 2017 και συνεχίζουμε στις πληρωμές του έτους 2018. Από πέρυσι -και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά- έχουμε εξόφληση ζημιών μέσα στο ίδιο έτος που γίνονται οι ζημιές, κάτι που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε.

Φέτος, όπως καταλαβαίνετε και από τα ύψη αποζημίωσης του ΕΛΓΑ, στη χώρα επικράτησαν ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που δημιούργησαν πάρα πολλά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Αν οι καλυπτόμενες ζημιές για το 2017 έφτασαν τα 170 εκατομμύρια, οι μη καλυπτόμενες ζημιές ήταν για το 2017 και το 2018, επίσης, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι.

Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε, για να στηρίξουμε το εισόδημα των αγροτών, ακριβώς λόγω μη καλυπτόμενων ζημιών από τον ασφαλιστικό τους φορέα, τον ΕΛΓΑ, να ενεργοποιήσουμε το εργαλείο ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, το γνωστό de minimis.

Έτσι, λοιπόν, προχωρήσαμε στη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους στην Κρήτη και στη Λέσβο για επιζωοτίες, για ασθένειες. Προχωρήσαμε στη χορήγηση de minimis σε σαράντα πέντε χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφους, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τα Καλάβρυτα. Προχωράμε στη χορήγηση de minimis 8,2 εκατομμυρίων ευρώ σε καπνοπαραγωγούς πέντε νομών της χώρας. Και, τέλος, προχωράμε εντός του έτους σε αποζημίωση, ενίσχυση μέσω του de minimis 10,2 εκατομμύρια ευρώ στους ροδακινοπαραγωγούς της χώρας.

Τώρα πάμε να δούμε και το νομοθετικό έργο.

Το 2018, λοιπόν, ήταν μία χρονιά όπου είχαμε, και πρόσφατα, πολύ σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τους αγρότες. Όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καταργήθηκε το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Να θυμηθούμε, όμως, πότε επιβλήθηκε το τέλος επιτηδεύματος; Γιατί ο Πρωθυπουργός εχθές μας έλεγε πως ό,τι φόρος υπάρχει σε αυτήν τη χώρα επιβλήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

(...) Ο εν δυνάμει Πρωθυπουργός. Αυτός που ονειρεύεται. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, ξεχνάει ότι το τέλος επιτηδεύματος στους αγρότες επιβλήθηκε με τον ν.3986/2011. Είναι στο άρθρο 31 παράγραφος 3, για να μην το ψάχνετε.

Προχωρήσαμε, λοιπόν, στη νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών κατά 33% στον κλάδο της σύνταξης για τους αγρότες με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, που όντως επιβαρύνθηκαν. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών πλήρωνε με τον νόμο Κατρούγκαλου τα ίδια ή λιγότερα απ’ ό,τι πλήρωνε επί ΟΓΑ χωρίς να συνυπολογίσουμε τις ωριμάνσεις ανά τριετία, που προέβλεπε ο παλαιότερος νόμος.

Οι αγρότες –και το έζησαν- ανά τριετία είχαν ωρίμανση ασφαλιστικής κατηγορίας. Δηλαδή ανά τρία χρόνια πέρναγαν στην υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Με τον νόμο Κατρούγκαλου η μεγάλη πλειοψηφία βρέθηκε να πληρώνει λιγότερα από αυτά που ήδη πλήρωνε προ ωριμάνσεων και με τη πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση μειώνεται κατά 33% και ο κλάδος της σύνταξης.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε και την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ένας φόρος που όλοι θυμόμαστε υπό ποιες συνθήκες επιβλήθηκε.

Το 2018, όμως, είχαμε και μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις τόσο για τα χρέη των αγροτών, που προβλέφθηκε 100% διαγραφή των τόκων των δανείων, των τόκων υπερημερίας, των προσαυξήσεων και των προστίμων προς το δημόσιο και η ρύθμισή τους σε εκατόν είκοσι δόσεις.

Προχωρήσαμε στη στήριξη των αγροτών, όπου οι νέοι αγρότες μέχρι σαράντα χρονών εντάχθηκαν στο σύνολό τους και το σύνολο των επιλαχόντων. Εντάχθηκε το σύνολο των έργων αγροτικής οδοποιίας τα οποία αιτήθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ είχαμε μία σειρά από εγκρίσεις τόσο σε έργα μεταποίησης στην αλιεία όσα και σε εκσυγχρονισμό αλιευτικών σκαφών και μια σειρά από άλλα μέτρα.

Θεσμικά προχωρήσαμε σε πρόσθετα διαχειριστικά μέτρα για το εργαλείο της βιντζότρατας με την απαγόρευση έντεκα επιπλέον περιοχών. Και προχωράμε στην επανεξέταση της λειτουργίας του εργαλείου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο βρίσκεται και αλιεύει.

Μία άλλη σημαντική πρωτοβουλία που πήραμε είναι ότι 1η Νοεμβρίου έπαψαν όλα τα καθεστώτα παραχώρησης που ίσχυαν για αγροτικές εκτάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πλέον το σύστημα γίνεται διαφανές, εφαρμόζεται ο νόμος, ο ν. 4061/2012 και οι εκτάσεις θα παραχωρούνται με τις διαδικασίες αυτές και όχι με παρατάσεις. Και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες.

Όμως εγώ θέλω να σταθώ σε ένα σημείο ακόμα. Το Υπουργείο έχει να κάνει προκήρυξη για πρόσληψη γεωτεχνικού από το 2008. Το 30% του προσωπικού έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Βρίσκεται σε μία κατάσταση που δεν πάει άλλο. Γι’ αυτό, λοιπόν, προχωράμε μέσα στο 2019 στην πρόσληψη γεωτεχνικών και λοιπών απαραίτητων ειδικοτήτων, μόνιμων θέσεων, και ταυτόχρονα εντάσσουμε στο Πρόγραμμα Απασχόλησης Νέων Επαγγελματιών, ξεκινώντας στον επόμενο κύκλο συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, μια σειρά από ειδικότητες απαραίτητες για την ορθή λειτουργία και την επιτέλεση του έργου του Υπουργείου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία μέλλει να γίνουν. Ο χρόνος δεν επαρκεί για να τα αναλύσουμε. Ωστόσο η κατάσταση στον αγροτικό τομέα δεν είναι η καλύτερη και δεν πρέπει να πανηγυρίζει κανένας για αυτό και το ξέρουμε όλοι και το ξέρουν και οι αγρότες.

Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι λύσεις. Αυτό που χρειάζονται οι αγρότες είναι λύσεις. Χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται πρόγραμμα, χρειάζεται στοχοθεσία και μέτρηση αποτελεσμάτων. Θα σας καλούσα να ακούσετε τον αγροτικό κόσμο, τον κόσμο της παραγωγής. Αυτό που θέλει είναι η διασφάλιση του μόχθου του. Και θέλει και κάτι άλλο. Θέλει κοινωνική δικαιοσύνη.

Σας ευχαριστώ πολύ.»