Skip to main content
24 04 2015 | 14:23

Αποστόλου: Θα αναθεωρήσουμε την ΚΑΠ το 2017

Αποστόλου: Θα αναθεωρήσουμε την ΚΑΠ το 2017

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αφήσει τις πολιτικές που έχουν αποφασιστεί για τα επείγοντα θέματα και θα αλλάζει όπου και όποτε μπορεί τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές:

 • Νέα φορολογική νομοθεσία που θα ισχύσει από τα εισόδήματα του 2015 (αφορολόγητο 12.000, μη φορολόγηση των επιδοτήσεων)
 • Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από το τέλος του 2016 για το 2017

Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, σήμερα, το πρωί των ερωτήσεων βουλευτών του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στον Νίκο Μωραΐτη του ΚΚΕ, ο κ. Αποστόλου είπε ότι "δεν έχουμε ευαγγέλιο την ΚΑΠ, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι υπάρχουν 3 δισ. ευρώ τον χρόνο που οφείλουμε να τα διαχειριστούμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην τα χάσουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορούμε να έχουμε κοινή πορεία με το ΚΚΕ. Όσον αφορά την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, τα κουβεντιάσαμε τα συζητήσαμε, άρα λοιπόν εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε μόνιμη και οριστική βάση, για αυτό θέλουμε να ορίσουμε ποιες είναι οι βοσκήσιμες γαίες της χώρας. Θέλουμε να δώσουμε μια μόνιμη λύση, οπότε οι εκτάσεις που θα βρούμε, θα πρέπει να έχουν τη βοσκοϊκανότητα που χρειάζεται, όχι μόνο να καλύπτουν τις ανάγκες για επιδοτήσεις".

Οι τρεις προτεραιότητες, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, στο θέμα των βοσκότοπων είναι:

 1. Κάλυψη αναγκών κτηνοτροφίας όσον αφορά το τυπικό κομμάτι
 2. Κάλυψη των επιδοτήσεων για να μη τις χάσουν οι κτηνοτρόφοι
 3. Προστασία των οικοσυστημάτων

Και συμπλήρωσε: "Μην ξεχνάτε ότι βρήκαμε δύο φακέλους 1,2 δισ. ευρώ πρόστιμα και 1,3 δισ. ευρώ καταλογισμούς που πρέπει να ανακτηθούν. Για να λυθεί το θέμα των βοσκότοπων και των προστίμων πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι. Οι προτάσεις που καταθέτουμε πρέπει να είναι αξιόπιστες".

Στη δευτερολογία του, όμως, ο κ. Μωραΐτης διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε την επίλυση του προβλήματος των βοσκότοπων από δω και πέρα, αλλά την πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων για το 2013 και το 2014, που τις έχασαν λόγω αυτού του προβλήματος. Είπε χαρακτηριστικά: "Πέστε ότι δε θα πληρωθούν οι ενισχύσεις και οι εξισωτικές για το 2013 και το 2014, ότι πήρατε τα χρήματα για το ποιοτικό παρακράτημα των αιγοπροβάτων και το δώσατε στους δανειστές, με τη μεταφορά των διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τι θα κάνετε για τον καταρροϊκό; Θα δώσετε αποζημιώσεις; Η προηγούμενη κυβέρνηση αποδεκάτισε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Πώς θα τις δώσετε, αφού δεν υπάρχει προσωπικό για την καταγραφή; Τη φτωχομεσαία αγροτιά την περιμένει και η νέα βαριά φορολογία, θα τον ανακαλέσετε το νόμο; Ετοιμάζεται να φέρετε το νόμο του ΠΑΣΟΚ του 1987 για τις δασικές εκτάσεις, αλλά ήταν αντισυνταγματικός και επιχειρείτε να τον απαλύνετε".

Στον ορυμαγδό ερωτήσεων του κ. Μωραΐτη, ο κ. Αποστόλου απάντησε ότι:

 • Για τον καταρροϊκό, οι αποζημιώσεις των 8,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέχρι τέλος Μαΐου.
 • Το έχουμε ξεκαθαρίσει ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρουμε θα έχει αφορολόγητο 12.000 ευρώ, οι ενισχύσεις δεν θα είναι φορολογητέες.
 • Θέλουμε τη βοήθειά σας για την τεκμηρίωση του νομοσχεδίου για τις δασικές εκτάσεις που θα φέρουμε τις επόμενες μέρες στη βουλή.

Όσον αφορά την επανεξέταση της ΚΑΠ, ο κ. Αποστόλου απάντησε στη σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου:

"Προχθές στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας έγινε συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα παρέμβασης στην ΚΑΠ. Δεν μπαίνει σε διαδικασία αναθεώρησης φέτος, αλλά προς το τέλος του 2016 και το 2017. Εμείς θα επιδιώξουμε τη μεταφορά κονδυλίων μεταξύ των πυλώνων και την αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων".

