Skip to main content
16 07 2015 | 10:57

Αποστόλου: «Υπάρχει δυνατότητα για ειδικό φορολογικό καθεστώς σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες»

Αποστόλου: «Υπάρχει δυνατότητα για ειδικό φορολογικό καθεστώς σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες»

Υπερασπιζόμενος την επιλογή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το πρώτο κύμα μέτρων, που προαπαιτούνται για το νέο μνημόνιο, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ειδικό φορολογικό καθεστώς, πιο ευνοϊκό για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Όσον αφορά την επιβάρυνση του παραγωγικού κόστους από τη μη μετάταξη γεωργικών δραστηριοτήτων και εφοδίων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο ίδιος διαψεύστηκε μετά από μερικές ώρες όταν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έφερε στη Βουλή τροπολογία, που ανέτρεπε το αρχικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση και στο τέλος της ψηφοφορίας, φάνηκε ότι ο κ. Αποστόλου διαχώρισε τη θέση του από τα άλλα τέσσερα μέλη της κυβέρνησης, που προέρχονται από την «Αριστερή Πλατφόρμα», με πρώτο, βέβαια, τον προϊστάμενό του, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Εξάλλου, είχε πει από την πρώτη μέρα, που επέστρεψε ο κ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, ότι είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει στο ακέραιο τα νέα μέτρα. Μένει τώρα να δούμε ποια θέση θα έχει στον ανασχηματισμό που αναμένεται μέσα στη μέρα, καθώς και το αν τα επιπλέον φορολογικά μέτρα επί του εισοδήματος των αγροτών θα έλθουν την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή, με το δεύτερο «κύμα» μεταρρυθμίσεων, που έχουν συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα των δανειστών για έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο μνημόνιο.

Ολόκληρη η ομιλία Αποστόλου

«Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι η ώρα για αναδρομικές συζητήσεις. Πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα. Όλοι μας, ο καθένας μας έχει την πορεία του, τις ιδεολογικές του αναφορές, που τον εμποδίζουν πράγματι να αποδεχθεί μια συμφωνία, η οποία όντως είναι προϊόν ενός επώδυνου συμβιβασμού.

Πλήττεται η ελληνική κοινωνία, αλλά πλέον, εκ των πραγμάτων, αποτελεί μονόδρομο. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, αλλά και να υπήρχε εναλλακτική λύση, δεν υπάρχει ο χρόνος να εφαρμοστεί. Άρα, πρέπει να απαντήσουμε σε αυτήν την πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Από εκεί και πέρα, επειδή θέλω για λίγο να ασχοληθώ με τον αγροτικό χώρο, έναν χώρο που πραγματικά όλοι μας θεωρούμε ότι πρέπει να τον στηρίξουμε, διότι όχι μόνο συμβάλλει στην κάλυψη της διατροφικής επάρκειας, αλλά κυρίως στην συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, πολλά μπορούμε να πούμε, είναι ένας χώρος τον οποίο πονάμε.

Όμως, αυτό απέχει πολύ από την παραπληροφόρηση που επιχειρείται και δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτά που έγιναν παραμονές του δημοψηφίσματος, όπου, όπως όλοι ξέρετε, η παραπληροφόρηση έφτασε μέχρι του σημείου να λένε ότι, όταν ο αγρότης ψηφίσει όχι, αυτό σημαίνει ότι χάνει τις κοινοτικές ενισχύσεις και τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είδατε ότι το αποτέλεσμα δεν έφερε τέτοιες επιπτώσεις.

Θα ήθελα να σταθώ και σε αυτά που η συγκεκριμένη ρύθμιση, την οποία συζητάμε, και η συμφωνία γενικότερα αναφέρονται στον αγροτικό χώρο. Στο παράρτημα 3 του άρθρου 2 υπάρχει σαφής αναφορά στον εξορθολογισμό του Φ.Π.Α των αγροτικών εφοδίων και της αγροτικής παραγωγής των προϊόντων των τροφίμων. Το 13% υπήρχε και εξακολουθεί να ισχύει για όλο το φάσμα που είπα προηγουμένως. Πιστεύουμε ότι αν εφαρμοστούν τα σχέδια που έχουμε για τον εξορθολογισμό του Φ.Π.Α εισροών-εκροών του αγροτικού χώρου, τότε θα προκύψει και ένα όφελος και κυρίως δεν θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους μεσάζοντες που λυμαίνονται και τον Φ.Π.Α του χώρου. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ενδέχεται να προκύψει και ένα τέτοιο όφελος για τους αγρότες.

Επειδή στις επόμενες ρυθμίσεις, διότι προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία, αναφέρθηκε το ζήτημα της υποχρέωσής μας να προσαρμόσουμε την φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με τις αντίστοιχες άλλες επαγγελματικές ομάδες και τάξεις, αν προσέξατε, υπάρχει μια ιδιαίτερη αναφορά που μας δίνει την δυνατότητα να προσεγγίσουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μέσα από ένα ειδικό καθεστώς φορολογικής μεταχείρισης.

Δεν είναι της ώρας, όμως, αυτό. Όταν θα έρθει η σχετική συζήτηση, βεβαίως, θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες.Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι, ότι έχοντας μπροστά μας ένα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που στοχεύουμε να το αξιοποιήσουμε όσο γίνεται πιο αποδοτικά, έχοντας σχεδιάσει την ορθολογικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, τότε πιστεύουμε ότι ο αγροτικός χώρος, όπως μέχρι σήμερα ήταν ο χώρος που δεν επλήγη, τόσο όσο άλλες ομάδες του πληθυσμού της χώρας, θα συνεχίσει να στέκεται όρθιος και θα μας δώσει τη δυνατότητα για μία αποδοτικότερη αξιοποίηση όλων των πόρων.

Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δοθούν πάρα πολλές δυνατότητες στον αγροτικό χώρο. Άρα, λοιπόν, ας δούμε πώς τη συμφωνία, που, όντως, έχει δυσκολίες, θα την κάνουμε βιώσιμη και, κυρίως, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που έχει η ύπαιθρος χώρα.»