Skip to main content
11 01 2019 | 14:50

Αραχωβίτης προς Κίνημα Αλλαγής: «Περνάτε τα πράγματα μέσα από έναν παραμορφωτικό φακό»

Αραχωβίτης προς Κίνημα Αλλαγής: «Περνάτε τα πράγματα μέσα από έναν παραμορφωτικό φακό»

Ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά η συζήτηση στη Βουλή της επερώτησης 20 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Κίνημα Αλλαγής) με θέμα: «Η ανυπαρξία Αγροτικής Πολιτικής και η έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα και της Ελληνικής Υπαίθρου.» Απαντώντας κατά τη δευτερολογία του στους βουλευτές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, είπε ότι «περνάτε από έναν παραμορφωτικό φακό τα πράγματα» και επικεντρώθηκε, αρχικά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020:

«Οι πληρωμές του προγράμματος είναι μέχρι τώρα 2,1 δισ. και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις, δηλαδή οι "ουρές" που αφήσατε ήταν σύνολο 1,6 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν πληρωθεί γύρω στα 900 εκατ. ευρώ.

Το ΠΑΑ είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της υπαίθρου και γι’ αυτό ασχολούμαστε τόσο πολύ. Το 88% έχει ήδη ενεργοποιηθεί και το επόμενο διάστημα αναμένονται ωριμάνσεις, εγκρίσεις και πληρωμές.

Το ΠΑΑ υπερκάλυψε το στόχο του ΕΣΠΑ τα έτη 2016-2018, για το 2018 υπερκάλυψε το ν+3. Μη μας μιλάτε για ταχύτητα, όταν μας παραδώσατε ένα προγράμμα με 480 παρατηρήσεις. Το ξαναφτιάξαμε το πρόγραμμα. Καταθέσατε κάτι το 2014 για να καταθέσετε.»

Νέα ΚΑΠ

Όσον αφορά το θέμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2020, ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι «ευτυχώς διαπραγματευόμαστε εμείς» και πρόσθεσε ότι: «Τεκμηριώνουμε γιατί η αγροτική πολιτική πρέπει να μείνει και κοινή και να διατηρηθούν τα κονδύλια, κι αυτό τονίστηκε για πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό. Τεκμηριώθηκε άψογα από τον ίδιο και εξέφρασε τη διαφωνία του σε δύο σημεία: Τη μείωση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαίσιου και τη μείωση της χρηματοδότησης της ΚΑΠ, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα υπέστη πρωτοφανή αδικία στο Ταμείο Συνοχής για την περίοδο 2014-2020, όταν αποδέχτηκε να υπολογιστεί η ενίσχυση της Ελλάδας βάσει του ΑΕΠ 2007-2009, προ κρίσης».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «διαφωνούμε κάθετα σε κάθε προσπάθεια εθνικοποίησης της ΚΑΠ».

Σχετικά με τα σενάρια και τις φήμες που κυκλοφορούν για ευρωπαϊκό πρόγραμμα απόσυρσης των κτηνοτρόφων από το επάγγελμα, ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι «αυτά τα ευφάνταστα σενάρια που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό είναι ύποπτα, ποτέ δεν συζητήθηκε, διαψεύδεται από παντού σε επίπεδο Ε.Ε.»

Για τους ελέγχους στα τρόφιμα κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «έχετε αποστελεχώσει το ΥΠΑΑΤ και τους φορείς του. Το τρόφιμο και η αλιεία βρέθηκαν να έχουν τη μικρότερη στελέχωση. Προχωράμε για το 2019 μέσω κινητικότητας και προκηρύξεων με τον κανόνα ένα προς ένα σε στελέχωση τον τομέων καίριας σημασίας.»

Απαντώντας στο κεντρικό ερώτημα της επερώτησης του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι «σας κατέθεσα τη σύνοψη του εθνικού σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα που είναι σε πλήρη μορφή 70 σελίδες. Συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και θα έπρεπε να το έχετε στα χέρια σας.»

«Εκσυγχρονίζουμε την ελληνική γεωργία», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «μόλις πρόσφατα έκλεισε η εγγραφή των γεωργικών συμβούλων και ξεκινάει η προκήρυξη. Το επόμενο διάστημα θα δείτε ότι προχωράμε σε μια σειρά για μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Θα τα δείτε στην πορεία να ξεδιπλώνονται.»

Απάντησε και το θέμα της καθυστέρησης έγκρισης των συντάξεων των γεννηθέντων αγροτών το 1950, ειδικά για όσους ήταν ασφαλισμένοι και σε άλλα ταμεία: «Μας κατηγορείτε ότι υπάρχει εκκρεμότητα. Θυμάστε πόσες ήταν οι εκκρεμείς συντάξεις το 2014; Όλα αυτά έχουν μπει σε ροή πληρωμής και έχουμε μπει στα τρέχοντα. Η μεγάλη πλειοψηφία έχει μπει σε τροχιά πληρωμών. Το θέμα των γεννηθέντων του ’50 το ξέρω προσωπικά. Σε σχέση με το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη είναι αυξημένη η σύνταξη.»

Έκλεισε τη δευτερολογία του λέγοντας: «Εμείς απαντάμε με πράξεις και όχι με λόγια. Ο αγροτικός κόσμος περιμένει πολλά από μας, ξέρει ότι μπορούμε να τον καταλάβουμε, δεν είμαστε πολιτικοί καριέρας, θα ξαναγυρίσουμε και θα κοιτάμε τον κόσμο κατάματα. Ζούμε στην ύπαιθρο και στα νησιά. Χαράζουμε μία πολιτική χωρίς κοντόφθαλμες πολιτικές. Συναντιόμαστε, ξανασυναντιόμαστε, συζητάμε, με σκληρή δουλειά, αλλά έχουμε και όραμα. "Δεν υπάρχει ευνοϊκός άνεμος γι’ αυτόν που δεν ξέρει πού πάει", είπε ένας Γάλλος φιλόσοφος.»

Τέλος, στο κλείσιμο της συζήτησης, μετά τη δευτερολογία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΔΗΣΥ, κ. Θεοχαρόπουλου, ο κ. Αραχωβίτης στάθηκε σε δύο σημεία:

α) «Δίνουμε προτεραιότητα στο να ολοκληρώσουμε αρδευτικά έργα που είχαν γίνει κουφάρια. Ολοκληρώνουμε τον σχεδιασμό των έργων για να είναι λειτουργικά και να τα εντάξουμε στα προγράμματα, γιατί περισσότερο από όλα τώρα μας πιέζει η κλιματική αλλαγή. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά.»

β) «Υπάρχουν δράσεις προώθησης. Δεν μένουμε στις άυλες δαπάνες που αφορούν το τάισμα ημετέρων. Τόνωση της κατανάλωσης με τα φρούτα στα σχολεία, με δράσεις όπως στις εξαγωγές, όχι μόνο προβολή. Αυτό ακριβώς σημαίνει ότι δουλεύουμε με σχέδιο και ξέρουμε πού πατάμε.»

Τελειώνοντας, τόνισε: «Ο κόσμος θα μας κρίνει.»