Ο κ. Κεγκέρογλου, όμως, παρόλο που ήταν μέλος της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ζήτησε να εφαρμοστεί ένα τέχνασμα για να μην φορολογηθούν οι αγρότες από το πρώτο ευρώ, όπως προβλέπει ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας ότι "δε χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, μία απλή εγκύκλιο".

Η απάντηση του κ. Αποστόλου ήταν ότι "αυτό είναι κάτι που εσείς το ψηφίσατε. Κι επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, έρχονται οι λογιστές και ζητάνε τι θα κάνουμε. Αφορά έσοδα από περασμένη οικονομική χρονιά, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ευθύνη. Εγώ αυτά που μπορώ να σας πω είναι ό,τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση. Για την περσινή χρονιά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και πότε θα βγουν οι σχετικές διευκρινίσεις.

Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς είναι δυνατόν να έρχεστε να λέτε όλα αυτά, τα οποία ξέρω ότι στηρίζατε και ψηφίσατε. 'Οταν επερωτάμε να έχουμε και μια συνέπεια..."

Η ερώτηση του ΚΚΕ: Τραγικές καταστάσεις βιώνουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι από το κόψιμο εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκήσιμων εκτάσεων, που ήταν επιλέξιμες

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις χρονιές 2013-2014 με βάση ευρωπαϊκές οδηγίες, συνέταξε το Σχέδιο Δράσης κρίνοντας μη επιλέξιμα για επιδότηση εκατομμύρια στρέμματα βοσκήσιμων εκτάσεων για χιλιάδες κυρίως αιγοπροβατοτρόφους. Ταυτόχρονα, αυθαίρετα πολλούς τους παρουσιάζει να κάνουν χρήση βοσκοτόπων σε περιοχές που όχι μόνο δεν χρησιμοποιούν, αλλά είναι σε άλλες Περιφέρειες και απέχουν 100άδες χιλιόμετρα.

Συνεπώς, αυτό που υποστήριζε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ/ΥΠΑΑΤ, για να αποπροσανατολίσει και να καθησυχάσει τους κομμένους κτηνοτρόφους, ότι "δεν είναι κάτι σοβαρό, θα λυθεί πολύ εύκολα με τη μεταφορά βοσκοτόπων σε δήμους που έχουν περίσσευμα", αποδείχτηκε ότι δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Οι συνέπειες είναι δραματικές, αφού χιλιάδες κτηνοτρόφοι στερούνται ενισχύσεων και λαμβάνουν πολύ λιγότερα ή καθόλου των ενισχύσεων της εξισωτικής αποζημίωσης που δικαιούνται και έπαιρναν σταθερά μέχρι το 2012 με τους ίδιους βοσκότοπους που χρησιμοποιούν και σήμερα! Στερούνται ενισχύσεων που αποτελούν βασικό πόρο για την αγορά ζωοτροφών, Ενέργειας, φαρμάκων, για τη μετακίνηση των κοπαδιών τους κλπ.

Χαρακτηριστικά στο Νομό Ιωαννίνων από τους 2.075 περίπου κτηνοτρόφους μόνο οι 687 πληρώθηκαν την εξισωτική αποζημίωση, αλλά και αυτή ήταν "κουτσουρεμένη".

Όμως οι ανησυχίες και οι φόβοι είναι ακόμα μεγαλύτεροι ότι αυτή η πολιτική που συνεχίζεται με τη νέα συγκυβέρνηση θα απλωθεί και θα εκφραστεί και σε άδικες περικοπές στις ενισχύσεις 2015-2020.

Η μείωση και η διατήρηση (και από τη σημερινή συγκυβέρνηση) στην επιλεξιμότητα των εκταρίων βοσκοτόπων από ΟΠΕΚΕΠΕ - ΕΕ και ταυτόχρονα η χαμηλή - μεσαία βοσκοϊκανότητα με την οποία θα χαρακτηριστεί η πλειοψηφία των βοσκοτόπων (πόρισμα ΓΕΩΤΕΕ) μέσω των προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, ενδέχεται να οδηγήσει σε περιορισμό του αριθμού των ζώων που βόσκουν ανά εκτάριο και συνεπώς και σε μείωση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων. Ταυτόχρονα, θα χτυπηθούν και οι τοπικές μικρές βιοτεχνίες γάλακτος και τα μικρά οικογενειακά τυροκομεία. Αυτοί δηλαδή που δεν εισάγουν γάλα από το εξωτερικό και στηρίζουν -όσο μπορούν- την ντόπια κτηνοτροφία με παραγωγή ζωοκομικών προϊόντων.

Το πρόβλημα είναι γνωστό και η ανάγκη λύσης του άμεση, με μοναδικό υπεύθυνο το ΥΠΑΠΕΝ. Δεδομένου ότι όποιος δεν υποβάλει δήλωση φέτος δεν θα υπάρξει υπολογισμός δικαιωμάτων για αυτόν τον δικαιούχο, ανεξάρτητα εάν είχε ή όχι ιστορικά δικαιώματα και θα τον ακολουθεί μέχρι το 2020.

Από το 2013 λοιπόν, όχι μόνο μειώθηκαν δραστικά τα επιλέξιμα βοσκοτόπια, αλλά στην αναζήτηση και κατοχύρωση επιλέξιμων εκταρίων βοσκοτόπων, προστέθηκαν και χιλιάδες άλλοι κτηνοτρόφοι που μετατράπηκαν τα ειδικά τους δικαιώματα (αφού καταργήθηκαν με τη νέα ΚΑΠ 2015-2020) σε εκτατικά. Ακόμα πιο οξυμένο είναι το πρόβλημα με τη βιολογική κτηνοτροφία.

Σε σχέση με το 2014 έχουμε επίσης αυστηροποίηση της ελάχιστης γεωργικής δραστηριότητας για την καταβολή επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων, π.χ. αποκλείει όσους έχουν κάτω από 40 αιγοπρόβατα (6 ΜΜΖ) ή ακόμη με την αύξηση του ορίου ενεργοποίησης δικαιωμάτων για εκτάσεις που αντιστοιχούν σε βοσκότοπο από 0,2 ΜΜΖ/ha (2 αιγοπρόβατα/10 στρ.) σε 0,7 ΜΜΖ/ha (5 αιγοπρόβατα/ 10 στρ.). Τα μέτρα αυτά πλήττουν και αποκλείουν από ενισχύσεις τους μικρούς κτηνοτρόφους.

Ακόμα ο εμπλουτισμός του ορισμού των βοσκοτόπων με ξυλώδη/θαμνώδη βλάστηση δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αφού με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς 1307/2013 (άρθρο 32 παρ 5) και 639/2014 (άρθρο 8) για τις εκτάσεις με "καθιερωμένες τοπικές πρακτικές", δηλαδή βοσκότοπους με ξυλώδη/θαμνώδη βλάστηση, θα εφαρμόζεται συντελεστής μείωσης της επιλεξιμότητας.

Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης δεν θα αυξήσουν τις εκτάσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων διότι αυτά καθορίζουν τη βοσκοϊκανότητα/ βοσκοφόρτωση (αριθμό των ζώων σε κάθε βοσκότοπο). Εξάλλου η ΚΥΑ 117394/ 30-12-2014 που καθορίζει τις "Προδιαγραφές και το Περιεχόμενο των Προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων του Άρθρου 60 του Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ 118 Α')" ενσωματώνει το Σχέδιο Δράσης του ΟΠΕΚΕΠΕ δηλαδή το δραστικό κόψιμο της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων.

Η πολιτική αυτή που συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση οδηγεί χιλιάδες κτηνοτρόφους στην αβεβαιότητα, ενώ καταστρέφει χιλιάδες μικρούς κτηνοτρόφους ώστε τα δικαιώματά τους να συγκεντρωθούν σε μεγάλους που θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

 • Τι μέτρα θα λάβει για να πληρωθεί άμεσα και γρήγορα το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους, όλων των οφειλόμενων ετών.
 • Τι μέτρα θα λάβει για να μην εφαρμοστεί το 2015-2020 η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Σχεδίου Δράσης/ βοσκοτόπων του ΟΠΕΚΕΠΕ), σύμφωνα με το οποίο έγινε το κόψιμο εκατομμυρίων επιλέξιμων στρεμμάτων βοσκοτόπων το 2013 και 2014.
 • Πότε θα ολοκληρωθεί ο θεματικός χάρτης του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS-GIS) του ΟΠΕΚΕΠΕ στον οποίο αποτυπώνεται η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων για το 2015.
 • Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να μη χάσει κανείς μικρομεσαίος κτηνοτρόφος, δικαιώματα και ενισχύσεις, που είχε και ελάμβανε, ώστε να μην οδηγηθεί στο στραγγαλισμό του πενιχρού εισοδήματος και την καταστροφή.
 • Τι μέτρα θα λάβει ώστε οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων να γίνουν δωρεάν από κρατικές υπηρεσίες και όχι από την GAIA Επιχειρείν.
 • Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για τη βελτίωση της διαχείρισης της βοσκοϊκανότητας των δημόσιων βοσκήσιμων εκτάσεων στους βοσκότοπους».